„Ispanijos policija informavo LR ambasadą Ispanijoje, kad nuskendę asmenys yra Latvijos piliečiai“, – rašoma Lietuvos URM atsakyme DELFI.

Ispanijos žiniasklaida skelbia, kad sausio 14 d. popietę netoli Tenerifės pakrantės nuskendo du vyrai. Juos buvo bandoma gelbėti, tačiau nesėkmingai.

Pasklidus žiniai apie vandenyje esančius žmones, į San Juan de la Rambla maždaug 13.40 val. vietos laiku buvo iškviestos pagalbos tarnybos.

Vyrai, kaip skelbta, – lietuviai, mirė nelaimės vietoje.

Su jais buvęs dar vienas 36-erių metų vyras ir 37-erių metų moteris skubiai nugabenti į ligoninę.

Nelaimė įvyko po to, kai hidrometeorologijos tarnybos paskelbė apie itin nepalankias oro sąlygas: stiprų vėją ir audringą jūrą.

Ispanijos policija oficialiai LR ambasados Ispanijoje apie šį įvykį kol kas neinformavo. Ambasada susisiekė su kompetentingomis Ispanijos institucijomis ir aiškinasi situaciją“, – kiek anksčiau tikino Užsienio reikalų ministerijos atstovai. Vėliau URM pranešė iš Ispanijos policijos gavę informaciją, kad iš tiesų nuskendo ne Lietuvos, o Latvijos piliečiai.

Gelbėjimo operacijoje dalyvavo du sraigtasparniai, atvyko trys greitosios pagalbos automobiliai, du gaisrininkų ekipažai.

Visa grupė – turistai. Trys vyrai ir moteris.

Visa grupė po ekskursijos po šiaurinę salos dalį nusprendė išsimaudyti nepaisant to, kad sąlygos jūroje buvo itin prastos. Bangos juos nunešė tolyn nuo kranto ir tragedijos išvengti nepavyko, rašo laopinion.es.

Anot canarias7.es pranešimo, vietos gelbėtojų tarnyba apie 13.40 min. sekmadienį sulaukė pranešimo apie į jūrą bangų nuneštus žmones. Gelbėtojai iš sraigtasparnio pastebėjo du ant vandens plūduriuojančius kūnus. Ištraukus juos iš vandens kūnai buvo parskraidinti į krantą, tačiau medikai niekuo padėti nebegalėjo.

Asociatyvi nuotr.

Sraigtasparnis ištraukė ir kitus du asmenis, kurie buvo nugabenti į vietos ligononę.

Gelbėjimo operacijos metu vos neįvyko dar viena nelaimė. Į bangas įkrito du gelbėjimo operacijoje dalyvavę ugniagesiai, tačiau juos ištraukė kiti operacijos dalyviai.

Eldia.es pateikiamoje įvykių versijoje pranešama, kad tragedija įvyko po to, kai bangos į atvirą jūrą įtraukė vieną besimaudantį vyrą. Gelbėti jo puolė dar trys žmonės – du vyrai ir moteris. Bangos į atvirus vandenis nutempė ir juos. Būtent tuo metu įvykio liudininkai ir iškvietė pagalbą.

Pranešama, kad dviejų išgelbėtų žmonių sveikatos būklė yra „vidutiniška“, tačiau pavojus gyvybei negresia.

Neoficialiais duomenimis, vienas iš žuvusių atostogavo kartu su žmona ir devynerių metų vaiku, kurie nuo kranto stebėjo tragišką gelbėjimo operaciją. Pranešama, kad tai buvo paskutinė turistų grupės atostogų diena. Pirmadienį jie turėjo skristi namo.

Miesto merė Fidela Velázquez pažymi, kad sąlygos jūroje tuo metu buvo itin prastos ir stebisi, kodėl žmonės rizikavo lįsti į vandenį matydami šėlstančias bangas.

Jos teigimu, kitų dviejų lietuvių gyvybę išgelbėjo tik laiku gelbėtojų iš sraigtasparnio išmestos gelbėjimosi liemenės, į kurias įsikabinę žmonės sugebėjo išsilaikyti ant bangų, o netrukus buvo ištraukti.

Atostogaujantys privalo būti atsargiais

Kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas sako, kad į Tenerifę keliones organizuoja nuolatos, tačiau konkrečios informacijos apie savaitgalio įvykius tikina neturįs. Tiesa, jis sako girdėjęs, kad Tenerifėje šiuo metu „oras nedžiugina“.

„Tačiau tai yra įprasta, kad kažkuriuo metu, žiemą, ten būna oro pablogėjimas. Man pačiam sausį teko lankytis Kanarų salose, tai pusę laiko oras buvo labai vėjuotas ir audringas“, – teigia jis.

Jis įspėja, kad keliautojai, žiemą poilsiaujantys Kanarų salose, privalo būti itin atsargūs.

„Keliautojai yra atsakingi patys už save, jie turi susipažinti su vėliavų ženklais, kurie prie kiekvieno paplūdimio yra aprašomi. Aš pats visąlaik keliauju, jeigu matau, kad bangos didelės, kad kabo vėliava, įspėjanti apie pavojingą vandenyną, visuomet į tai atsižvelgiu.

Gali būti ir taip, kad ir turistiniame, viešame, ne laukiniame paplūdimyje, gali taip atsitikti. Tenerifė yra apsupta vandenyno, jis būna ir banguojantis, ir audringas, pasitaiko ir duobių, uolėtų krantų. Vandenynas gali nunešti gilyn, o ne stumti į krantą“, – įspėja R. Širvinskas.

Britų portalas dailymail.co.uk praneša, kad dėl galingos audros saloje kilusių potvynių metu vakar žuvo 5 žmonės. Kol kas esą nėra informacijos, ar tai vietos gyventojai, ar turistai.