Pasityčiojo prisipažindamas

„Nušoviau. Pakasiau. Pasodinau gėlę. Apmyžau“, – tokius žodžius iš apgirtusio H.Daktaro pasakojo išgirdusi Loreta Ganusauskienė.

Moteris ir po daugelio metų nuo jos gyvenimą pakeitusių įvykių neslėpė jaudulio. Per 1993 metų Kalėdas buvo nužudytas sutuoktinis, o po kelių mėnesių – kovo 8-ąją nuskendo jos sūnus iš pirmosios santuokos.

L.Ganusauskienės liudijimas buvo sukrečiamas.

Vyras jai buvo prasitaręs, kad tai jis organizavęs ne vieno objekto privatizavimą, bei suko galvą, kaip kitais būdais uždirbti pinigų. Tuo metu jo darbo vaisiais naudojęsi tie, kurie nieko neveikė.

Taip kalbėdamas R.Ganusauskas pirmiausia turėjo galvoje savo pusbrolį H.Daktarą.

Pavydėjo giminaičiui sėkmės

Prisimindama prieš du dešimtmečius vykusius įvykius, moteris pasakojo, kad H.Daktaras pavydėjo R.Ganusauskui sėkmės. Šiam sekėsi ir su moterimis, ir su pinigais.

Užsienyje gyvenanti L.Ganusauskienė teisme pasakojo, kad tuo metu, kai H.Daktaro žmona laukėsi pirmagimio, jis brutaliausiu būdu ją išžagino.

Tokie parodymai sukėlė kaltinamojo H.Daktaro pyktį. Šis klausė nukentėjusiąją, ar ji ir jos vyras nevartojo narkotikų. Be to, kaltinamojo užduotas klausimas leido suprasti, kad minimu laiku ši moteris tebebuvo ištekėjusi už pirmojo vyro.

1993 metais per Kalėdas dingus sutuoktiniui, L.Ganusauskienė bandė visais įmanomais būdais sužinoti, koks jo likimas.

Nusikalstamo pasaulio autoriteto Roberto Borcherto žmona Janina teisme liudydama prisiminė, kad jai jau buvo nusibodusios R.Ganusausko žmonos pastangos išsiaiškinti tiesą. Esą ši moteris svarstė, ar sutuoktinis nebus pabėgęs į užsienį pas garsiosios grupės „BoneyM“ nares.

Moteris lankėsi pas aiškiaregius ir įvairiais kitais būdais ieškojo žinių apie sutuoktinį.

Tada J.Borchertienė jau žinojo, kad Mongolu pravardžiuotas R.Ganusauskas yra nužudytas, todėl prasitarė jo žmonai, kad jos vyro nebėra.

Kulka „pabučiavo“ į kaktą

Pirmadienį teisme liudijo ir verslininko Sigito Čiapo našlė.

Moteris nebandė glaistyti H.Daktaro ir jo draugų nuodėmių. Ji papasakojo, kad H.Daktaro vardu prisidengę žmonės bandė reketuoti ją pačią ir jos sutuoktinį.

Nelengva jai buvo prisiminti apie dieną, kai žuvo jos vyras ir jo vairuotojas.

„Mane “pabučiavo„ į kaktą“, – vaizdingai pasakojo apie ją kliudžiusią kulką Jolanta Čiapienė.

Moteris pasakojo šeimos pinigais palaidojusi ne tik savo sutuoktinį, bet ir jo vairuotoją Vincą Varną. Abiem vyrams pastatytas bendras paminklas. Tačiau J.Čiapienė civilinio ieškinio sutuoktinio žudikams nepareiškė.

Šie moters teiginiai prieštarauja gruodį teisme apklaustos V.Varno žmonos tikinimui, kad vyro laidojimas krito ant jos pečių. Tada moteris tikino, kad vien paminklas jai kainavo 43 tūkst. litų.

Teismui teks išsiaiškinti, kuri moteris sakė tiesą.

Kūčioms liko su Mongolu

Apie savo vyro žūtį bei jo ir kitų byloje minimų asmenų audringą gyvenimą emocingai kalbėjo ir R.Ganusausko bičiulio R.Borcherto, pravarde Karabasas, našlė Janina.

Ištekėjusi už jo 1990 metais moteris atviravo žinojusi, kad vyras turi savo gaują, kurioje buvo apie 10 vyrų.

Vėliau nuteistas ir patekęs į laisvės atėmimo vietą jis susipažino bei labai artimai susidraugavo su Mongolu.

„Jie buvo tokie artimi, kad daugiau laiko leido drauge nei su savo tikrosiomis šeimomis. Rimantas jam buvo ir žmona, ir vyras. Tai labai piktino mane, – prisiminė J.Borchertienė. – Pamenu, 1993 metų Kūčioms su dukrele ruošėme stalą, o jo nebuvo namie. Pati važiuodama pro R.Ganusausko biurą Žagarės gatvėje pamačiau savo vyro automobilį ir supratau, kad jis per Kūčias su mumis prie stalo nesės. Be galo supykau. Tada paskambinau Mongolui ir su juo susibariau.“

Į lovą gulė su ginklu

Prieš šiuos įvykius R.Borchertas, saugojęs bičiulį, buvo toks įsitempęs, kad, žmonos akimis, jį buvo apnikusi paranoja. Net guldamasis į lovą imdavo ginklą.

„Robertas buvo prasitaręs, kad Rimantas susipyko su “šeima„, tai yra su gauja. Vyras minėjo, jog Rimas “žiurkiavo", – pasakojo R.Borcherto našlė.

