Pirmadienį sienos su Baltarusija ruožą ties Druskininkų savivaldybės Lipliūnų kaimu stebėję Kapčiamiesčio pasienio užkardos pareigūnai pamatė Nemune plaukiantį juodos spalvos ryšulį. Tarnybine valtimi priplaukę arčiau, jį ištraukė.

Agroplėvele aptrauktame ryšulyje rastos dvi kartoninės dėžės, o jose – 1 000 pakelių cigarečių „Minsk Capital QS“ su baltarusiškomis banderolėmis. Cigaretės saugomas Kapčiamiesčio pasienio užkardoje kaip bešeimininkis turtas.

Kai Nemunas iš Baltarusijos įteka į Lietuvą, juo 17 kilometrų eina abiejų valstybių siena. Baltarusijos krante kontrabandininkai jaučiasi laisvai ir veikia netrukdomi šios šalies pasieniečių. Rūkalų kroviniai, neretai su GPS sekikliais bei nuotoliniais durų skambučiais, Baltarusijos krante nuleidžiami į Nemuną, kad srovė kontrabandą atplukdytų į Lietuvos teritoriją.

Žiemą kontrabandininkai tokius cigarečių plaustus maskuoja, stengdamiesi padaryti panašius į plaukiančias ledo lytis. Apvynioja balta polietileno plėvele ar marle, apkrauna sniegu, ledu, purvu, o plūdrumą reguliuoja įvairiu statybiniu laužu – plytomis, betono blokeliais, trinkelėmis.

Atšilus orams, plaustų maskuotė kinta. Jie apdrabstomi purvu, žemėmis, apkraunami nendrėmis, kitais augalais, medžių lapais.

Cigaretėms iš Baltarusijos plukdyti naudojamos ir didelių automobilio ratų kameros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją