Kruvina drama įvyko pernai rugsėjo 30 dieną Šilutės rajone, Švėkšnoje. Rugsėjo 29 dieną 36 metų S. Būdvytis ir jo draugas girtavo namuose pas Romą Vitę.

Kai vyrai įkaušo, penkis kartus už vagystes, sveikatos sutrikdymą, grasinimą nužudyti teistas S. Būdvytis prisiminė, jog miestelyje sklinda kalbos neva jis pavogė R. Vitės telefoną. Šis jo pasigedo dar liepą.

S. Būdvytis buvo įsitikinęs, jog kalbas, kad telefoną pavogė jis, skleidė R. Vitė, todėl jį sumušė – sudavė keliolika smūgių į veidą, galvą, pilvą. R. Vitei buvo nustatytas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Kai svečiai išėjo, pas R. Vitę į svečius užsuko 49 metų Petras Montvydas. Vyrai iš ryto ketino važiuoti grybauti, todėl P. Montvydas liko nakvoti.

Rugsėjo 30-osios ankstų rytą į R. Vitės duris vėl pasibeldė S. Būdvytis. Durų niekas neatidarė, todėl jis įsiropštė pro langą. Vyras turėjo gerų ketinimų – jis atsinešė butelį degtinės, kad susitaikytų su R. Vite.

„Iš pat ryto norėjau R. Vitės atsiprašyti už vakarykštį sumušimą. Gėrėme degtinę, gal tris butelius. Ir vėl prisiminiau, kaip mane apvagino. Paklausiau P. Montvydo, kodėl taip kalba. Kai tas neigė, paklausiau: „Kuris taip kalbėjo?“ Pyktis apėmė, todėl trenkiau kumščiu P. Montvydui į galvą gal du kartus, vėl gėrėme, vėl kalbos apie telefoną“, – teisme aiškino S. Būdvytis.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, jog P. Montvydui į galvą buvo suduota 14 smūgių, dar ne po vieną kartą kliuvo į kitas kūno vietas.

S. Būdvytis P. Montvydą talžė be gailesčio, neklausydamas R. Vitės raginimų liautis. Paskutinis smūgis buvo keliu į kaktą. Po jo vyras nuvirto ant grindų. R.Vitė jį dar bandė šnekinti, judino, bet jis nebelabai reagavo. Vyrai nunešė sumuštąjį į kitą kambarį ir išsiskirstė.

„Parėjau namo ir užmigau. Jaučiu, kažkas žadina, pramerkiu akis – pilnas kambarys policijos. Maniau, kad dėl sumušimo. Bet išgirdau, kad P. Montvydas – jau morge. Jį pažinojau nuo vaikystės, jokio pykčio jam niekada nejaučiau“, – teisme aiškino S. Būdvytis.

P. Montvydo mirties priežastis – galvos sumušimas, po kurio į smegenis išsiliejo kraujas.

S. Būdvytis teisme visiškai pripažino savo kaltę dėl nužudymo ir gailėjosi to, ką padarė. Jis atsiprašė ir nukentėjusiųjų – sumušto R. Vitės nei nužudytojo P. Montvydo sesers.

Skiriant bausmę, atsižvelgta, jog S. Būdvytis prisipažįsta ir gailisi. Tačiau yra sunkinanti aplinkybė – nusikaltimą jis padarė, kai buvo apsvaigęs nuo alkoholio. Todėl ir skirta bausmė, kuri yra artima vidurkiui už tokį nusikaltimą.

Kaltinimą palaikęs Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Jurijus Petuchovas prašė S. Būdvytį už grotų pasiųsti 12-ai metų.

Teismas taip pat iš dalies patenkino nukentėjusiąja pripažintos nužudytojo P. Montvydo sesers ieškinį dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo.

Teismas konstatavo, jog S. Būdvytis privalo visiškai atlyginti turtinę žalą – 620 eurų už laidojimo išlaidas. Neturtinės žalos dydis – 10 tūkst. eurų, nors nukentėjusioji prašė priteisti 20 tūkst. eurų.