Pirmasis posėdyje apklaustas H.Daktaras per apklausą teismą tikino, kad su G.Kučiu „buvo geruose santykiuose" ir neigė prievartavęs iš jo turtą. Nors bylą tyrusios Generalinės prokuratūros duomenimis H.Daktaras iš „Kapucino" reikalavo 100 tūkst. litų.

Prokurorai yra užfiksavę, kaip H.Daktaras „senam draugui" aiškino, kad pastarasis gerai atrodo, yra prakutęs. Tai komentuodamas „Henytė" sakė: „Aš mėgstu pakritikuot kiekvieną žmogų, todėl susitikęs su juo, galėjau pasakyt: va, visi skursta, o tu lobsti. Aš ne iš blogos valios, gražiai taip pasakiau, neturėjau žinių, kad jis turi turto".

Tokie H.Daktaro žodžiai kėlė šypseną į teismą atvykusiems valstybės saugomiems liudininkams G.Kučiui ir jo žmonai Jurgitai Kučienei. Nors jų veidus dengė specialios kaukės, per jose esančias skyles matėsi liudininkų šypsenos.

H.Daktaro mintys – raudoname sąsiuvinyje

Per H.Daktaro apklausą teisme, valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras parodė per kratą Kauno nusikalstamo pasaulio „autoritetu" tituluojamo „Henytės" namuose išimtą raudonos spalvos sąsiuvinį. Paklausus, kam jis priklauso, H.Daktaras patvirtino, kad tai jo užrašai.

Sąsiuvinyje įvairių spalvų šratinukais primarginta įvairių frazių ir užuominų. Tarp surašytų garsių politikų ir pareigūnų pavardžių, prokuroras rado įrašą, susijusį ir su G.Kučių. „Kučio niekšybė" – toks buvo įrašas H.Daktaro sąsiuvinyje, kurio jis per ikiteisminį tyrimą nekomentavo.

Paprašytas teisme paaiškinti, ką reiškia įrašas, H.Daktaras teigė, kad jis rengiasi rašyti naują, jau antrąją knygą. Todėl „raudonajame" sąsiuvinyje pasižymėdavo frazes, įvykius, priminimus, kuriuos esą vėliau reikės panaudoti rašant.

Kadangi teisme H.Daktaras pripažino, kad sąsiuvinis jo, prokuroras paprašė jį prijungti prie bylos, o medžiagą, esančią jame, išnagrinėti per procesą.

„Mane vadina Henriku, Hena ir Henyte, negirdėjau, kad mane vadintų Juozu", - baigiantis apklausai teisme sakė H.Daktaras. Jo buvo paklausta, kokiomis pravardėmis jis yra vadinamas su juo bendraujant ar už akių.

Apklausiama Ramutė Daktarienė sakėsi pažįstanti pirmąją G.Kučio žmoną, todėl gerai bendraujanti ir su pačiu liudytoju.

R.Daktarienė, kuri kaltinama poveikio liudytojui darymu, teigė susiradusi G.Kučį, klausė jo, kodėl jos vyrą kviečia į prokuratūrą. G.Kučys neva jai atsakė, kad yra daug visokių kalbų. „Pokalbis tuo ir pasibaigė, kad aš paklausiau, dėl ko kviečia Henriką", - sakė R.Daktarienė.

G.Kučį pažinojo, kaip sūnų

H.Daktaro motina Jadvyga Daktarienė teigė, kad pas G.Kučį apsilankė, kai sužinojo, kad ten ketina važiuoti ir jos sūnaus žmona R.Daktarienė.

Esą J.Daktarienė daug laiko pažįsta G.Kučį ir su juo panoro pasikalbėti. „Jis man sakė: aš, Jadvyga, aš nieko blogo ant Henriko neturiu, čia žmona prirašė", - esą jai G.Kučio pasakytus žodžius, teismui perpasakojo J.Daktarienė. Todėl ir liepė G.Kučiui, kurį pažįsta nuo seno, pamokyti savo žmoną, kaip reikia elgtis.

„Esu prekybininkė. Jis ateidavo apsipirkti pas mane, ir valgyt, ir girtas, aš jį kaip savo sūnų gerbiau. O jo žmonos nesu nė karto mačius", - apie tai, iš kur pažįsta G.Kučį, teismui aiškino J.Daktarienė. Pas G.Kučį ją nuvežė dar vienas byloje teisiamas kaunietis.

Teisme taip pat parodymus davė ir liudytojai Kučiai. Juos pagal įslaptintų liudytojų programą saugo pareigūnai.

Posėdyje turėtų dalyvauti ir dar viena Kauno „įžymybė" – Jonas Bielskis, pravarde „Senelis", tačiau jis šiuo metu dienas leidžia Rusijos milicijos areštinėje. Taip pat reketo byloje suimtas J.Bielskis anksčiau davė parodymus ne tik prieš H.Daktarą, bet ir prieš daugelį žinomų dabartinių verslininkų ir, pelnęs pareigūnų pasitikėjimą, nuo jų pabėgo.

Suimtas iki šiol

DELFI primena, kad Vilniaus apygardos teismas nagrinėja turto prievartavimo ir poveikio liudytojams bylą, kurioje ikiteisminį tyrimą Generalinė prokuratūra pradėjo praėjusių metų spalį.

Spalio 12 dieną H.Daktaras buvo apklaustas Generalinėje prokuratūroje Vilniuje ir prokurorai jam pareiškė įtarimus bei paskyrė kardomąją priemonę - rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

H.Daktaras buvo sulaikytas praėjusių metų lapkričio pradžioje gatvėje Kaune, kai važiavo automobiliu. Sulaikius H.Daktarą, Kauno rajone, Užliedžių kaime, esančiuose jo namuose buvo atliktos kratos.

Netrukus po sulaikymo Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas nusprendė, kad H.Daktaras pažeidė anksčiau skirtos kardomosios priemonės sąlygas, todėl ji buvo sugriežtinta, paskiriant kardomąjį suėmimą. Suėmime H.Daktaras yra laikomas iki šiol.

H.Daktaras įtariamas per savo pažįstamą bandęs paveikti su teisėsaugos pareigūnais bendradarbiaujantį kitą buvusį nusikalstamo pasaulio autoritetą G.Kučį.

Buvo skelbta, kad G.Kučys pareigūnams pranešė, jog H.Daktaras spaudė jį parduoti namą ir atiduoti gautus pinigus.

Manoma, apie tai G.Kučiui papasakojus pareigūnams, H.Daktaras pabandė pasikalbėti su G.Kučiu ir kartu su žmona R.Daktariene buvo nuvykę į jo namus.

Dėl poveikio nukentėjusiajam Generalinė prokuratūra yra pareiškusi įtarimus ir dviem Daktarų šeimos moterims - H.Daktaro motinai Jadvygai Daktarienei ir žmonai R.Daktarienei. Joms taip pat paskirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Praeityje teistas

H.Daktaras yra ne kartą teistas už turto prievartavimą bei poveikį liudytojui.

Beveik prieš dešimt metų 1997 metų vasario 13 dieną Vilniaus apygardos teismas H.Daktarui skyrė pusaštuntų metų laisvės atėmimo bausmę už tarpininkavimą išperkant automobilius ir grasinimus buvusiam bendrovės "Agora" apsaugos vadovui, dabartiniam Kriminalinės policijos biuro vadovo pavaduotojui Jurijui Milevskiui, jeigu šis, liudydamas teisme, atpažins Darių Mačianską, kuris buvo pagrobęs jo automobilį.

2001 metų spalį H.Daktaras iš Vilniaus 2-osios griežto režimo pataisos darbų kolonijos buvo paleistas į laisvę kaip tris ketvirtadalius bausmės atlikęs ir gerai besielgiantis kalinys. Iki šiol jis su šeima gyveno Kauno rajone.

H.Daktaro sūnus Enrikas yra nuteistas kalėti netikrų pinigų ir narkotikų kontrabandos byloje, be to, H.Daktaro žmona R.Daktarienė ir vyriausioji dukra Živilė Levanienė Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teisme teisiamos dėl incidento su Kriminalinės policijos biuro pareigūnais, kuris įvyko pernai rudenį teismui nagrinėjant H.Daktaro suėmimo klausimą.