Žada ginklo atsisakyti

Kaunietis Tomas (pavardė redakcijai žinoma, – LRT.lt) dujinį revolverį už kelis šimtus litų įsigijo prieš dešimtmetį. Jo reikėdavo, nes dirbo sargu. „Laimei, ginklo pagal paskirtį panaudoti neteko. Dabar galvoju, kad man jis apskritai nereikalingas, todėl verčiau atsisakysiu, negu gaišiu laiką rinkdamas visas pažymas leidimui gauti“, – tinklalapiui LRT.lt pasakoja kaunietis.

Panašią dilemą – atsisakyti dujinio pistoleto ar gauti jam leidimą – sprendžia ne vienas ginklo savininkas. Įstatymas, įpareigojantis žmones registruoti dujinius ginklus, įsigaliojo 2011-ųjų kovą. Juo remiantis, dujiniai pistoletai ar revolveriai turi būti registruojami policijoje ir gaunamas neterminuotas leidimas.

Vis dėlto įstatymas galioja ne tik perkantiems naują ginklą, bet ir tiems, kurie jį įsigijo iki įstatymo įsigaliojimo.

Jis numato, kad „asmenys, turintys dujinius pistoletus (revolverius), senovinius ginklus bei jų kopijas, taip pat nedidelės galios (2,5 J – 7,5 J) šaunamuosius ginklus, kuriuos įgijo iki 2011-ųjų kovo 1 d., privalo juos iki 2014-ųjų sausio 1 d. užregistruoti teritorinėje policijos įstaigoje, kurios teritorijoje gyvena, bei gauti neterminuotą leidimą įsigyti, laikyti (nešiotis) ginklus“.

Laikantiems ginklą nelegaliai gresia iki penkerių metų nelaisvės. Tuo metu turintieji ne vieną neregistruotą ginklą gali būti įkalinti ir iki aštuonerių.

Registruodami ginklą savininkai privalo turėti asmens dokumentą, ginklą, įsigytą iki 2011 m. kovo 1 d., sveikatos pažymą, patvirtinančią, kad jie neturi psichikos sutrikimų, nėra įrašyti į įskaitą dėl alkoholizmo ar narkomanijos. Savininkai taip pat turi būti neteisti.

Smogė per pardavimus

Lietuvos policija naujienų tinklalapį LRT.lt informavo, jog nuo 2011-ųjų kovo 1 d. iki 2013 m. lapkričio 7 d. užregistravo 8521 dujinį pistoletą, 5602 dujinius revolverius, 7766 nedidelės galios revolverius bei 184 senovinius ginklus.

„Šiuo metu žmonės kreipiasi į policijas įstaigas dar aktyviau. Vien tik per 2013-ųjų metų spalį yra užregistruotas 1251 prašymas dėl dujinių ginklų“, – LRT.lt tvirtina Policijos departamento Licencijavimo skyriaus viršininkas Audrius Čiupala.

Anot viršininko, šiemet užregistruotų dujinių ginklų kiekis padidėjo beveik dvigubai – 2013-aisiais ginklų užregistruota beveik tiek pat, kiek per 2011 ir 2012 metus kartu sudėjus. Lietuvos policijos duomenimis, nuo šių metų sausio iki lapkričio 7 d. policijos įstaigos užregistravo 3813 dujinius pistoletus, 2659 dujinį revolverį, 3588 nedidelės galios revolverius bei 81 senovinį ginklą.

Tokie ginklų sugriežtinimai itin skaudžiai atsiliepė ginklų pardavėjams – pastarieji skundžiasi, kad pardavimai sumažėjo net 80 proc. Anot jų, bristi iš padėties buvo mėginama mažesnėmis kainomis, tačiau ir tai negelbėjo.

„Asortimentą sumažinome, nes visiškai nebėra paklausos. Šiek tiek padidinome dujinių balionėlių asortimentą, norėdami pasiūlyti alternatyvą dujiniams ginklams. Toks įstatymas sukelia pirkėjui nepatogumų, nes negali įsigyti norimos prekės tik atėjęs į parduotuvę – užtrunka papildomai laiko išsiimti leidimą”, – prieš kurį laiką LRT teigė „Oksalis“ komercijos direktorė Diana Vaicekauskienė.

Kaip rodo duomenys, 2010-aisiais ginklų parduotuvės pardavė 5892 dujinius pistoletus (revolverius) ir 958 nedidelės galios revolverius. Po metų – 2379 dujinius pistoletus (revolverius) ir 830 nedidelės galios revolverius.

Pardavimai smarkiai kristi pradėjo praėjusiais metais. 2012-aisiais ginklų parduotuvės pardavė 506 dujinius pistoletus (revolverius) ir 185 nedidelės galios revolverius. Tuo metu per šių metų I pusmetį ginklų parduotuvės pardavė 268 pistoletus (revolverius) ir 92 nedidelės galios revolverius.

Perdirbtų į kovinius neregistruos

Vieša paslaptis, kad kai kuriuos dujinius ginklus bandoma perdaryti į kovinius.

„Tačiau dujiniai ginklai, kurie jau yra perdirbti į kovinius, negali būti registruojami. Disponavimas tokiais ginklais užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Bet kokiu atveju asmenims, kurie turi neteisėtai laikomų ginklų, geriau nutraukti nusikalstamą veiką ir ginklus priduoti policijai“, – rekomenduoja A. Čiupala.

LRT.lt pasiteiravus, ar kaip nors keisis ir dujinių ginklų laikymo bei nešiojimo taisyklės, A. Čiupala atsakė, kad Policijos departamentas šiuo metu nenumato inicijuoti dujinių ginklų laikymo ir nešiojimo tvarkos pakeitimų.

Lietuvos policijos įstaigos 2013 m. spalio 1 d. buvo užregistravusios Lietuvos gyventojams šių rūšių ginklus:
Dujinių pistoletų 6792
Dujinių revolverių 4616
Graižtvinių šautuvų 29644
Kombinuotų šautuvų 2802
Lygiavamzdžių šautuvų 47288
Mažos galios revolverių 6585
Pistoletų 22796
Revolverių 2646
Pneumatinių ginklų 102
Senovinių ginklų 108
Kitų ginklų 87
Iš viso 123466