Prokuratūra praneša, kad Kauno apygardos teismo 2021 m. birželio 2 d. nuosprendžiu, Ispanijos Karalystės pilietis nuteistas dėl dviejų siuntų su narkotinėmis medžiagomis siuntimo iš Ispanijos į Lietuvą.

Bylos duomenimis, 2018 m. gegužės mėnesį, būdamas Ispanijoje, vyras į Lietuvą išsiuntė 0,87 g heroino miltelių, juose buvo 0,24 g gryno heroino. Panašią siuntą iš Ispanijos į Lietuvą asmuo siuntė ir 2019 m. kovo mėnesį. Tą kartą siuntoje buvo 0,87 g heroino miltelių, juose – 0,37 g gryno heroino.

Abu kartus vyras siuntos gavėją nurodė save, o siuntėją – išgalvojo. Abu sykius narkotines medžiagas rado ir paėmė siuntas tikrinę muitinės pareigūnai.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Dainius Simonavičius, ikiteisminį tyrimą atliko Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriaus pareigūnai.

Kauno apygardos teismo sprendimu, subendrinus bausmes dėl neteisėto narkotikų laikymo ir dėl kvaišalų kontrabandos, ispanui buvo paskirtas laisvės atėmimas atėmimas trejiems su puse metų. Užsienietis turėtų pusę metų praleisti kalėjime. Likusios bausmės dalį – trejus metus, teismas atidėjo metams.

Nuteistasis prašė jį išteisinti. Skunde nurodoma, kad tokio kiekio narkotinių medžiagų kiekio kaina yra mažesnė nei pašto išlaidos. Be to jis jau šešerius metus nevartoja narkotinių medžiagų, gydosi priklausomybių gydymo centre.

Nuteistasis siekė įrodyti, kad siuntas su heroinu galėjo išsiųsti buvusi draugė, siekdama akistatos su dabartine žmona. Jis keitė skirtingas versijas apie pakenkti jam neva norėjusius kitus jo pažįstamus. Visos šios versijos buvo paneigtos surinktais duomenimis bei ekspertizėmis.

Ispanijos pilietis taip pat prašė atlikti teismo psichiatrijos ekspertizę. Jis prašė nustatyti, ar gali dėl savo sveikatos būklės gali duoti parodymus byloje. Toks prašymas buvo grindžiamas aplinkybe, kad nuteistasis ilgą laiką vartojo heroiną, o šiuo metu vartoja opioidinius medikamentus, todėl sunku tiksliai prisiminti su byla susijusias aplinkybes.

Prašymą išnagrinėjusi teisėjų kolegija konstatavo, jog nėra duomenų, kurie leistų abejoti nuteistojo galimybe suprasti aplinkybes, turinčias reikšmės bylos nagrinėjimui teisme ir duoti parodymus.

2023 m. kovo 30 d. nutartimi Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad ilgą laiką vartojusiam narkotikus ispanui buvo žinoma, kad heroinas yra narkotinė medžiaga.

Vyras suvokė neteisėtą bei pavojingą savo veiksmų pobūdį, bet norėjo taip veikti. Nutarė nuteistojo ir jo advokatės apeliacinį skundą atmesti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją