Tačiau gerai suregzta afera greitai iškilo į viešumą – vos tik į laisvę paleistas kalinys nepuolė rūpintis savo mažyle, o išsiskyrė su žmona ir prisistatė pas teismo medicinos ekspertus. Atlikus DNR ekspertizę paaiškėjo, jog vyras buvo teisus – dukros tėvas yra ne jis, o kitas su tuo metu dar oficialia jo sutuoktine gyvenęs vyras.

Tokios aplinkybės paaiškėjo teismui išnagrinėjus 23 metų Jurbarko rajono gyvenančio Dainiaus Puskunigio baudžiamąją bylą – vyras buvo pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo suklastoti tikrą dokumentą ir netikrų duomenų pateikimo siekiant įgyti tikrą dokumentą. Už tai jam skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Už grotų D. Puskunigiui teks praleisti gerokai ilgiau – į laisvę vyras buvo paleistas neatlikęs visos jam skirtos bausmės, todėl dabar privalės kalėti daugiau kaip 3 metus. Be to, jam teks sumokėti beveik 5 tūkst. Lt – tiek pareigūnams kainavo vyro pargabenimas iš užsienio, nes sužinojęs, jog nėra tėvas, D. Puskunigis išvyko iš šalies.

Dėl dokumentų suklastojimo teismas nuteisė ir dabar jau buvusią D. Puskunigio sutuoktinę – jai skirta 8 MGL dydžio (1 040 Lt) bauda.

Galvą susuko ilgalaikiai pasimatymai

Visa ši istorija galėjo ir nepaaiškėti, jeigu į laisvę anksčiau laiko paleistas D. Puskunigis būtų neskubėjęs išsiaiškinti, ar iš tikrųjų būtent jis yra neseniai gimusios mergaitės tėvas – jeigu vyras ne iš karto, o tik pasibaigus lygtinio paleidimo terminui būtų nusprendęs atlikti DNR tyrimus, greičiausiai apie jo suregztą aferą nieko nebūtų žinoję ir pareigūnai.

Bylos duomenimis nustatyta, kad D. Puskunigis pareigūnams įkliuvo dėl įvairių vagysčių – teismas jį nuteisė kalėti 4 metams 3 mėnesiams net 19-oje epizodų. Kol vyras laukė teismo nuosprendžio Šiaulių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, susirašinėjo su jauna moterimi, kuri jo akį patraukė dar būnant laisvėje. Ne už ilgo vyras nusprendė susituokti – vestuves pora „atšoko“ už grotų.

Kai D. Puskunigis buvo perkeltas bausmės atlikti į Pravieniškių pataisos namus, čia jo sutuoktinė buvo dažna viešnia – nepraleido nė vieno pagal įstatymą priklausančio ilgojo pasimatymo.

„Šių pasimatymų metu turėjome lytinių santykių“, – vėliau neslėpė D. Puskunigis.

Pasak jo, po kiek laiko sutuoktinė pranešė, kad, būdama Vokietijoje, pasijuto nėščia.

„Ji man parašė laišką, kad nėra garantuota, ar tikrai esu jos būsimo vaikelio tėvas, o vėliau, sugrįžusi į Lietuvą ir mane aplankiusi pataisos namuose pranešė, jog mums gimė dukra“, – D. Puskunigis tikino, kad dar kito vizito metu sutuoktinė į įkalinimo įstaigą atvežė parodyti mažylę.

D. Puskunigis pažymėjo, kad gimusiai mergaitei išrinko vardą ir dukra ketino rūpintis vos tik bus paleistas į laisvę.

Grįžęs pas žmoną rado kitą vyrą

„Žinodamas, kad turėdamas vaiką iki 7 metų galiu išeiti iš pataisos namų atlikęs vos trečdalį man paskirtos bausmės, bei, norėdamas gyventi su žmona, jos paprašiau atsiųsti dukters gimimo liudijimą, o kai jį gavau, pataisos namų pareigūnai sutvarkė lygtiniam paleidimui būtinus dokumentus, po to teismas mane išleido į laisvę“, – vėliau pareigūnams sakė kalinys.