Anksčiau apie daugelį dalykų pasakojęs sutuoktinei, prieš R.Ganusausko dingimą R.Borchertas stengdavosi kuo mažiau jai atvirauti.

„Pamenu, tada, kai po tų Kūčių vyras rytą grįžo namo, jis buvo labai sukrėstas. Niekada iki tol nemačiau jo verkiančio, tada jis sėdėjo ant lovos krašto ir raudojo. Jis jautėsi kaltas, kad neapsaugojo draugo. Pasakė, kad Rimo nebėra. Tik po kelių dienų papasakojo daugiau“, – liudijo moteris.

Iš vyro lūpų ji išgirdo, jog Kūčių vakarą į R.Ganusausko namus H.Daktaras, Alvydas Viktoras Laurinavičius, Vidmantas Siaurusevičius ir Egidijus Abarius įsiveržė per langus ir duris su visais stiklais. Mongolas buvo sužeistas ginklu ir sumuštas. Draugai jam niekuo negalėjo padėti.

Atėjūnai jį išsivedė. Nuo tada R.Ganusausko niekas nematė.

Kankino savi ir pareigūnai

J.Borchertienė neslėpė, kad draugaudamas su Mongolu jos vyras įjunko į narkotikus.

Pradžioje moteris nesuprato, kad vyras tapo priklausomas, tačiau vėliau tai išryškėjo.

Po R.Ganusausko žūties gauja R.Borchertą „nurašė“, tai yra atstūmė ir leido policijai jį suimti.

Kaip prisiminė J.Borchertienė, viskas būtent taip ir atsitiko. Karabasas buvo suimtas ir policijos žiauriai kankintas tardant apie Mongolo dingimą.

Pasimatymo išsireikalavusi žmona perdavė jam gaujos atstovų žodžius – jei jis nemes narkotikų ir toliau kalbės apie R.Ganusauską, pats bus nužudytas.

Atrodė kaip iš mėsmalės

Kai 1997 metais R.Borchertas išėjo į laisvę, pirmą kartą pamatė savo devynių mėnesių dukrelę. Tačiau skubėjęs džiaugtis laisve vyras ja pasidžiaugė tik dvi dienas.

Kartą pažadėjęs šeimai važiuoti pas tėvus į Šančius, sėdo į taksi. Tačiau išlipo ne prie gimdytojų namų, o prie „Villulos“. Po to jo niekas nematė gyvo.

„Aš visada rasdavau savo vyrą ir parsiveždavau jį namo. Tada jis dingo, ir buvo visiška ramybė. Man jau buvo aišku, kad tik laiko klausimas, kada ir kur bus rastas jo lavonas. Taip ir atsitiko. Jį numetė Lampėdžiuose, toje vietoje, kur gaujos nariai susitikdavo pasikalbėti. Aš suprantu, kad vyrai pasirinko tokį gyvenimo būdą, suprantu, kad jie pykosi. Tik niekaip negaliu suprasti, kodėl reikėjo taip žiauriai žudyti. Kūnas atrodė taip, lyg būtų pabuvojęs mėsmalėje“, – prisiminusi prieš 15 metų išgyventas akimirkas moteris nesulaikė ašarų.

Tapusi našle, emigravo

Po vyro žūties policininkai buvo sulaikę J.Borchertienę. Ji buvo tardoma ir įtariama pati nužudžiusi sutuoktinį.

Moteris pasakojo, kad nesulaukęs jos grįžtančios iš policijos ieškoti atėjo insultą išgyvenęs jos tėvas. J.Borchertienė girdėjo, kaip gretimame kabinete pareigūnai tėvą tikino, kad dukra jau išėjo.

„Tada namuose buvau palikusi dukras, vienai buvo 6 metai, kitai – 9 mėnesiai. Bijojau dėl vaikų, nepasitikėjau policija, ir dabar nelabai pasitikiu, todėl tada nepasakojau apie kai kuriuos dalykus“, – atviravo našlė.

Visos trys našlės į teismo salę buvo apsaugos pareigūnų atvestos gerokai anksčiau, nei prasidėjo posėdis.

Veikiausiai moterys buvo saugomos nuo žurnalistų, nes prieš daug metų buvusių įvykių jos nebenori prisiminti ir viešinti.

Tikriausiai todėl moterys su vaikais jau 13 metų gyvena užsienyje.

Palinkėjo „daktarams“ sėkmės

Pirmadienį teismas apklausė ir nuo gaujos nukentėjusį Aivarą Mikštą. Šis metalo verslu vertęsis vyras buvo suvedęs savo partnerius iš Vokietijos ir Rusijos.

Kai rusai nesumokėjo už sandėrį vokiečiui, pastarasis pretenzijas pareiškė A.Mikštai. Kadangi lietuvis nesutiko mokėti reikalaujamos sumos, vokietis pasiskundė „daktarams“.

A.Mikšta buvo pagrobtas ir surakintas kalinamas užmiesčio sodyboje.

Apsukrusis verslininkas tąkart išsivadavo ir nuo nusikaltėlių paspruko. Tačiau patartas nusikalstamo pasaulio autoriteto Remigijaus Daškevičiaus, sumokėjo 100 tūkst. JAV dolerių.

Teisme vyras buvo nekalbus ir atgauti prieš daug metų prarastos sumos nepanoro.

Po apklausos išeidamas iš salės jis kaltinamiesiems palinkėjo sėkmės.