Kauno apygardos teismo nuosprendžiu asmuo pripažintas kaltu dėl mažametės išžaginimo ir nesunkaus jos sveikatos sutrikdymo.

Teismas praneša, kad nusikalstamas veikas kaltinamasis atliko laikotarpyje nuo 2020 m. spalio iki lapkričio mėn., tiksliau ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu laiku. Nusikaltimas išaiškėjo tik tuomet, kai mergaitė pagimdė kūdikį.

Nors kaltinamasis savo kaltės padarius inkriminuojamas nusikalstamas veikas neprisipažino, jo kaltė yra įrodyta nukentėjusiosios, liudytojų parodymais bei kitais byloje esančiais įrodymais.

Skirdamas bausmę kaltinamajam teismas atsižvelgė į padarytų nusikalstamų veikų pobūdį, pavojingumo laipsnį, sunkumą: vienas iš jo padarytų nusikaltimų (mažamečio išžaginimas) baudžiamojo įstatymo priskiriamas prie labai sunkių nusikaltimų (BK 11 straipsnio 6 dalis), kitas – prie apysunkių (BK 11 straipsnio 4 dalis). Kaltinamojo atsakomybę sunkinančios aplinkybės nenustatytos, jo atsakomybę lengvinančia aplinkybe teismas laikė tai, kad nusikalstamas veikas kaltinamasis padarė būdamas nepilnametis.

Įvertinęs aplinkybių visumą, atsižvelgdamas į sukeltas pasekmes nukentėjusios sveikatai, kaltinamajam, vadovaujantis nepilnamečių baudžiamosios atsakomybės ypatumais, teismas už nusikaltimus skyrė laisvės atėmimo bausmes.

Jų dydis, atsižvelgiant į kaltinamojo amžių, į tai, kad nusikalto būdamas nepilnametis, pirmą kartą, nustatytas artimas įstatymo sankcijose numatytam šių bausmių minimumui, nes paskyrus tokias bausmes bus įgyvendinti tokie bausmės tikslai, kaip nubaudimas, paveikimas, kad ateityje kaltinamasis laikytųsi įstatymų ir vėl nenusikalstų, kartu būtų užtikrintas teisingumo principo įgyvendinimas. Taigi subendrinus bausmes kaltinamajam paskirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė.

Be to, teismas visiškai tenkino nukentėjusiosios įgaliotosios atstovės civilinį ieškinį ir iš kaltinamojo nukentėjusiajai priteisė 10 000 Eur neturtinės žalos atlyginimą.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui, skundą paduodant per Kauno apygardos teismą.

DElfi.lt primena, kad vienoje stovykloje Dzūkijoje pagimdžiusi trylikametė teigė nežinojusi apie nėštumą. Apie tai, kad mergaitė pastojo, nežinojo ir jos tėvai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)