Jis tikino, kad vos tik išleistas iš įkalinimo įstaigos nuvyko pas sutuoktinę į namus – ši jau gyveno su kitu vyru.

„Tada ji prisipažino, kad mano vardu įregistruota dukra yra ne mano“, – D. Puskunigis teigė iš įniršio apie tai iš karto papasakojęs pataisos inspekcijos, kurioje turėjo registruotis, darbuotojams.

Vyras sakė, kad iš karto nusprendė su sutuoktine išsiskirti, o po kiek laiko ir įsitikinti, ar gimusi mažylė tikrai nėra jo dukra, todėl kreipėsi pas specialistus dėl DNR ekspertizės atlikimo. „Ji patvirtino, kad nesu tėvas“, – sakė D. Puskunigis.

Gimus mergytei suprato, kad tėvas – kitas vyras

Tuo metu mergaitės motina pareigūnams pasakojo, kad dar prieš gimdymą suvokė, jog vaiko tėvas galėjo būti kitas vyras. „Kai ji gimė, iš karto supratau, kad vaiko tėvas nėra D. Puskunigis“, – neslėpė moteris.

Ji pasakojo, kad po gimdymo kreipėsi į Civilinės metrikacijos skyrių, kuriame mergaitei išduodant gimimo liudijimą paprašė įrašyti, jog vaiko tėvas – D. Puskunigis.

„Tikėjau mūsų ateitimi, galvojau, kad kartu gyvensime, kai jis išeis į laisvę, bet šis grįžo gyventi pas motiną“, – apmaudą liejo moteris.

Kaliniui iš pataisos namų anksčiau laiko išeiti padėjusi moteris tikino, kad D. Puskunigis jos neprašė gimimo liudijime nurodyti melagingus duomenis apie vaiko tėvą.

„Maniau, kad dukra yra mano, todėl žmonos paprašiau tik atsiųsti gimimo liudijimą“, – atsakomybės kratėsi ir D. Puskunigis.

Vis dėlto, pareigūnai nustatė, kad buvę sutuoktiniai meluoja – viename laiške dar kalėdamas pataisos namuose D. Puskunigis žmonai atskleidė savo ketinimus. Be to, pasak jų, vos tik paleistas į laisvę kalinys pataisos inspekcijoje pareiškė, kad nežada rūpintis vaiku, nes dukra – ne jo.

Norėjo tapti ir kitos mergaitės tėvu

„Kaltinamasis įgyvendino savo nusikalstamą sumanymą, nes būtent melagingos informacijos pateikimas apie vaiko tėvą sudarė sąlygas jį lygtinai paleisti iš įkalinimo įstaigos ir suklaidino Kaišiadorių rajono apylinkės teismą, nes buvo priimta nepagrįsta nutartis dėl  lygtinio paleidimo“, –pažymėjo valstybinį kaltinimą byloje palaikęs prokuroras Darius Valkavičius.

Baudžiamąją bylą išnagrinėję teisėjai pritarė prokurorui – bylos duomenimis nustatyta, kad D. Puskunigis reikalavo sutuoktinės dukrą įregistruoti jo vardu, nors jau iš šios pasakojimo žinojo, jog jos tėvas – kitas vyras.

Pasak teismo, vieno pasimatymo metu D. Puskunigis žmonai pasakė, jog jam nesvarbu, kad ne jis yra vaiko tėvas, ir prašė mergaitę įregistruoti būtent jo vardu.

„Žmona suprato, kad vaiką įregistruoti savo vardu D. Puskunigis prašė dėl to, jog norėjo pasinaudoti ja kaip priedanga, siekdamas anksčiau laiko išeiti iš pataisos namų į laisvę“, – pasak teisėjų, dar iki mergaitės gimimo D. Puskunigis savo žmonos prašė jo vardu įregistruoti kitą mergaitę, gimusią dar iki judviejų pažinties.