„Va kur teisybė, policija tai visagalė“, – su tokiu prierašu feisbuke paskelbtas 4 minučių trukmės sulaikymo vaizdai.

Įtemptas sulaikymas

Šio incidento priešistorė iš nufilmuotų kadrų neaiški, viskas prasideda pačiame veiksmo įkarštyje, kai pora pareigūnų bando dėti antrankius pagyvenusiam vyrui.

„Ką jis padarė, jis nieko nedarė, jis tiesiog nueidinėjo nuo jūsų, – girdisi filmuojančio vyro žodžiai, o jam pritaria ir kitas žiūrovas. – Ko jūs tą žmogų mušat, jis nieko nepadarė.“

Tuo metu, vienas pareigūnas gulintį vyrą krato elektrošoku, nes pastarasis gražiuoju nesileidžia būti surakinamas antrankiais, priešinasi iš visų jėgų.

„Matosi, kraujas bėga, apdaužė žmogų, – komentuoja liudytojas, į ką pareigūnė atkerta. – Tai jis nesipriešintų...“

Policininkai reikalauja, kad sulaikomas vyras duotų jiems ranką, o šis skundžiasi, kad to padaryti negali, nes nieko nemato.

Kai vienas šio incidento žiūrovas pareikalavo paaiškinti sulaikymo priežastį, policininkas atsakė: „Vartojo necenzūrinius žodžius mūsų atžvilgiu, pasirodė neblaivus bei pataikė man į lūpą“.

Po kelias minutes trukusių grumtynių vyriškis galiausiai neutralizuojamas, tačiau konfliktas įsisiūbuoja tarp policijos ir liudytojų.

„Čia jūs su savo nervais ir principais, vieną kartą nustokite tokias nesąmones daryti, – pareiškia filmuojantis vyriškis, o policininkė jam primena. – Jūs skaitykitės su pareigūnais!“

Policijos suvestinėje buvo nurodyta, kad vyras sulaikytas, nes necenzūriniais žodžiais įžeidinėjo pareigūnus, o sulaikomas pasipriešino ir sužalojo policininką.

„Skauda šonus“


Šis incidentas įvyko rugpjūčio 17-osios pavakarę, visai šalia Alytaus esančiame Takniškių kaime. Sulaikytasis – Stanislovas V., viskas vyko visai šalia jo namų.

„Šonus biškį skauda, bet gyvas, šiandien jau dirbu“, – praėjus 5 dienoms po sulaikymo savijautą apibūdino Stanislovas.

Tądien vyras laiką leido namuose, kai greta jo kiemo esančiame žvyrkelyje įvyko avarija.

„Ten ant mano keliuko susidūrė dvi mašinos. Nuėjau, pažiūrėjau, o tada pasakiau taip tiesiai šviesiai: ai, eina na****, einu namo. O tas policininkas iškart: ką na**** čia siunti. Ir tada viskas prasidėjo“, – prisiminė vyras.

Pašnekovas tikino, kad keiksmažodis nebuvo adresuotas pareigūnams. Jis jau buvo beeinąs savais keliais, kai esą be perspėjimo ant jo šoko pareigūnas.

Nors įraše konflikto pradžios nesimato, Stanislovas pasakojo pirmiausia sulaukęs ašarinių dujų, o tada buvo guldomas ant žemės.

„Mane tada pastūmė, aš nukritau. Man ištrūko ranka tada, gal aš jam kaukštelėjau per lūpą, bet nieko aš nemačiau, dujų buvo privarę, – sakė jis. – O elektra gal penkis kartus purtė.“

Vyras po visko sako negalėjęs net pasijudinti, todėl buvo išvežtas į ligoninę, bet ten rimtų sužalojimų medikai nenustatė, tik sumušimus.

Po to pareigūnai jį pristatė į komisariatą, kur surašė 20 eurų baudą už kontrabandą, nes pas vyrą rado pakelį baltarusiškų rūkalų, kur buvo 8 cigaretės.

Paklaustas, galbūt dažnai tenka pyktis su policija, Stanislovas tikino jau ne vienerius metus neturėjęs susidūrimų su pareigūnais.

„Blogai jie padarė, šitokį čiut ne pensininką mindo du policininkai“, – pareigūnų veiksmus pasmerkė pašnekovas, tačiau sakė, kad nesiruošia niekur skųstis, nėra kada, reikia dirbti.

Gresia byla dėl pasipriešinimo

Alytaus policijos atstovė Kristina Janulevičienė informavo, kad rugpjūčio 17 d., 18 val., gautas pranešimas apie techninį eismo įvykį Alytaus rajone. Vairuotojai išsikvietė policiją, nes patys nesutarė, kas kaltas.

„Atvykus pareigūnams, įvykio vietoje rasti eismo įvykyje dalyvavusių „Audi“ ir „Toyota“ automobilių vairuotojai, kurių vienas pripažino kaltę ir susipildė eismo įvykio deklaraciją. Policijos pagalba jiems reikalinga nebuvo.

Šalia automobilių buvo keletas akivaizdžiai neblaivių asmenų, kurių vienas necenzūriniais žodžiais įžeidė policijos pareigūnus. Bandant asmenį nuraminti ir sudrausminti, vyras nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų, o sulaikinėjant pradėjo priešintis. Pasipriešinimo metu buvo sužalotas Alytaus apskr. VPK Reagavimo sk. 26-erių metų tyrėjas, kuris suteikus medicininę pagalbą gydosi namuose“, – informavo K. Janulevičienė.

Greitoji medicinos pagalba

Tą patį vakarą, apie 23 val. gautas Alytaus ligoninės medikų pranešimas, kad GMP automobiliu į priėmimo skyrių buvo pristatytas 60-metis vyras, kuris nukentėjo pasipriešinimo policijos pareigūnams metu.

„Nustatytas 1.7 prom. girtumas. Po medikų apžiūros išleistas į namus.
Dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams bei fizinio skausmo sukėlimo pradėti aplinkybių patikslinimai. Pareigūnai vertina situaciją ir artimiausiu metu bus priimti sprendimai“, – komentavo policijos atstovė.

Pasak jos, sulaikymo metu buvo naudotos spec priemonės antrankiai ir elektroimpulsinis prietaisas „Taser“.

Ji atskleidė, kad pareigūnas policijoje tarnauja jau 6 metus, jo kolegė – 2 metus.

Sulaukė didžiulio populiarumo


Sulaikymo įrašas žaibiškai išplito internete – rengiant šią publikaciją jis buvo peržiūrėtas jau 380 tūkst. kartų.

Po juo kilo ir aršios diskusijos, vieni komentatoriai smerkė pareigūnus, kiti kaip tik negailėjo kritikos pačiam senjorui, kuris priešinosi sulaikomas.

„Pareigūnai dirba savo darbą. Iš niekur nieko antrankių niekas nesega. Filmuotojas yra nusikaltimo bendrininkas“, – pastebėjo viena moteris.

Vienas komentatorius atkreipė dėmesį, kad esminė problema – viename ekipaže dirba du jauni ir sąlyginai nedaug patirties turintys pareigūnai, kuriems dar trūksta įdirbio valdyti tokias konfliktines situacijas tiek kovinių imtynių veiksmais, tiek psichologinės prievartos priemonėmis.

„Pareigūnams priekaištauti nereiktų, čia vadovybės ir kvailų policijos reformų pasekmės. Ekipaže turi būti bent vienas patyręs žmogus“, – reziumavo komentatorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)