Nugalėtoju jį paskelbė tradicinio konkurso „Geriausias Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvas“ komisija.

R. Bernackas taip įvertintas už sumanumą bei išradingumą sudėtingoje baudžiamojoje byloje demaskuojant cigarečių kontrabandininkų grupuotes, kurioms talkino pareigūnai.

Tyrimas pradėtas gavus informacijos dėl galimo VSAT Vilniaus rinktinės Specialiosios paskirties užkardos pareigūno piktnaudžiavimo tarnyba bei dalyvavimo gabenant kontrabandines cigaretes.
Imuniteto poskyrio pasieniečiams pavyko nustatyti iškart dvi kontrabandininkų grupuotes, kurios organizuodavo neteisėtą rūkalų gabenimą iš Baltarusijos į Lietuvą Vilniaus rajone. Sudėtingo tyrimo metu ėmė aiškėti, kad kontrabandininkai turi talkininkų pasieniečių. Šie nusikaltėliams padėjo teikdami informaciją apie VSAT pajėgų išdėstymą bei judėjimo maršrutus.

Susitepusius pareigūnus pavyko identifikuoti naudojant platų spektrą kriminalinės žvalgybos veiksmų. Tyrėjams į pagalbą taip pat atėjo VSAT Specialiųjų užduočių rinktinės pajėgos.

Surinkus pakankamai duomenų apie visus asmenis, dalyvavusius cigarečių gabenime, organizuota jų sulaikymo operacija. Jos metu į VSAT pareigūnų rankas pateko 75 dėžės baltarusiškų rūkalų, o įtarimai buvo pareikšti šešiems asmenims. Du iš jų – dabar jau buvę VSAT pareigūnai, dar vienas šiuo metu yra nušalintas nuo pareigų.

Konkurso „Geriausias Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvas“ komisija, vertinusi R. Bernacko indėlį tyrime, akcentavo ir pačios bylos specifiką - kontrabandos organizatorius ir padėjėjus konsultavo buvęs VSAT kriminalinės žvalgybos pareigūnas, todėl nusikaltėliai buvo ėmęsi ypatingų konspiracijos priemonių.

Beje, šis korupciniais ryšiais su nusikaltėliais susijęs buvęs VSAT pareigūnas į teisiamųjų suolą sės jau antrą kartą. Įsiteisėjus 2012 m. gruodžio 31 d. Vilniaus apygardos teismo apkaltinamajam nuosprendžiui, į kontrabandininkų pusę perėjęs pasienietis šių metų balandžio 19 d. buvo atleistas iš vidaus tarnybos.

Antra vieta geriausio šių meto VSAT detektyvo rinkimuose atiteko Pagėgių rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyresniajam tyrėjui Tomui Žvirbliui. Šis pareigūnas pasižymėjo ikiteisminiame tyrime, kurio metu demaskuota prie sienos su Rusija veikusi cigarečių kontrabandininkų grupuotė. Kudirkos Naumiesčio bei Šilgalių užkardų ruožuose nusikaltėliai iš Kaliningrado srities per valstybės sieną neteisėtai gabeno pigesnius rūkalus, juos sandėliavo bei realizuodavo Lietuvos viduje.

Kratų metu į pasieniečių rankas taip pat pateko šaunamųjų ginklų bei jų dalių, ryšio priemonių. Rasta įvairių modelių motorinių rogių, keturračių motociklų, lengvųjų automobilių. Buvo aptiktos ir patalpos, paruoštos kvaišalų auginimui, bei falsifikuotų cigarečių gaminimo įrenginiai.

Tyrimo metu Pagėgių pasieniečiams talkino kolegos iš Specialiųjų užduočių bei Aviacijos rinktinių, taip pat pasitelkti Muitinės kriminalinės tarnybos bei policijos pareigūnai.

Šioje byloje įtarimai dėl neteisėtų veikų pareikšti septyniems asmenims.

Trečią vietą geriausio VSAT detektyvo konkurse pelnė Lazdijų rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Edgaras Garbenčius.

Jo sumanumo bei išradingumo dėka demaskuota kontrabandininkų grupuotė, neteisėtai gabenusi cigaretes iš Baltarusijos į Lietuvą. Sėkmingos operacijos metu VSAT pareigūnai sulaikė kontrabandinių rūkalų, kurių vertė Lietuvoje yra daugiau kaip 800 tūkst. litų. Įtarimai dėl šios neteisėtos veikos yra pareikšti trims asmenims.

Visi trys geriausi 2013-ųjų pasieniečių detektyvai bus apdovanoti kitą savaitę VSAT centrinėje įstaigoje vyksiančios iškilmingos ceremonijos metu.

Šeštus metus „Geriausio Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvo“ konkursas organizuojamas siekiant skatinti nusikalstamų veikų tyrimus atliekančius pasieniečius, profesionaliausiai bei operatyviausiai atskleidusius nusikaltimus, parodžiusius sumanumą ir iniciatyvą.