Suprask, policininkai savo patalpas gražina, o areštantus laiko apgailėtinomis sąlygomis. Kai prieš keletą metų redakcijos žurnalistai lankėsi areštinėje, vaizdas iš tikrųjų buvo apgailėtinas. Tačiau, policijos atstovės teigimu, šiandien situacija pasikeitusi į gerąją pusę. Kaip ten bebūtų, žurnalistams savo akimis išvysti, kaip viskas gražu ir gera Tauragės policijos areštinėje, leista nebuvo.

Gyvenimas – pasibaisėtinas

Temą rašiniui padiktavo mūsų skaitytojo, trumpam atsidūrusio už grotų, laiškas. Donato U. (taip save pristato mums parašęs vyras – aut. past.) žodžiai privertė sunerimti. Vyras prašė pasidomėti gyvenimo sąlygomis areštinėje ir tikino, kad jos Tauragėje pasibaisėtinos: „Pusryčių apskritai neduoda, o karšto maisto gauname tik kartą per parą. Be to, areštinėje nebeleidžiama gauti siuntinių su maistu. Tad esame laikomi pusbadžiu. Kita bėda – parazitai. Čia jų pilna. Keista, kad savo administracines patalpas ir kabinetus policija remontuoja, prižiūri, o areštinė net nedažoma“, – dėsto Donatas U.

Redakcijai elektroniniu paštu laišką atsiuntęs vyras viliasi, kad paviešinus areštantus slegiančias problemas jų gyvenimas belangėje pagerės.

Tauragės apskrities VPK viršininkas Remigijus Rudminas su mūsų skaitytojo žodžiais nesutinka. Susipažinęs su skundu, jis komisariato atstovei spaudai Simonai Šniaukštaitei pavedė surinkti visą informaciją, kuri atsakytų į areštanto skundą. Susitarti, kad mums būtų leista patiems įvertinti gyvenimo areštinėje sąlygas, nepavyko.

– Atsižvelgdami į žmonių privatumą, negalime šito leisti. Netgi man, kaip komisariato atstovei ryšiams su visuomene, negalima eiti į areštinę ir ten fotografuoti. Be to, areštinės viršininkas sakė, kad nėra jokių galimybių ten patekti, nes ji perpildyta, – aiškino policijos atstovė spaudai.

Paklaustas, ar būtų įmanoma akies krašteliu žvilgterėti areštinės vidun, kai areštantai išvedami į lauką pasivaikščioti, jis atsakė neigiamai. Esą nebūtinai visi gali norėti išeiti į lauką pasivaikščioti, ir jeigu bent vienas žmogus kameroje lieka, pašaliniams ten eiti draudžiama. Todėl buvo pasiūlytas tik vienas variantas – policijos atstovė spaudai parengs mus dominančią informaciją ir ją iliustruos pačios darytomis nuotraukomis.

Maitinimas – pagal normas

Anot S.Šniaukštaitės, Tauragės komisariato areštinėje suimti asmenys laikomi visus reikalavimus atitinkančiomis sąlygomis. Be to, kaip informavo pašnekovė, nuo šių metų sausio didžiuosiuose miestuose, o nuo vasario 1 dienos – visoje šalyje įsigaliojo Policijos departamento parengtas Lietuvos Respublikos suėmimo vykdymo įstatymo išaiškinimas, kuriame kalbama apie suimtiesiems leidžiamus perduoti siuntinius.

Policijos atstovės duomenimis, areštantai Tauragėje nemokamai maitinami tris–keturis kartus per dieną. Maisto davinys atitinka žmonių fiziologines mitybos normas: suaugusieji maitinami maždaug kas 7 valandas (išskyrus miegui skirtą laiką), nepilnamečiai – kas 6 val. Areštantai maitinami laikantis iš anksto sudaryto ir patvirtinto meniu, kuriame tiksliai apskaičiuojamas maisto kaloringumas ir maistingumas (baltymų, angliavandenių ir riebalų kiekis). Vidutinė arešto bausmę atliekančiųjų paros kalorijų norma siekia 2136–3205 kalorijas. Atsižvelgiant į reikalavimus maistas areštinėje patiekiamas vienkartiniuose induose. „Maisto, indų, kuriuose tiekiamas maistas, ir priemonių, naudojamų švarai areštinėje palaikyti, kontrolę atlieka Tauragės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Paskutinį kartą toks patikrinimas atliktas 2013 m. vasario 20 d., pažeidimų nebuvo nustatyta“, – atsakymuose rašo policijos atstovė. S.Šniaukštaitė mini, kad suimti asmenys negali gauti maisto siuntinių. Tai draudžia įstatymas.

