E. Čekanavičius (gimęs 1949 m.) 2011 metų sausio 31-ąją teismo posėdyje, kuriame buvo sprendžiamas jo kardomosios priemonės klausimas, iškeikė prokurorą Vytautą Gatavecką ir visą Lietuvos teismų sistemą. Pedofilas prokurorą išvadino kišeniniu, o teismą apkaltino perrašant posėdžių protokolus.

Antradienį baigiamųjų kalbų metu už valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens įžeidimą E. Čekanavičių pasiūlyta įkalinti pusantrų metų, o už nepagarbą teismui – vieneriems metams.

E. Čekanavičius praėjusių metų kovo 29-osios Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi už grotų pasiųstas 15-ai metų. Siūloma prie šios bausmės dalinio sudėjimo būdu pridėti dar vienerius metus nelaisvės.

Tuo tarpu E. Čekanavičiaus advokatas tikino, kad jo ginamasis išsakė tik savo asmeninę, galbūt ir neteisingą nuomonę, tačiau nieko nenorėjo įžeisti. Advokatas kalbėjo ir apie Ispanijos teismų praktiką, kur už kritiką karaliui buvo išteisintas Ispanijos pilietis.

Be to teigiama, kad kritika buvo išsakyta uždarame teismo posėdyje, o E. Čekanavičius neturėjo tikslo žeminti teismo ir prokuroro.

Savo paskutinį žodį jau dešimtą kartą teisiamas E. Čekanavičius šioje byloje tars rudenį – rugsėjo 3-ąją.

Pirmą kartą E. Čekanavičius už seksualinius nusikaltimus į teisėsaugos akiratį pateko dar 1971 metais.

Paskutin į kartą pedofilas nuteistas už tai, kad 2009 m. vasarą įsigijęs narkotinių ir psichotropinių medžiagų apsvaigino jomis mažametį berniuką ir seksualiai jį prievartavo. Berniukas po nakties E. Čekanavičiaus bute buvo rastas lauke ant suoliuko sunkiai besiorientuojantis aplinkoje.