„Niekada neneigiau savo kaltės, kasdien apmąstau, ką padariau – esu pagrįstai ir teisingai nuteistas. Dabar vienintelis mano tikslas – tapti doru piliečiu ir kaip įmanoma neatitrūkti nuo realaus gyvenimo“, – Vilniaus apygardos teismui nurodė V. Beleckas.

Trijų teisėjų kolegija ketvirtadienį išnagrinėjo kalėti iki gyvos galvos nuteisto V. Belecko skundą dėl apylinkės teismo nutarties, kuria buvo atsisakyta jį perkelti į Pravieniškių pataisos namus.

V. Beleckas teismo posėdyje nepanoro dalyvauti – jam atstovavo valstybės paskirta advokatė.

Prašydamas panaikinti teismo nutartį nuteistasis skunde rašė, kad norėtų būti perkeltas į pataisos namus – esą čia galėtų dažniau susitikti su savo žmona ir jos vaikais, kuriuos užaugino. Vyras tikino, kad jo perkėlimui į Pravieniškes neprieštarauja net Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracija.

„Per tuos metus, kai atlieku bausmę, nebuvo jokių konfliktų su administracija“, – rašte patikino jis. Tiesa, nuteistasis pripažino, kad du kartus jo kameroje buvo aptikti neleistinai laikyti mobilieji telefonai, tačiau esą jis tik norėjęs pasikalbėti su artimaisiais. Kadangi dabar kalėti iki gyvos galvos asmenims leidžiama dažnai skambinti namiškiams, V. Beleckas pareiškė, jog mobilieji telefonai jam jau nebereikalingi.

Nuteistasis taip pat pažymėjo, kad neseniai įsidarbino skalbykloje ir iš gaunamo atlyginimo stengiasi nukentėjusiesiems atlyginti padarytą žalą.

„Manau, kad yra pagrindas V. Beleckui pakeisti kalinimo režimą“, – jam atstovaujanti advokatė Kristina Sandaraitė-Butvilienė pažymėjo, kad kalinys dalyvauja įvairiose programose, bendrauja su dvasininkais ir psichologais.

Tuo tarpu Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Šarūnas Astrauskas mano, kad V. Beleckui dar per anksti pagerinti kalinimo sąlygas. Valstybinis kaltintojas pabrėžė, kad kaunietis yra nuteistas už labai sunkius nusikaltimus.

„V. Belecko įkalinime išbūtas laikotarpis nėra pakankamas, kad galėtume teigti, jog jis jau padarė išvadas“, – pažymėjo Š. Astrauskas.

Ar bus V. Beleckas perkeltas į Pravieniškių pataisos namus, teisėjų kolegija galutine ir neskundžiama nutartimi žada paskelbti pirmadienį.

DELFI primena, kad V. Beleckas bausmę atlieka nuo 1999-ųjų kovo 18-osios dėl kunigo nužudymo.

R. Mikutavičius 1998 metų birželio 30-osios vakarą buvo išviliotas iš savo namų, apsvaigintas, žudikų automobilio bagažinėje nuvežtas prie Nemuno, kur dar gyvas išrengtas, suvyniotas į tinklą ir nuskandintas.

Nužudymo organizavimu apkaltintas ir iki gyvos galvos nuteistas V. Beleckas su bendrais iš kunigo buto pavogė įvairių meno vertybių už daugiau nei 5 mln. litų. Vėliau jos buvo rastos įtariamųjų ir jų giminaičių butuose įrengtose slėptuvėse.

R. Mikutavičiaus nužudymą prezidentas Algirdas Brazauskas buvo įvardijęs kaip šimtmečio nusikaltimą.

Už kunigo nužudymą kartu su V. Belecku kalėti buvo nuteisti dar trys jo bendrininkai - Ivanas Kvaskovas, Artūras Daškovskis ir Valdas Puodžiūnas. I. Kvaskovas pasikorė pataisos namuose.