– Areštinėje esantys suimti asmenys gali gauti pašto, drabužių, avalynės, higienos reikmenų siuntinius. Gali būti perduodami tokie daiktai kaip televizorius, radijo imtuvas, kompiuteris, kompiuterinių žaidimų aparatas. Kitų daiktų, vadovaujantis Lietuvos Respublikos suėmimo vykdymo įstatymu, suimtiesiems perduoti negalima. Maistą iš jį atnešusių asmenų gali gauti tik administracinį areštą atliekantys asmenys, – aiškino Tauragės policijos komisariato atstovė.

Parazitų nėra

Policija tikina, kad Tauragės komisariato kamerose parazituojančių gyvių negali būti – esą tai užtikrina kiekvieną mėnesį čia besilankantys sanitarijos specialistai.

– Areštinės kamerose yra užtikrintos reikiamos gyvenimo ir buities sąlygos, atitinkančios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatytas sanitarijos ir higienos taisykles. Vieną kartą per mėnesį kenkėjų kontrolę atliekanti įmonė tikrina ir dezinfekuoja visas areštinės patalpas. Jeigu atsirastų graužikų ar kitų kenkėjų, minėtą kontrolę atliekanti įmonė neplaniniam patikrinimui ir dezinfekcijai būtų kviečiama nedelsiant. Paskutinį kartą dėl kenkėjų areštinės patalpos buvo tikrinamos 2013 m. vasario 18 d., – aiškino S.Šniaukštaitė.

Kita vertus, pašnekovė neneigė, kad parazitų gali atsirasti bet kada – juk į šias patalpas kai kada patenkama tiesiog iš gatvės ar net landynės. Tačiau policijos atstovė patikino, kad tokiu atveju (kada kas nors praneša apie gyvių atsiradimą) specialistai kviečiami nedelsiant ir parazitai iškart išnaikinami. Kalbėdama apie remontą areštinės kamerose, S.Šniaukštaitė garantavo, kad kosmetinis remontas atliekamas kasmet. Paskutinį kartą remontas atliktas 2012 metų rudenį.

Skundus registruoja

Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Matas Kazlauskas vakar patvirtino, kad patikrinimai komisariato areštinėje vyksta. Jis leido suprasti, kad areštantai savo nusiskundimus maisto kokybe ar higiena gali siųsti ir jo vadovaujamai tarnybai.

– Paprastai areštinėje patikrinimai vyksta iš anksto numatytu laiku, t.y. planiniai. Tačiau kaip ir bet kurioje kitoje įstaigoje tikrinti galime ir nesuplanuotai, remiantis gautais skundais. Tačiau tai nereiškia, kad reaguosime į visus mus pasiekiančius skundus. Gaunamus vartotojų skundus visada registruojame, juos svarstome ir sprendžiame, reaguoti ar ne, atlikti patikrinimą ar ne, – aiškino Tauragės VMVT viršininkas M.Kazlauskas.

Tauragės areštinė – kurortas

Vienas teismo salėje sutiktų tauragiškių neseniai pasakojo, kad Tauragės policijos komisariate įrengta areštinė, lyginant su kitomis tokiomis įstaigomis Lietuvoje, yra kurortas.

– Jūs nė neįsivaizduojate, kokiomis sąlygomis laikomi asmenys, kurie net nėra teismo nuteisti, o tik laukia teismo. Kalbu apie Šiaulių arba Lukiškių tardymo izoliatorius. Lyginant gyvenimo sąlygas ten ir Tauragės areštinėje, Tauragė yra tarsi kurortas. Teko nepelnytai belangėje praleisti ne vieną mėnesį, žinau, ką kalbu. Gaila, kad ten pašalinių neįsileidžia, neįmanoma įrodyti savo tiesos. Gyventi ankštame kambarėlyje tenka net aštuoniems vyrams, o tai reiškia, kad net sėdint vienas prieš kitą liečiasi kojų keliai. Norint vienam atsistoti, tenka atsikelti ir kitam. Ką jau bekalbėti apie „reikalų atlikimą“ ten pat vietoje, oro trūkumą, jo kokybę, patalpoje tvyrančią drėgmę ir nuo jos besilupinėjančius patalpos dažus ar byrantį tinką, – vardijo gyvenimiškos patirties „perlus“ jaunas vyras.