Noras pralobti iš prekybos narkotinėmis medžiagomis šiems vyras kainavo laisvę – Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad J. Dačka pataisos namuose turės praleisti 10 metų, tuo metu E. Petrovičiui nepasisekė dar labiau, nes jam skirta 12 metų 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Pirmuosius ketverius metus nuteistasis privalės kalėti pačiomis griežčiausiomis sąlygomis – kalėjime.

Tiesa, „Lapinų“ gaujos vienu lyderių laikomam J. Dačkai dar nėra įsiteisėjęs nuosprendis kitoje baudžiamojoje byloje – jam yra skirta 16 metų laisvės atėmimo bausmė. Jeigu apkaltinamasis nuosprendis nebus panaikintas, ši bausmė turėtų būti subendrinta.

Kai „Lapinų“ grupuotės, kuriai priklausė apie 30 asmenų, byla buvo nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme, J. Dačka buvo paleistas į laisvę – apeliacinės instancjos teismas nutarė, kad kaltinamasis nepateisinamai ilgai buvo laikomas nelaisvėje be apkaltinamojo nuosprendžio. O į laisvę išėjęs J. Dačka nesėdėjo rankų sudėjęs – vyras dar kartą buvo sulaikytas dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų laikymo ir platinimo. Jų nevengė platinti ir kiti gaujos nariai, kuriems taip pat buvo panaikintas suėmimas.

Bylos duomenimis, J. Dačka ir E. Petrovičius dar 2015 m. gruodžio 15 d. už 310 eurų (šiuos pinigus nutarta konfiskuoti) pardavė daugiau kaip 2 gramus heroino kartu su jais prieš teismą stojusiam anksčiau taip pat dėl narkotinių medžiagų įgijimo baustam vilniečiui Egidijui Končauskiui.

Be to, J. Dačka narkotines medžiagas vartojusiai Julijai Gubanovai neatlygintinai davė metamfetamino – problemų dėl narkotikų turinčiai jaunai moteriai skirta vienerių metų laisvės apribojimo bausmė su įpareigojimu dalyvauti elgesio pataisos programose.

Pas J. Dačką ir E. Petrovičių namuose ir automobilyje taip pat buvo rasta kanapių, kurias vyrai greičiausiai ketino patys suvartoti.

Ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams neteisėtu narkotikų platinimu užsiimančių nuteistųjų veiklą pavyko išaiškinti atliekant operatyvinius veiksmus, be to, jie slapta klausėsi vyrų pokalbių telefonu, taip pat stebėjo susirašinėjimą SMS žinutėmis. Tiesa, J. Dačka buvo atsargesnis ir vengė bendrauti telekomunikacijos priemonėmis, tačiau apie tai, kad gali būti slapta stebimi, neįtarė narkotikų pirkėjai.

Nustatyta, kad prieš narkotikų įsigijimą E. Končauskis dėl heroino pirkimo bendravo su E. Petrovičiumi. Kad šiam narkotikai nepriklausė, o juos turėjo J. Dačka, patvirtino slapta užfiksuotas pokalbis telefonu su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu asmeniu, pravarde Baks-Baksikas. Jį su E. Petrovičiumi suvedė J. Gubanova.

Prieš įsigydamas narkotikų Baks-Basikas parašė E. Petrovičiui SMS žinutę, prašydamas sumažinti kainą, nes kvaišalai esą skirti įkalinimo įstaigoje bausmę atliekantiems draugams: „Ir paklausk, gal pigiau parduos, čia lyg ir eina į lagerį...“. E. Petrovičius jam atsakė: „Supratau, paklausiu“. Kitą dieną E. Petrovičius skambino tam pačiam nenustatytam asmeniui Baks-Baksikui ir pasakė: „Nu, bičiuli, viskas kaip po senovei, kainos tos pačios“ .

Gruodžio 15 d. E. Petrovičius buvo susitikęs su J. Dačka, o prieš šį susitikimą E. Petrovičiui parašė žinutę, jog užsakymą „10 val. jau turės rankose“. Tuoj pat po šio susitikimo E. Petrovičius informavo Baks-Baksiką, kad užsakymą jau turi: „Jeigu ką, turiu su savim, viskas, gali privažiuoti“. Vėliau E. Petrovičiui skambino E. Končauskis, kuris prisistatė esąs nuo nenustatyto asmens, pravarde Baks-Baksikas. Po narkotinių medžiagų įsigijimo E. Končauskis buvo sulaikytas.

Teismas konstatavo, kad nors ir nėra tiesiogiai užfiksuota, kad E. Petrovičiui heroiną perdavė būtent J. Dačka,tačiau tai nepaneigia paties narkotinių medžiagų perdavimo fakto.

„Teismas, išanalizavęs slapto sekimo protokolo duomenis ir elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos turinį bei juos palyginęs tarpusavyje, padarė pagrįstą ir teisingą išvadą, kad būtent J. Dačka parūpino E. Petrovičiui narkotinę medžiagą heroiną, kurį pastarasis vėliau išplatino E. Končauskiui“, – konstatuojama iš karto nuo paskelbimo įsiteisėjusiame nuosprendyje.

Dar praėjusių metų gruodį paskelbtą Vilniaus apygardos teismo nuosprendį apeliacine tvarka skundė J. Dačka, E. Petrovičius ir E. Končauskis, tačiau tik pastarajam buvo sušvelninta bausmė – teisėjai konstatavo, kad vyras prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi, yra pakeitęs savo gyvenimo būdą, gydosi nuo priklausomybės narkotikams, todėl jam paskirtos laisvės atėmimo bausmės vieneriems metams ir trims mėnesiams vykdymas buvo atidėtas dvejiems metams. Bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu nuteistasis įpareigotas tęsti darbą ir nevartoti psichiką veikiančių medžiagų.

