Šeimos neturinčios lietuvaitės istorija ilgą laiką mirgėjo Danijos laikraščių puslapiuose, apie ją buvo kalbama įvairiose televizijos laidose – tai, ką sekso vergė patyrė pačioje Kopenhagos širdyje, danus mažų mažiausiai šokiravo: mergina buvo atvežta ir įkalinta mažoje pašiūrėje, pilnoje tarakonų, o virtuvė ir tualetas buvo tokios būklės, kad nebuvo tinkami žmonėms naudotis.

Lietuvaitę iš vergovės išvadavo policija – kai išsigandusi mergina suprato, jog į kambarį įsiveržę žmonės yra policininkai, moteriai pareigūnei ji padavė raštelį, kuriame laužyta anglų kalba buvo parašyta, kad ji yra sekso vergė ir kreipiasi į policiją ar kitus žmones pagalbos. Iki to laiko ji nesugebėjo išnešti šio raštelio už kambario, kuriame ji buvo uždaryta apie savaitę, sienų. Čia ji turėjo aptarnauti vyresnius klientus.

„Mergina buvo laikoma blogiausiomis sąlygomis, kurias man teko matyti, o aš dirbu kovos su prekyba moterimis grupėje nuo 2008 m., tai nenormalu“, – po jos išlaisvinimo žurnalistams sakė viena pareigūnė.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad vienas lietuvis merginai pasiūlė važiuoti į Daniją dirbti prostitute ir uždirbti daugiau pinigų. Vyriškis ją nugirdė, todėl ji sutiko važiuoti su juo. Vėliau dėl savo sprendimo mergina gailėjosi, tačiau nedrįso jam nieko sakyti, nes jis buvo už ją gerokai vyresnis.

Sąvadautojas Danijoje buvo nubaustas griežta bausme, o nukentėjusioji grįžo atgal į Lietuvą – į tą patį skurdą, su kuriuo buvo susidūrusi dar prieš patekdama į svajonių užsienį. Čia jai teko prisiminti dar vieną istoriją, kai vos nepakliuvo į sekso vergovę Vokietijoje.

Nepažįstamais vyrais pasitikėjusią lietuvaitę nuo sekso vergovės taip pat išgelbėjo policija – ji buvo išlaisvinta iš išnuomoto buto Biržuose.

19-metę į Vokietiją išvežti ketinę panevėžiečiai Nerijus Abluževičius ir Donatas Sutnikas nenusikratė sąvadautojų etiketės – teismas paskelbė, kad vyrai už grotų privalės praleisti po 4 metus. Be to, merginai jie privalės sumokėti 15 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

„N. Abluževičius ir D. Sutnikas pasinaudojo nukentėjusiosios pažeidžiamumu, buvo panaudota apgaulė, – konstatavo teismas. – Nusikalstamos veikos padarymo metu jai tebuvo 19 metų, nukentėjusiosios motina yra mirusi, tėvas gyveno psichikos negalią turinčių asmenų pensionate, o su močiute ji buvo susipykusi, gyveno visiškai pas svetimą ją priglaudusį asmenį“.

Pasak teismo, nuo vaikystės neprižiūrėta mergina tiesiog nesuvokė, kas dedasi jos gyvenime.

Teisme buvo apklausta su nukentėjusiąja bendravusi psichologė, kuri nurodė, jog „įvertinus tai, kokioje šeimoje augo nukentėjusioji, tai, kad ji buvo patyrusi daug traumų, yra neprižiūrėtas vaikas, todėl pasiūlymas vykti dirbti prostitute jai neatrodė kažkas nusikalstamo, negražaus, nešvaraus ar amoralaus“.

„Nukentėjusioji buvo labai pažeidžiama, ją buvo labai lengva įkalbėti bei ja pasinaudoti“, – teisėjai pabrėžė, kad mergina buvo „vaikiškai naivi“.

Išlaisvinta vergė tik verkė

Likimo nuskriaustos merginos gyvenimas būtų pasisukęs visai kita linkme, jeigu ne vienas jos pažįstamas – iš įkalintos merginos telefonu sužinojęs, jog ši jau paruošta išvežimui į Vokietiją, vyras paskambino Policijos departamento Pasitikėjimo telefonu. Informacija buvo perduota Biržų policijai – šiame mieste esančiame viename bute mergina buvo įkalinta.

Merginą išlaisvinęs policijos vyresnysis tyrėjas Romas Kučinskas teisme prisipažino, kad nukentėjusioji buvo labai susijaudinusi, išsigandusi.

„Iš pradžių ji mažai kalbėjo, su savimi turėjo tik asmens dokumentą ir telefoną – vėliau tik verkė, sakė, kad ją atvežė iš Panevėžio ir ruošėsi išvežti dirbti prostitute“, – prisiminė pareigūnas.

Tyrėjas prisipažino, kad dar prieš gavus informaciją apie įkalintą merginą policija turėjo operatyvinės informacijos, jog D. Sutnikas gali verstis prekyba žmonėmis.

Bylos duomenimis nustatyta, kad devyniolikmetė su D. Sutniku ir N. Abluževičiumi susipažino atsitiktinai.

