Alytaus policija praneša, kad Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Alytaus apskr. VPK) Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriuje gauta informacija apie Alytaus rajone vykdomą neteisėtą veiklą, susijusią su padėvėtų drabužių siuntų gabenimu iš Anglijos į Latviją.

Patikrinus informaciją paaiškėjo, kad vienos Alytaus bendrovės, užsiimančios krovinių pervežimu, direktorius rugpjūčio 2 d. įvarė į angarą, esantį Alytaus rajone, bendrovės krovininį vilkiką, vežantį krovinį (padėvėtus daiktus) iš Anglijos į Latviją. Apie 23 val. į angarą atvyko asmenys iš visos Alytaus apskrities, besiverčiantys padėvėtų drabužių pardavimu.

Tuomet bendrovės direktorius pažeidė apsaugos trosą, juosiantį vilkiko puspriekabę, vieną jo galą atjungė nuo plombavimo sistemos mechanizmo ir taip nepažeisdamas plombos, atidarė šoninį tentą. Tada leido prekeiviams patiems išsipakuoti padėvėtų daiktų maišus.

Pastarieji išsirinko jiems tinkamus daiktus, geresnės kokybė drabužius, 1 kilogramas šių gėrybių buvo įvertintas 5 eurais. Kad krovinio gavėjas nepastebėtų vagystės, vietoj paimtų daiktų į puspriekabę buvo planuojama sukrauti atitinkamą kiekį beverčių skudurų, o krepšius vėl užrišti ir sukrauti atgal į vilkiką.

Puspriekabės trosas vėl būtų sujungiamas su plombos mechanizmu, o krovinys būtų nugabentas į paskirties tašką. Kol kas negalime informuoti, kokį nuostolį patyrė Latvijos įmonė, kuriai priklauso padėvėtų drabužių siuntos, padaryta žala tikslinama.

Alytaus apskr. VPK pradėti ikiteisminiai tyrimai pagal LR Baudžiamojo kodekso 178 straipsnio 2 dalį: „178 straipsnis. Vagystė 2.

Tas, kas pagrobė svetimą turtą įsibrovęs į patalpą, saugyklą ar saugomą teritoriją, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.“ Ir pagal 216 straipsnio 1 dalį: „Nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimas 1. 

Tas, kas siekdamas nuslėpti ar įteisinti savo paties ar kito asmens nusikalstamu būdu įgytus pinigus ar turtą atliko su tuo turtu ar pinigais ar jų dalimi susijusias finansines operacijas, sudarė sandorius ar naudojo juos ūkinėje, komercinėje veikloje ar melagingai nurodė, kad tai gauta iš teisėtos veiklos, baudžiamas laisvės atėmimu iki septynerių metų.“ Ikiteisminio tyrimo byloje nustatyta 12 įtariamųjų, atliekami procesiniai veiksmai numatyti LR Baudžiamojo proceso kodekse).