Kadangi pataisos namų darbuotojai nesuspėjo sutvarkyti reikiamų dokumentų, E.Daktaras naktį iš ketvirtadienio į penktadienį praleis dar ne savo namuose, o įkalinimo įstaigoje. Manoma, kad nuteistasis į laisvę bus išleistas penktadienį ryte, nors pagal įstatymus jis turi vėliausiai jis gali būti išleistas iki šeštadienio popietės.

Į laisvę paleistam E.Daktarui bus taikomi apribojimai – jis namuose privalės būti nuo 22 iki 6 val., be policijos žinios negalės išvykti ilgiau nei 7 paroms, be to, du kartus per mėnesį privalės apsilankyti pataisos inspekcijoje.

Buvęs Kauno miesto tarybos narys prašyme teismui rašė, kad jo žmona laukiasi vaiko, be to, jis suprato savo klaidas.

„Kaip jis gali būti pasitaisęs, jeigu visada neigė savo kaltę, tai jis nežino dėl ko taisytis“, - E.Daktaro persiauklėjimu stebėjosi prokuroras Mindaugas Barkauskas.

Teismo nuomone, prokuroro argumentai nepagrįsti – į juos galima atsižvelgti tik skiriant bausmę.

Savo skunde Henytės sūnus rašė, kad gimus vaikeliui jo žmonai bus reikalinga pagalba. Tačiau teisme moteris nepasirodė. Tiesa, teisėjų kolegijai buvo pateikti nėštumą patvirtinantys dokumentai.

Teisme E.Daktaras nedalyvavo, jį atstovavo advokatas Kristupas Ašmys. Jis tikino, kad E.Daktarą pataisos namų administracija apibūdino teigiamai, be to, jis mokėsi ne tik staliaus, bet ir siuvinėtojo specialybės. „Juk reikia stalą ir papuošti, tačiau nebūtinai jis sėdi su vašeliu ir neria“, - teismui sakė advokatas.

E.Daktaras yra jau atlikęs pusę jam teismo nuosprendžiu skirtos bausmės ir pataisos namuose yra perkeltas į lengvąją nuteistųjų grupę. Į laisvę E.Daktarą paleidę teisėjai mano, kad Henytės sūnus gali būti laisvėje ir bausmę atlikti neizoliuotas nuo visuomenės. „Jis įsipareigojo dorai elgtis“, - teigė teisėjai.

Dėl psichotropinių medžiagų kontrabandos ir netikrų pinigų platinimo jaunesnysis Daktaras nuteistas kalėti 6 metams, be to, jis pripažintas nusikaltimų organizatoriumi.

E.Daktaras ir kiti su juo nuteisti jaunuoliai buvo sulaikyti 2003-ųjų balandžio mėnesį. Operacija buvo atlikta Lietuvos teisėsaugininkams bendradarbiaujant su JAV specialiųjų tarnybų agentais.

Bylos duomenimis, jaunuoliai į Ameriką greituoju paštu siuntė „Ecstasy“ tabletes bei apie 10 tūkst. padirbtų JAV dolerių. Narkotikai ir pinigai buvo slepiami maisto produktuose ir kituose daiktuose.

E.Daktaro tėvas yra teistas 4 kartus, tačiau Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamos dar dvi jo bylos. Jo motina ir sesuo yra nuteistos už pareigūnų įžeidimą, tačiau šis nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs.