Praėjus vos kelioms dienoms po 21 metų alytiškio nužudymo keturiais peilio dūriais užsukau į miesto cente esantį lošimų saloną-barą. Manęs, kaip ir kitų lankytojų, nepasitiko jokia apsauga ir įsinešti galėjau, ką norėjau – niekas įeinančiųjų netikrino.

Naiviai manydama, kad po tragiško įvykio bus imtasi griežtesnių saugumo priemonių, prie lošimo salono durų pasiruošiau asmens dokumentą, prasegiau rankinę. Pasirodo, be reikalo – galima įeiti laisvai.

Šiokiadienio vakarą žmonių buvo nedaug, vien vyrai: solidūs, pasitempę, tvarkingi. Visi įsmeigę akis į lošimų automatus, desperatiškai spaudinėja mygtukus, nieko aplink nemato.

Lošimų salone tą vakarą dirbo dvi moterys. Abejoju, ar jos galėtų numalšinti konfliktą, jei jis kiltų. Netoliese lošę vyrai nepasisekus susinervindavo, nusikeikdavo. Pamaniau, kad pasakius ką nors, kas jiems nepatiktų, konfliktas čia gali įsiplieksti labai greitai.

Komentatoriai viešojoje erdvėje tikina, kad tokias vietas reikia uždaryti, kad čia privalo būti apsaugos darbuotojai, tačiau pasirodo saugumo klausimas lošimų automatų salone – pačių bendrovės savininkų sąžinės reikalas. Apsaugos čia būti neprivalo, kaip ir nėra reikalavimo tikrinti, ką kiekvienas su savimi įsineša.

„Reikalavimo, kad lošimų automatų salone būtų apsaugos darbuotojas, tikrinantis, ką lankytojai įsineša, nėra. Bendrovė pati sprendžia, kaip jai priklausančiame lošimų salone užtikrinti saugumą.

Matydama, kad yra didelė tikimybė įvykti nelaimei, bendrovė turėtų imtis priemonių saugumui užtikrinti, bet tai yra jos apsisprendimas“, – sakė Lošimų priežiūros tarnybos Kontrolės skyriaus vedėja Sandra Vitkevičiūtė.

Lošimų automatų salonuose draudžiama lošti nepilnamečiams. Pasak S. Vitkevičiūtės, kilus įtarimui, kad atėjęs lošti asmuo yra jaunesnis nei 18 metų, darbuotojai turi teisę paprašyti parodyti asmens dokumentą.

„Žinoma, jei asmuo lankosi nebe pirmą kartą ir aišku, kad jis pilnametis, tai, vargu, ar yra tikslas kaskart prašyti dokumento. Bet jei užsuko pirmą kartą ir abejojama dėl jo amžiaus, tai padaryti reikėtų“, - teigė S. Vitkevičiūtė.

Praėjus porai dienų po lošimų salone įvykusios kraupios nelaimės, buvo susiekta su „Admiral“ lošimų salono-baro Alytuje vadove, tačiau ji komentuoti situaciją atsisakė, motyvuodama tuo, kad vyksta ikiteisminis tyrimas.

Alytiškis Osvaldas K. lošimų salone keturiais peilio dūriais buvo nužudytas gruodžio 21 d. ryte. Jis mirė pakeliui į ligoninę. Vaikino nužudymu įtariamas vyras, ne kartą teistas 28 metų Tadas B. buvo suimtas trims mėnesiams.

Užsukus į lošimų saloną, manęs asmens dokumento niekas neprašė. Matyt, įtarimas nekilo. Čia per pusvalandį pralošiau 15 eurų. Labai jau nuobodus būdas išmesti pinigus. Taip ir nesupratau, kur tas azartas ir įdomumas, bet kiekvienam savo.