Penktadienio rytą Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus oro uosto pasienio kontrolės punkto (PKP) pasieniečiai tikrino į Londoną vykstančių keleivių dokumentus.

VSAT pareigūnei Lietuvos piliečio pasą pateikęs jaunuolis sunerimo, kai pasienietė, įdėmiai tikrindama jo dokumentą, įtarė klastotę. Pareigūnei susidarė įspūdis, kad dokumentas suklastotas perklijuojant nuotrauką.

Pasą tikrinusi VSAT pareigūnė apie tai pranešė pamainos vyresniajam, o tai pastebėjęs jaunuolis leidosi bėgti iš išvykimo salės.

Bėglį nusivijo du kontrolės punkto pasieniečiai. Nubėgęs atvykimo į oro uostą estakada žemyn, bėglys perbėgo gatvę ir pasileido netoliese esančios geležinkelio linijos link.

Ties stovėjimo aikštele jaunuolį persekioję pasieniečiai įspėjo bėglį, kad šiam nesustojus gali būti panaudotas tarnybinis ginklas. Šiam ir toliau ignoruojant reikalavimus sustoti, VSAT pareigūnas iš tarnybinio pistoleto į orą iššovė įspėjamąjį šūvį.

Jaunuolį, kuris iš paskutiniųjų mėgino pasprukti, pasieniečiai sučiupo prie netoli oro uosto esančios Viešosios policijos Patrulių rinktinės būstinės.

Antrankiais surakintas jaunuolis buvo parvesdintas į kontrolės punkto patalpas, o vėliau perduotas atvykusiems pasieniečių operatyvininkams.

Pasak VSAT atstovo spaudai, sulaikytasis teigė esąs užsienietis, tačiau negalėjo pateikti pilietybę liudijančių dokumentų.

Vilniaus miesto 3-iosios apylinkės teismas leido sulaikytąjį laikinai apgyvendinti Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje. Šio VSAT padalinio pareigūnai nustatinės jaunuolio pilietybę.

Dėl suklastoto dokumento panaudojimo VSAT Vilniaus rinktinės pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą.