Vilniaus apygardos teismas pirmadienį paskelbė, kad dėl rasinės neapykantos kurstymo išteisinti, bet dėl viešosios tvarkos pažeidimo švelniomis baudomis atsipirkę Narkušos bendrai Paulius Nižauskas ir Ramūnas Dailydė pagrįstai buvo neatleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

Nutartyje, kuria įsiteisėjo Trakų rajono apylinkės teismo paskelbtas nuosprendis, trijų teisėjų kolegija pažymėjo, kad pagrįstai P. Nižauskui buvo skirta 6,5, o R. Dailydei – 7,8 tūkst. Lt baudos.

Tuo metu S. Narkevičius, kurį teismas taip pat nuteisė tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo, o dėl rasinės neapykantos kurstymo išteisino, Trakų teismo nuosprendžio neskundė. Jam buvo skirta vos 5 tūkst. litų bauda.

Dar bylą nagrinėjant pirmosios instancijos teisme nukentėjęs filipinietis ir jo lietuvė žmona pareiškė, kad susitaikė su savo skriaudikais ir jiems atleido – trijulė sumokėjo 25 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

P. Nižauskas ir R. Dailydė apeliacinės instancijos teismo prašė juos atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, nes susitaikė su nukentėjusiaisiais, atlygino žalą, gailisi dėl to, ką padarė.

Incidentas, dėl kurio S. Narkevičius, P. Nižauskas ir R. Dailydė sulaukė nemalonumų, nutiko dar 2012-ųjų birželio 29-osios vakarą. Apie 20.30 val. į kavinės „Mojo Cafe“ terasą atvykęs S. Narkevičius elgėsi įžūliai, kavinės vadovams rodė nepadorius gestus, grasino, kad šie čia savo verslo neplėtos ir turės užsidaryti.

Apie 21.30 val. S. Narkevičius paskambino R. Dailydei ir pakvietė atvykti su bičiuliu P. Nižausku. Netrukus pasirodę Narkušos bičiuliai perėmė iniciatyvą – P. Nižauskas filipiniečiui sudavė vieną smūgį, o R. Dailydė – jo žmoną iškeikė necenzūriniais žodžiais bei kartą smogė į veidą bei krūtinę. Išeidamas iš kavinės R. Dailydė taip pat metė metalinį kibirėlį į duris – sudužo stiklas.

Dėl užsieniečio užpuolimo Filipinų ambasada Užsienio reikalų ministerijai (URM) buvo pareiškusi notą.

Žiniasklaida yra skelbusi, kad incidentas įvyko tuo metu, kai kavinė jau neveikė, bet Narkušos kompanija vistiek norėjo joje pavakaroti. Kai šeimininkai jiems to neleido, filipinietis buvo iškoneveiktas rusiškais keiksmažodžiais, išvadintas beždžione, juodasnukiu ir t.t.

Galų gale filipinietis buvo sumuštas, jam išmuštas dantis. Smūgių į veidą ir pilvą sulaukė ir kavinės direktorė. Tik jai ėmus šaukti ne savu balsu užpuolikams teko išeiti, nes ėmė rinktis klyksmus išgirdę žmonės.