Tuo metu J. Dačkai ir E. Petrovičiui paliktos tos pačios bausmės. Teisėjai nutarė, kad E. Petrovičius pagrįstai pirmuosius ketverius bausmės metus turės kalėti kalėjime. „Teisėjų kolegija, atsižvelgdama į padaryto nusikaltimo pobūdį ir pavojingumą, E. Petrovičiaus asmenybę, taip pat į tai, kad nuteistasis nepadarė išvadų iš ankstesnių teistumų, nesilaiko visuotinai priimtų elgesio taisyklių ir nenori integruotis į normalų visuomenės gyvenimą, dalį E. Petrovičiui paskirtos bausmės skiria atlikti kalėjime, o kitą dalį – pataisos namuose“, – nuosprendyje pažymima, kad ketveri metai kalėjimo režimo yra pakankamai ilgas laiko tarpas pasiekti laisvės atėmimo bausmės, atliekamos griežčiausiomis sąlygomis, tikslus.

Kitoje byloje teismas yra paskelbęs, kad narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimu užsiėmusiai „Lapinų“ nusikalstamai grupuotei vadovavo Justas Belousovas, kuris pareigūnams iki šiol nepasiekiamas – yra pasislėpęs. Pareigūnai neturi žinių apie vyro slapstymosi vietą, jo sulaikymui yra išduotas Europos arešto orderis.

Gaujos lyderiams taip pat yra priskiriami J. Dačka, iki suėmimo nušalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujamos partijos „Tvarka ir teisingumas“ Vilniaus Šeškinės skyriuje dirbęs Genrikas Lisovskis bei Andrejus Denisovas.

Vilniaus apygardos prokurorų surašytame kaltinamajame akte buvo teigiama, kad grupuotės nariai nuo 2007-ųjų vidurio iki 2010-ųjų pradžios organizavo, vadovavo šaunamaisiais ginklais ginkluotam nusikalstamam susivienijimui ir neteisėtai disponavo narkotinėmis bei psichotropinėmis medžiagomis, turėdami tikslą jas platinti, neteisėtai įgijo ir laikė šaunamuosius ginklus bei šaudmenis.

Pareigūnai nustatė, kad nusikalstamo susivienijimo nariai yra išplatinę ne mažiau kaip 63 kg amfetamino ir metamfetamino, apie 10 kg kanapių ir jų dalių, apie kilogramą kokaino, maždaug 400 g heroino ir per 13 tūkst. psichotropinio poveikio tablečių.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai sostinėje aptiko patalpas, kuriose veikė šio nusikalstamo susivienijimo laboratorija – čia buvo gaminamas amfetaminas. Per kratas buvo rasta 15 įvairių kalibrų ir kategorijų šaunamųjų ginklų, priklausiusių nusikalstamo susivienijimo nariams, taip pat apie 120 šovinių.

Su pareigūnais sutikęs bendradarbiauti dabar jau buvęs nusikalstamo susivienijimo narys Dmitrijus J. teisme yra sakęs, kad gaujoje galiojo nerašytos labai griežtos taisyklės.

„Jeigu gavęs nurodymą iš karto neatvažiuodavau pas savo vadą, būdavau baudžiamas – ne kartą buvau sumuštas“, – sakė vilnietis, kuris buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Pasak Dmitrijaus J., „Lapinų“ grupuotė buvo paskirsčiusi savo veiklą po visą Vilnių.

Jis įvardijo ne vieną atvejį, kai amfetaminas ir marihuana buvo atvežta iš Ispanijos: „Aš turėdavau paskirstyti narkotikus, juos paslėpti ir visada pristatyti, kai tik man nurodydavo.“

Vyras neslėpė, kad „Lapinų“ grupuotėje galiojo griežtos nerašytos taisyklės.

„Aš visada privalėjau atsiliepti į telefono skambučius ir skubiai atvykti man nurodytu adresu bet kuriuo paros metu, – sakė Dmitrijus J. – Už nepaklusnumą buvo numatytos fizinės bausmės, pats ne kartą buvau sumuštas“.

Vyras sakė, kad kartą grupuotės nariai papuolė į susišaudymą Naujininkuose. Juos užpuolę asmenys pabėgo, tačiau vieną jiems šiaip ne taip pavyko pasivyti.

„Jis buvo visas sudaužytas, G. Lisovskis jam kojas ir užpakalį supjaustė peiliu“, – prisiminė Dmitrijus J.

Pasak jo, po šio įvykio buvo „pravestas instruktažas“ – esą jeigu ateityje per kokį nors susišaudymą pas ką nors ras likusių kulkų, jos bus „suvarytos“ tam asmeniui.

Liudytojas taip pat teigė, kad narkotikus paskirstydavo juos platinusiems asmenims, iš kurių taip pat surinkdavo pinigus. Jo teigimu, „Lapinų“ grupuotės nariai palaikė glaudžius ryšius su kitomis sostinės nusikalstamomis grupuotėmis ir netgi vieni iš kitų pirkdavo narkotikų, kai jų pritrūkdavo.

Pasak jo, kiekvienas grupuotės šulas turėjo savo platintojus ir buvo pasiskirstę teritorijomis Vilniuje.