Nuo birželio mėnesio buvo užsidegę 30 sąvartynų įvairiose mūsų šalies vietose. Vienas iš didžiausių gaisrų kilo netoli Kretingos, esančiame sąvartyne. Net 17 ugniagesių mašinų gesino šiukšles 6 ha plote. Daug pastangų reikėjo įdėti ugniagesiams, kovojant su ugnimi, Lapių sąvartyne, Kauno rajone.

Gaisrai atvirose teritorijose siaučia tai pat Latvijoje bei Estijoje. Latvijos ugniagesiai ir kariškiai kovoja su miško gaisru netoli Jūrmalos. Dega apie 30 ha miško paklotės, kurios vis nepavyksta užgesinti. Vakar užsidegė durpynas Rygos rajone, netoli Baložės. Dėl karščio rusena durpynai ir kituose Latvijos rajonuose. Be to, vakar užsidegė durpynas Estijoje. Dėl stipraus vėjo gaisras išplito iki 200 ha teritorijos. Netoli Narvos rusena 50 ha durpynas. Taip pat Estijoje dega miškai. Tokius gaisrus ugniagesiams gesinti labai sunku, nes dažnai arti nėra vandens telkinių ir vyksta durpių giluminis degimas.

Dažniausiai tokius gaisrus sukelia neatsargūs gyventojai numetę neužgesintą nuorūką, degtuką arba palikę neužgesintą laužą.

Siekiant išvengti skaudžių gaisrų pasekmių, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo gyventojų šiuo karštu metu būti ypač atsargiems su ugnimi gamtoje ir dar primename, jog esant sausam ir karštam orui, kūrenti miške laužus draudžiama. Už tai piliečiai gali būti nubausti piniginėmis baudomis nuo 50 iki 100 lt., o sukėlus gaisrą, nuo 1000 iki 2000 lt.

Paliekant laužą būtina įsitikinti, kad jis gerai užgesintas, todėl patikimiausia žarijas užpilti vandeniu arba užberti žemėmis.

Pastebėję miške beįsiplieskiantį gaisrą, nepraeikite abejingai pro šalį, bet pasistenkite patys jį užgesinti, nelaukdami kol ugnis išplis į didesnius plotus. Užsidegusią miško paklotę nedideliame plote lengvai galima užgesinti patiems, užplakant liepsną medžių šakomis, drabužiais arba užtrypiant kojomis. Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba užberti žemėmis.