„Susipažinau telefonu – pamačiusi televizijos laidoje žinutę, kad vaikinai ieško merginų bendravimui, parašiau, o vėliau ir susitikau, – pasakojo mergina. – N. Abluževičius prisistatė Alberto vardu, pasiūlė pabaliavoti... Išgertuvių metu aš prasitariau, kad kartais verčiuosi prostitucija. Tada jis man pasiūlė važiuoti į Vokietiją – sakė, jog per mėnesį užsidirbsiu tūkstantį eurų“.

Toks pasiūlymas nei namų, nei šeimos neturinčiai merginai pasirodė priimtinas, todėl ji iš karto sutiko. Tačiau jau kitos dienos rytą išsiblaiviusi suprato, kad padarė didelę klaidą, bet savo naujiems pažįstamiems bijojo tai pasakyti.

Kelionei ruošėsi iš anksto – merginą nuvežė ir į grožio saloną

„Jie mane fotografavo pusnuogę, elgėsi jau kitaip, nei tą pirmąjį vakarą – kalbėjo grubiai, negalėjau išeiti iš buto, nes durys visą laiką buvo užrakintos“, – mergina teigė, kad netrukus iš Panevėžio buvo išvežta į Biržus, čia apgyvendinta bute, nuvesta į kirpyklą, kur padaryta nauja šukuosena, nudažyti plaukai.

„N. Abluževičius mane net mokė, kaip elgtis oro uoste – liepė sakyti, jog važiuoju pas gimines, jeigu klaus pareigūnai“, – prisiminė ji.

Nukentėjusiosios teigimu, vienintelis būdas išvengti prostitutės likimo – pabėgti iš buto.

„Ji susisiekė su manimi telefonu, buvo labai išsigandusi, verkė, nežinojo, kaip pabėgti iš buto, sakė, jog niekur nenori važiuoti ir būti prostitute“, – prisiminė apie įkalintą merginą policijai pranešęs nukentėjusiosios pažįstamas.

Pasak jo, mergina yra „vaikiškai naivi, neįvertindavo situacijos, per greitai pasitikėdavo žmonėmis“.

Po išgyventos dramos – išvyka į Daniją

„Visas dienas, kuomet buvau įkalinta, gyvenau baimėje ir įtampoje – buvau nesaugi ir po išlaisvinimo, nes nes bijojau, kad jie arba jų draugai gali mane susirasti ir atkeršyti“, – teigė nukentėjusioji.

Paaiškėjo, kad po šio įvykio mergina kelis mėnesius gėrė raminamuosius vaistus, jai sapnavosi košmarai, teko lankytis pas psichologus. Tačiau atsigavusi nė nepajuto, kaip vėl pakliuvo į kito vyriškio spąstus ir buvo išvežta į Daniją.

Tuo metu N. Abluževičius ir D. Sutnikas nesijautė kaltais – jų teigimu, nukentėjusioji pati norėjo dirbti prostitute.

„Ji niekieno neverčiama jau buvo pasirinkusi tokį gyvenimo būdą – pragyvenimui užsidirbti iš prostitucijos, – nurodė N. Abluževičius. – Ji nesistengia susirasti legalų darbą, o internete nuolat susiranda vyrų, pas kuriuos trumpam apsistoja ir teikia intymias paslaugas. Užsiimti prostitucija, anot jos, lengviausias būdas užsidirbti pinigų“.

Vyras nurodė, kad nukentėjusioji prostitucija verčiasi nuo 17 metų. Jis taip pat pabrėžė, kad mergina galėjo nevažiuoti į Vokietiją – pasipriešinti, tačiau to nedarė.

„Ji pati man sakė, kad toks darbas jai patinka, klausė, ar negaliu padėti susirasti darbo užsienyje“, –teisme aiškino N. Abluževičius.

Panevėžietis pripažino, kad merginą nuvežė į grožio saloną „pagražinti“, nes jeigu nebūtų pavykę jai rasti darbo užsienyje, ši prostitucija būtų užsiiminėjusi Lietuvoje. „Būtume įdėję skelbimą Lietuvoje“, – neslėpė jis.

Aukoms teikia pagalbą

Europos Sąjungos (ES) tyrimais nustatyta, kad ES veikia apie 3,6 tūkst. nusikalstamų organizacijų, kuriose – apie 880 tūkst. vergų, išnaudojamų priverstiniam darbui, taip pat ir prostitucijai. Manoma, kad besiverčiantieji prekyba žmonėmis uždirba apie 25 mlrd. eurų per metus.

Lietuvos „Caritas“ nuo 2001 m. vykdo projektą „Pagalba nukentėjusiems nuo prostitucijos ir prekybos žmonėmis“ – nemokamai teikiama pagalba asmenims, nukentėjusiems Lietuvoje ir už jos ribų nuo seksualinės prievartos, įvairių prekybos žmonėmis formų: prostitucijos, prievartinio darbo, išnaudojimo nusikalstamoms veikoms, fiktyvių santuokų, elgetavimo. 

Nuo 2001 m. į „Caritą“ jau kreipėsi 620 moterys iš kurių net 60 proc. buvo prekybos žmonėmis aukos už Lietuvos ribų (Vokietija, Anglija, Ispanija, Graikija, Čekija, Italija, Olandija), o apie 40 proc. buvo įsitraukusios ar įtrauktos į prostituciją Lietuvoje. Moterų amžius – 12- 42 m.