„Sprogimas išvertė sieną į mano mamos kambarį. Ant sofos gulėjo mano 7 metų brolis. Sprogimo metu ant mano brolio užkrito siena ir jį prispaudė, mama bandė ji traukti, bet nepavyko, jis tik sakė: Mamyte padėk, man skauda.

Mama glostė jam galvytę, kai tuo metu įbėgo trys vyrai, nežinom, ar kaimynai, ar ugniagesiai. Mamą pradėjo traukti, bet ji šaukė, kad nenori eiti ir kad jos sūnus ten. Ji šaukė ir rodė į mano prispaustą brolį, bet ją ištempė per prievartą“, – feisbuke rašė žuvusiojo sesuo, o šiuo pranešimu pasidalino tūkstančiai žmonių.

Degė atvira liepsna


Tačiau kaip per spaudos konferenciją trečiadienį kalbėjo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vado pavaduotojas Mindaugas Kanapickas, ugniagesiams atvykus keturi butai, tarp jų ir tas, kur vėliau rastas vaiko kūnas, degė atvira liepsna.

„Keturi butai degė atvira liepsna. Ką tai reiškia? Daugmaž suprantat ką tai reiškia“, – kalbėjo vado pavaduotojas.

Vos atvykę į įvykio vietą ugniagesiai puolė į pastato vidų gelbėti ten buvusius žmones. Iš pastato išgelbėta 15 žmonių, du iš jų buvo iškelti keltuvais, penkis iš uždūminto namo išvedė pareigūnai su kvėpavimo organų apsaugos aparatais (KOAA).

Pasak M. Kanapicko, ugniagesiai turėjo žinių, kad du žmonės gali būti likę pačiame sprogimo epicentre, bet patalpos čia jau degė atvira liepsna, galimybių ten patekti nebuvo.

„Kas liečia darbą namo viduje, buvo gauta primygtina rekomendacija iš konstrukcijų specialistų, kad viduje darbas yra pavojingas, – pridūrė ugniagesys. – Darbai buvo organizuojami vertinant pateisinamą riziką. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad mūsų pareigūnai dirbo ekstremaliomis sąlygomis ir nebuvo tokios informacijos, kad yra gyvi asmenys degančioje erdvėje.“

Visas namas buvo smarkiai uždūmintas, pasak M. Kanapicko, ištiestos rankos atstumu nieko nesimatė.

„Realiai ištiestos rankos atstumu nieko nematė, karštyje, dūmuose. Anot gelbėtojų, jokių balsų, jokių kitų požymių, kad yra šalia asmuo su gyvybės požymiais, nebuvo“, – pasakojo jis.

Sureagavo ir ministrė


Į viešai paskleistas abejones dėl ugniagesių darbo sureagavo ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Kad pareigūnai kažko nepadarė, šiuo metu aš negalėčiau taip pasakyti. Manau, kad pareigūnai ėmėsi visų reikalingų priemonių, atvyko laiku. Bet detalių komentuoti, matyt, šiandieną niekas negali, kol nėra atliktas tyrimas, kol nėra įvertintos visos aplinkybės“, – trečiadienį žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį sakė A. Bilotaitė.

Ministrė akcentavo, kad po sprogimo situacija daugiabutyje buvo sudėtinga.

„Aš pati buvau vakar nuvykusi į pačią vietą, kad išsiaiškinti, kaip yra valdomos pajėgos, kokia situacija, kaip atrodo pats objektas, nes tikrai situacija atrodė labai sudėtinga ir sprogimas buvo didžiulis“, – akcentavo A. Bilotaitė.

„Pareigūnai ėmėsi visų priemonių, atvyko laiku, kad žmonės būtų išgelbėti. Pareigūnų profesionalumo dėka buvo išgelbėta tikrai nemažai žmonių, jie rizikavo savo gyvybėmis, kad gelbėtų žmones. Ir tikrai apmaudu, kad atsitinka tokios situacijos, kad nepavyksta visų išgelbėti“, – apgailestavo ji.

Delfi primena, kad pranešimas apie sprogimą 4-ajame daugiabučio aukšte ir gaisrą gautas antradienį, 11 val. 16 min.

Atvykus gelbėtojams, atvira liepsna jau degė keturi butai 4-ame ir 5-ame aukštuose.

Ligoninėje po įvykio atsidūrė 4 žmonės, 2 žmonės žuvo.

Gelbėtojų teigimu, apie tragedijos priežastis kalbėti dar per anksti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)