Pagal VRM pateiktus duomenis, nuo šių metų pradžios daugiausiai migrantų bandė pasišalinti iš Rukloje esančio Pabėgėlių priėmimo centro bei Užsieniečių registracijos centro Pabradėje. Tarp čia laikomų migrantų yra ir tokių, kurie gali laisvai judėti po teritoriją ar net parai išeiti iš centro, o kontrolė, ypač iki prasidedant migrantų krizei, nebuvo itin griežta. Ji sustiprinta tik po atvykėlių antplūdžio, o trečiadienį VRM pažadėjo, kad apsaugos bus dar daugiau.

Gana daug migrantų spruko ir iš Rūdninkų, kur buvo apgyvendinta per 700 jaunų vyrų. Laimę pabėgti pabandė septintadalis migrantų.


Ieškojo afrikiečių turgaus

Liepos 30-ąją Marijampolės pareigūnai sustabdė Latvijos piliečio automobilį, kuriame sėdėjo 3 neteisėti migrantai. Visi jie buvo pradingę iš Pabėgėlių priėmimo centro.

Be to, du keleiviai dar tvirtino, kad yra nepilnamečiai, tačiau atlikti biologiniai tyrimai tokius žodžius kategoriškai paneigė – jiems abiem bent 23 metai.

Tokią taktiką renkasi dažnas jaunas migrantas, kadangi neturi dokumentų, pameluoja, kad yra paauglys ir taip ir pradžių yra traktuojamas kaip pažeidžiamas asmuo ir laikomas geresnėmis sąlygos. Visgi toks melas greit išaiškėja, nes visada tiriama, koks tikrasis atvykėlių amžius. Beveik visada paaiškėja, kad žmonės buvo gerokai vyresni nei sako iš tiesų.

Tąkart sulaikyti migrantai pateikė netikėtą pasiaiškinimą – visai prie Lietuvos ir Lenkijos sienos įkliuvę keliautojai pareiškė, kad visai neplanavo išvažiuoti iš Lietuvos. Jie tiesiog ieškojo afrikietiško turgaus, kur tikėjosi nusipirkti mėsos ir higienos priemonių.

„Mes nežinojom, kur mus veža“, – aiškino jie ir tikino, kad tiesiog susitabdė pakeleivingą automobilį.

Kažkodėl keliautojai beieškodami turgaus suplėšė Lietuvoje gautus užsieniečių registraciją patvirtinančius lapus – jie rasti automobilyje.

Pagalvojo, kad jau yra laisvas

Rugpjūčio 13-osios naktį sustabdytas Turkijos piliečio vairuojamas automobilis, kuriame kartu važiavo 6 migrantai.

Paaiškėjo, kad visi 6 jie buvo apgyvendinti Verebiejų kaimo stovykloje, iš kurios prapuolė. Bėgliai sugalvojo įdomų paaiškinimą, kur važiavo.

„Buvau klaidingai informuotas dėl mano suėmimo trukmės, galvojau, kad jau esu laisvas“, – sakė vienas jų.

Jie aiškino, kad iš stovyklos išvyko į Vilnių, ten norėjo surasti stovyklą, kur galėtų pateikti savo pirštų antspaudus, raštiškai pasižadėti niekur neišvažiuoti bei klusniai laukti, kol bus išnagrinėtas prieglobsčio prašymas.

Bijojo būti deportuoti

Liepos 18-ąją sustabdytas automobilis, kuriame buvo du irakiečiai, abu jie turėjo leidimą laikinai gyventi Vokietijoje.

Pareigūnams iškart kilo įtarimas dėl vyrų kelionės tikslo, nes keleiviui vis kažkas skambino, bet atsiliepti jis nepanoro ir atrodė labai susinervinęs.

Paaiškėjo, kad tai gerai suplanuota žmonių gabenimo operacija, o sustabdyti žmonės atliko vedlių funkcijas.

Netrukus pasirodė ir krovininius autobusiukas, kuriame ant grindų sėdėjo 16 žmonių – 4 moterys, 4 vyrai ir 8 vaikai.

Visi jie tą pačią dieną prapuolė iš Ruklos pabėgėlių priėmimo centro, kur iki tol buvo apgyvendinti.

Žmonės paaiškino, kad nusprendė sprukti su vaikais iš Lietuvos, nes bijojo, kad bus deportuoti, todėl susitarė su pažįstamais nusprendė bandyti iškeliauti į Vokietiją.

Pristatė į komisariatą

Liepos 8-osios vidurdienį prie Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato privažiavo du taksi automobiliai.

Iš taksi išlipo 9 afrikiečiai su savo lagaminais. Nė vienas iš jų su savimi neturėjo asmens dokumentų.

Vairuotojai paaiškino, kad tiesiog gavo iškvietimą ir keleiviai atsiuntė koordinates. Iš pradžių jie galvojo, kad vyksta į kokią nors kaimo turizmo sodybą, tačiau atsidūrė viduryje miškų.

Tuomet iš krūmų išniro būrys tamsiaodžių žmonių, kurie sulipę į vidų paprašė kuo greičiau važiuoti.

Sutrikę vairuotojai nusprendė vežti atvykėlius ne nurodytu adresu, o pristatyti juos tiesiai į sostinės policiją.

Pareigūnai jiems pristatytus atvykėlius iškart perdavė pasieniečiams, kurie visus nugabeno į URC.

Sulaikyti migrantai paaiškino, kad norėjo keliauti į Belgiją ir Vokietiją, ten gyvena jų giminės. Iš pradžių jie net nepageidavo prieglobsčio Lietuvoje ir persigalvojo tik sužinoję, kad tokiu atveju jiems teks atsakyti už neteisėtą sienos kirtimą.

Žada gaudyti ir saugoti uoliau

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, po paskelbtos žinios, kad pabėgo per 700 migrantų, žadėjo, kad bus stiprinama stovyklų apsauga.

„Nenorėčiau vardinti skaičių, nes tai informacija, kurią gali panaudoti prieš mus. Matome tam tikras grėsmes ir skiriame papildomas pajėgas, siekdami, kad migrantai nepasišalintų, kad būtų daugiau apsaugos“, – sakė ji.

Agnė Bilotaitė

Ji pridūrė, kad pagrindinių kelių į Lenkiją apsauga buvo sustiprinta nuo pat migrantų krizės pradžios.

„Patruliuoja tiek Lietuvos, tiek Lenkijos pareigūnai, visi įtartini automobiliai yra stabdomi ir atliekama kontrolė. Tuo pagrindu nemažas kiekis jau sugrąžintas. Tarp Lenkijos ir Vokietijos sienos irgi sustiprinta kontrolė“, – sakė ministrės.

Jos teigimu, pasišalinus migrantams visos institucijos operatyviai pradeda jų paiešką.

„Dalį pavyksta pagauti, bet kaip visi suprantame, Lietuva nėra šitų asmenų tikslo šalis. Jų tikslas yra kitos Europos Sąjungos šalys ir jie visais būdais to siekia“ – tvirtino A. Bilotaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)