„Aš labai nustebau, nes Indonezija yra tolokai nuo Lietuvos ir ne pati turtingiausia pasaulio šalis. Klausiau, kas joms už paslaugas moka. Buvo paaiškinta, kad į prabangius viešbučius, kur jos ir teikia paslaugas, atvyksta turtingi kinai“, - aiškino parlamentarė.

Tačiau ji tvirtino, kad daugiau niekas šios informacijos nepatvirtino.

B.Vėsaitės nuomone, Europa yra toliau pažengusi prekybos žmonėmis klausimais, o JAV Senatas didesnį dėmesį skiria imigracijos klausimams.

„JAV nejaučiama, kad būtų prostitucija besiverčiančių lietuvaičių, dažniausiai tai yra nelegalės ir Lotynų Amerikos ar Azijos šalių. Buvo minimos ir buvusios Sovietų sąjungos šalių gyventojos, bet daugiausiai iš Azerbaidžano ir Ukrainos“, - sakė B.Vėsaitė.

Anot jos, būtų vertinga turizmo agentūroms pasirašyti „gerą kodeksą“ – jos galėtų pažadėti turistams neteikti informacijos, kur galima gauti informacijos apie sekso paslaugas.

„Man žinoma, kad įmonės Vilniaus centre yra išpirkusios butus ar ištisus aukštus, kur specialiai užsieniečiams atvykusiems švęsti bernvakarių nuomojami kambariai ir teikiamos sekso paslaugos“, - sakė parlamentarė.

Jis taip pat teigia, kad reikėtų apmokyti medikus ir sutarti su jais, kad informuotų pareigūnus apie sumuštas ar kitaip nukentėjusias sekso industrijos aukas.

Seminare dalyvavo parlamentarės iš JAV, Europos Sąjungos, Gruzijos, Indijos, Indonezijos, Afrikos ir Meksikos.

Duomenų apie lietuves Indonezijoje neturi

Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė DELFI sakė, kad lietuvaičių Indonezijoje gali būti, tačiau su tokiais atvejais organizacija, padedanti prekybos žmonėmis aukoms, nėra susidūrusi.

Ji teigia, kad vienas atvejis buvo Japonijoje, kai mergina vyko dirbti šokėja, tačiau rengtasi ją parduoti ir priversti dirbti prostitute.

Dingusių žmonių šeimų paramos centras DELFI tvirtino, kad duomenų apie lietuves dirbančias ar dirbusias prostitutėmis Indonezijoje neturi.

Kriminalinės policijos biuro prekybos žmonėmis tyrimo skyriaus viršininkė Reda Sirgedienė DELFI sakė, niekada neteko susidurti su lietuvaitėmis dirbančiomis prostitutėmis nei Indonezijoje, nei kitoje jos kaimynėje.

„Aš bendrauju su visomis Interpolo atstovybėmis, o jų visame pasaulyje yra beveik du šimtai, tačiau iš taip toli niekada negavau informacijos. Buvo atvejų Izraelyje, Jungtiniuose Arabų Emiratuose“, - sakė R.Sirgedienė.