Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paskelbė, kad atmeta 26 metų Dmitrijaus Zdancevičiaus ir 38 metų Edvardo Veršelio apeliacinius skundus dėl Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio – juo D. Zdancevičius nuteistas kalėti 14, o E. Veršelis – 9 metams.

Tuo metu pagrindinis nusikaltimo iniciatorius, kartą jau dėl vagystės teistas 20 metų Kirilas Strekalovas nuosprendžio neskundė – jis pataisos namuose praleis 14 metų 6 mėnesius.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad vilniečiai veikė bendrininkų grupėje.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendį skundė ir prokuratūra, maniusi, kad E. Veršeliui turėjo būti skirta griežtesnė bausmė. Be to, prokuroras siekė, kad nuteistieji už nužudymą dėl nukentėjusiojo socialinės padėties – priklausomumo asmenų, nuteistų už nepilnametės išžaginimo, ratui.

Teisėjų kolegijai vadovavęs teisėjas Viktoras Kažys paskelbė, kad toks prokurorų prašymas yra nepagrįstas – akivaizdu, kad tam tikra dalis visuomenės nepripažįsta už nepilnamečio išžaginimą teistų asmenų, tai yra siejama su kalinių subkultūra, tačiau, pasak teismo, nepagrįsta tai įteisinti ir įstatymuose.

Apeliacinės instancijos teismo paskelbta nutartis dėl nuosprendžio įsiteisėjo nuo jos paskelbimo.

Išsityčioję iš aukos ją apšlapino ir apvėmė

Bylos duomenims, praėjusiais metais, naktį iš balandžio 16-osios į 17-ąją Vilniuje, Karaliaučiaus g., savivaldybei priklausančiuose naujos statybos socialiniuose namuose.

Tą vakarą laiptinėje girtavę jauni vyrai pamatė į namus su sugyventine grįžtantį Ričardą J.

„O, žiūrėk, pedofilas eina“, – pamatęs prieš kurį laiką iš pataisos namų į laisvę išėjusį Ričardą J., sakė vienas jaunuolių.

Laiptinėje toliau alkoholinius gėrimus begerdami vyrai po kiek laiko nusprendė užeiti į Ričardo J. namus – esą gal nuteistojo sugyventinė taip pat norės prisijungti prie jų kompanijos. Jie neslėpė turėję ir ketinimų su moterimi pasimylėti – žinoma, kaip dabar sako, jeigu ji asmeniškai būtų sutikusi.

Tačiau taip jau nutiko, kad namuose kompanija moters nerado, čia miegoti jau ruošėsi Ričardas J. - jis duris buvo pradaręs, nes dėl skolų buvo atjungta elektra.

Moteriško švelnumo nesulaukę įsiūčio apimti vyrai nusprendė buto šeimininkui surengti – atkeršyti už nepilnametės, kurios jie net nepažinojo, išžaginimą.

Tyčiodamiesi iš bausmę jau atlikusio Ričardo J. įtariamieji rankomis ir kojomis sudavė ne mažiau kaip 30 smūgių į įvairias kūno vietas.

„O dabar sužinosi, ką reiškia žaginti jaunas mergaites“, – netrukus buto šeimininkui pareiškė vienas vaikinų ir kartu su bendrais kraujo klane skendinčiam vyrui numovė kelnaites.

Kol D. Zdancevičius ir E. Veršelis laikė dar vis besipriešinantį Ričardą J., K. Strekalovas virtuvėje susirado didelį, maždaug 30-40 cm virtuvinį šaukštą ir jam sugrūdo į išangę, o jį patį apšlapino.

Pasimėgavę atliktu „žygdarbiu“, vyrai išėjo iš namų – toliau laiptinėje tuštino alkoholinius gėrimus ir aptarinėjo įvykius Ričardo J. bute. Taip bešnekėdami vyrai po kiek laiko nusprendė dar kartą nueiti, pasak jų, pas pedofilą.

„Einam, pažiūrėsime, kaip tas iškrypėlis laikosi“, – bičiulius ragino vienas įtariamųjų.

Butelį surado rentgenu lavoną prašvietę teismo medicinos ekspertai

Netrukus patekę į Ričardo J. namus vyrai buvo nemaloniai nustebinti – šeimininkas jau buvo išsitraukęs šaukštą ir gulėjo lovoje. Įsiutę, kad jis dar gyvas, nekviesti svečiai nusprendė dar labiau jį pamokyti – nusprendė į išangę įkišti išgertos degtinės butelį. Tam vyrai buvo specialiai pasiėmę polietileninius maišelius – nenorėjo išsitepti rankų.

Tiesa, šiam planui nebuvo lemta išsipildyti – stiklinis butelis niekaip nelindo... Netekęs kantrybės D. Zdancevičius kelis metrus pasitraukė nuo Ričardo J. ir išsibėgėjęs koja įspyrė butelį į išangę, o jį patį dar kartą apšlapino. Vėliau, kai D. Zdancevičiui pasidarė bloga, jis auką apvėmė.

Po „žygdarbio“ trijulė išėjo į namus. Kitą dieną K. Strekalovas apie „nuotykius“ papasakojo savo draugui ir pasiūlė nueiti kartu pasižiūrėti, kaip laikosi Ričardas J.

Kaip vėliau pasakojo liudytojas, vaizdas namuose buvo išties kraupus – Ričardas J. vos alsavo, visas kambarys buvo aptaškytas kraujais. Išsigandęs vyras iškvietė medikus ir policiją – K. Strekalovas buvo sulaikytas tą pačią dieną, o du jo bendrai – po paros.

Tuo metu į Vilniaus greitosios pagalbos ligoninę komos būsenoje atvežtas Ričardas J. nebeišgyveno – netrukus mirė. Butelį nužudytojo kūne aptiko tik teismo medicinos ekspertai, peršvietę jo kūną.

Visi Pilaitės mikrorajone žinojo, kad Ričardas J. – pedofilas

Pasak prokuroro, E. Veršelis kaltę pripažino tik iš dalies, o K. Strekalovas ir D. Zdancevičius – visiškai. Jie teisme pasakojo, kad Ričardą J. nužudė tik todėl, jog jis buvo išžaginęs mergaitę.

„Kiekvienas žmogus Pilaitės mikrorajone žinojo, kad jis yra pedofilas“, – per apklausą sakė vienas kaltinamasis.

Tuo metu E. Veršelis aiškino, kad pas Ričardą J. ėjo į namus, nes norėjo iš jo atgauti 2 tūkst. Lt – esą šis buvo apvogęs jo sandėliuką. Kaltinamasis tikino, kad nužudytąjį tik sumušė, o jam negrūdo jokių svetimkūnių į išangę.

Tačiau, kaip pažymėjo prokuroras, tokius E. Veršelio parodymus paneigė kiti du kaltinamieji.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras teisme sakė, kad Ričardas J. 2002 m. buvo nuteistas 6 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme, nes Visagine išžagino savo sugyventinės nepilnametę dukrą.

D. Zdancevičius ir K. Strekalovas nuo pat tyrimo pradžios pripažino savo kaltę, jos neneigė ir teisme. Byloje nukentėjusiąja pripažinta Ričardo J. dukra iki šiol neatleido kaltinamiesiems.