Dalis liudytojų – gerai žinomos iš pramoginių leidinių ar laidų. DELFI šaltiniai atskleidė, kad savo keliones į užsienį teisme turės prisiminti ne tik vieno labai garsaus Lietuvos dainininko dabar jau buvusi mylimoji, bet ir tituluotos manekenės bei gražuolės iš „Olialia“ katalogų. Viena liudytojų – striptizo šokėja, nusifilmavusi ne viename pornografiniame filme.

Kauno apygardos prokurorams pateikus kaltinimus dėl pelnymosi iš prostitucijos prieš teismą stojo 30 metų Donatas Dirvanauskas, jį teismo salėje bučiniu apdovanojusi 26 metų Kristina Šuvalskytė bei 29 metų Agnė Vanagienė.

Trečiadienį į teismą atvykę kaltinamieji elgėsi skirtingai – K. Šuvalskytė į teismą įžengė nešina plačia skrybėle, kuria dangstėsi nuo fotografų. Tuo metu A. Vanagienė veidą bandė slėpti po atsineštais baudžiamosios bylos dokumentais, o šiuo metu Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime dienas leidžiantis (suimtas kitoje byloje) D. Dirvanauskas net nematė reikalo slapstytis.

Pirmasis iš anksto suplanuotas posėdis byloje neįvyko – teisėja Irma Randakevičienė paskelbė, kad dėl užimtumo kitoje byloje, kuriai suteiktas prioritetinis statusas, negalėjo dalyvauti A. Vanagienės advokatas. Be to, iš dešimties nukentėjusiųjų atvyko tik viena – penkios merginos nurodė, jog gyvena Anglijoje, Italijoje, Austrijoje ir Šri Lankoje, todėl į posėdžius esą negalės atvykti. Dar viena pareiškė, kad neturi pinigų atvykti į Vilnių iš Klaipėdos.

Teisėjos tokie argumentai neįtikino – nuspręsta kreiptis į policijos pareigūnus, kad į kitą posėdį nukentėjusiomis pripažintos merginos būtų atvesdintos. Taip pat bus tikrinama, ar kitos merginos tikrai yra išvykusios gyventi į užsienį.

Užsienio valstybėse vyrus linksminusias lietuvaites teismas ketina apklausti per 4-5 posėdžius, o tik po to bus išklausyta kaltinamųjų – jie pareiškė, jog parodymus duos tik po visų liudytojų ir nukentėjusiųjų apklausų.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad merginos buvo verbuojamos užsiimti prostitucija net 3 metus – nuo 2007-ųjų lapkričio iki 2010-ųjų rugsėjo.

Bylos duomenimis, kaltinamieji merginų ieškojo internete esančiose pažinčių bei pokalbių svetainėse – jaunoms lietuvaitėms buvo siūlomas gerai apmokamas darbas užsienyje. Žinoma, ne kambariams tvarkyti – merginos žinojo, kad už pinigus turės tenkinti gašlių užsieniečių seksualines užgaidas.

Prokurorai išsiaiškino, kad šiam nelegaliam verslui trijulė buvo gerai pasiruošusi – merginoms organizavo brangiai apmokamas erotines fotosesijas. Lietuvaičių merginų nuotraukos buvo talpinamos dviejuose tarptautiniuose erotinio pobūdžio tinklalapiuose.

Seksualines paslaugas merginos teikė Graikijoje, Italijoje ir Prancūzijoje – sąvadautojai merginoms nupirkdavo lėktuvo bilietus bei parūpindavo nakvynę brangiuose viešbučiuose.

Nustatyta, kad kaltinamieji taip pat priiminėjo klientų telefoninius skambučius – su jais susitardavo dėl merginų teikiamų paslaugų kainų. Jos neišsiskyrė iš kitų tokia pačia veikla užsiimančių agentūrų – už seksą tekdavo mokėti po kelis šimtus eurų.

Apie atvykstančius klientus merginoms kaltinamieji pranešdavo SMS žinutėmis. Jos taip pat privalėdavo pranešti, kada „patenkintas vyras“ išvykdavo iš viešbučio kambario.

Nustatyta, kad merginos pusę uždirbtos sumos turėjo atiduoti kaltinamiesiems. Pinigus jos sąvadautojams pervesdavo per trečiuosius asmenis.

Pareigūnai įtaria, kad pelnymuisi iš prostitucijos kaltinami D. Dirvanauskas ir K. Šuvalskytė galėjo uždirbti ne mažiau kaip milijoną litų. Tuo metu A. Vanagienei kas mėnesį buvo mokamas 3 tūkst. Lt atlyginimas.

Už pelnymąsi iš prostitucijos baudžiamasis įstatymas numato laisvės atėmimą iki šešerių metų.

Informuojame, kad Vilniaus apygardos teismas 2014 m. spalio 6 d. nuosprendžiu konstatavo, kad K. Šuvalskytė nepadarė jai inkriminuotų veikų – moteris buvo išteisinta.

Išteisinamajame nuosprendyje teismas nurodė, kad išteisintoji su dviem merginomis kalbėjosi apie fotosesiją ir kitokio pobūdžio – konsumacijos darbą užsienyje, tačiau šis pokalbis nepatvirtina, kad ji padėjo D. Dirvanauskui organizuoti merginų prostituciją ir jai vadovauti. Pasak teismo, K. Šuvalskytė apie lytinius santykius dviem merginomis kalbėjo tik tiek, jog joms nusakytų darbo intymumo pobūdį, ir nurodė, kad dėl lytinių santykių su klientais spręs jos pačios.

Šiuo nuosprendžiu buvo pakeista ir bausmė D. Dirvanauskui – jam skirta 2 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 2 metams.