Klaipėdos apygardos teismas 46 metų J. Petkevičių pripažino kaltu dėl 40-metės Loretos Mažutytės tyčinio nužudymo.

Byla buvo itin paini, nes teismo medicinos ekspertams sunkiai sekėsi nustatyti mirties priežastį.

Tragedija nutiko pernai kovo 27 dieną Macuičių kaime, Klaipėdos rajone. J. Petkevičius pats teigė radęs negyvą L. Mažutytę, kuri miegojo jo lovoje.

„Prabudau apie 4-5 valandą ryte. Kažkaip trošku buvo, tai pradėjau kalbinti Loretą, kad alaus atsigertume. Paėmiau už Loretos rankos – ji buvo šalta, nebeužčiuopiau ir pulso. Supratau, kad ji mirusi. Nuėjau pas draugą ir paprašiau, kad įpiltų man „čierką“, nes buvau ištiktas šoko. Tada pasakiau, kad mano lovoje yra numirėlė. Tuomet ir iškvietėme greitosios pagalbos medikus“, – teisme liudijo J. Petkevičius.

Jis nepripažino jam pateiktų kaltinimų dėl nužudymo. Byla paini tuo, kad teismo medicinos ekspertai nustatė, jog L. Mažutytė mirė dėl smegenų traumos, patirtos maždaug prieš savaitę iki nelaimės.

„Po tos smegenų traumos susidarė kraujo krešulys. Tačiau jis jau buvo pradėjęs gyti, skaidytis. Galima daryti prielaidą, kad jei velionė nebūtų girtavusi, ji būtų pasveikusi. Tačiau kadangi ji vartojo alkoholį ir daug jo, smegenys išbrinko, todėl kraujo krešulys užspaudė smegenų kamieną. Todėl moteris ir mirė“, – dėstė teismo medicinos ekspertas Gintautas Paulikas.

Bylos duomenimis, maždaug prieš savaitę iki nelaimės J. Petkevičius L. Mažutytei spyrė koja į galvą. „Ji sėdėjo ant lovos, o aš gulėjau. Ji pradėjo vadinti mane kaušu, todėl neišlaikiau ir kepštelėjau koja jai į galvą. Tačiau smūgis tikrai nebuvo stiprus. Kitą dieną po akimi atsirado mėlynė. Bet nuo to laiko ji dar savaitę gėrė nesustodama. Ji buvo pas mane namuose, nuolat reikalaudavo, kad parneščiau alkoholio, cigarečių. Į namus eidavo vis kiti žmonės. Ji pamiegodavo ir vėl prisijungdavo girtauti“, – pasakojo J. Petkevičius.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad dar vienas smūgis L. Mažutytei į galvą buvo suduotas kovo 25 dieną. Moteriai, liudininkų teigimu, į smilkinį spyrė J. Petkevičius. L. Mažutytė tokio atsako sulaukė, nes J. Petkevičių išvadino kaušu.

Teismo medicino ekspertų komisija, kurios išvadų paprašė pats teismas, nustatė, kad šis smūgis ir buvo mirties priežastis.

„Kai kaltinamasis sužinojo naujausias ekspertų išvadas, jis pakeitė savo parodymus. Aiškino, kad tą kovo 25-ąją dieną vartojo narkotikus, todėl „nutrūko“ ir esą nieko negalėjo padaryti, sužaloti L. Mažutytės“, – komentavo teisėjas.

Tačiau liudininkai J. Petkevičiaus žodžius paneigė. L.Mažutytę ir J. Petkevičių pažinoję asmenys, aukos artimieji liudijo, kad J. Petkevičius L. Mažutytę jau ne kartą yra sumušęs už tai, kad ji nesutikdavo su juo mylėtis.

„Aš turiu draugę Panevėžyje. Iki tos nelaimės, kai mirė Loreta, mes su drauge jau kalbėjomės, kad ji po savaitės atsikraustys gyventi pas mane“, – aiškino J. Petkevičius.

Tačiau gyventi pas draugę išsikraustė pats J. Petkevičius. Teismo posėdyje, kuriame buvo skelbiamas nuosprendis, paviešinta, jog šiuo metu J Petkevičiaus gyvenamoji vieta yra Panevėžys, o nebe Klaipėdos rajonas.

Naujoji jo mylimoji atvyko ir į teismo posėdį palaikyti gyvenimo draugo.

Remdamasis įrodymais, liudijimais, teismo medicinos ekspertų išvadomis, teismas pripažino J. Petkevičių kaltu dėl L. Mažutytės tyčinio nužudymo ir skyrė jam 8 metų bausmę pataisos namuose. Bausmė yra mažesnė už vidurkį, nes nustatyta lengvinanti aplinkybė – auka įžeidinėjo J. Petkevičių.

Vyras nuosprendžio laukė laisvėje, jis nebuvo suimtas ir teismo salėje, nes nuosprendis dar nėra įsigaliojęs, jį galima skųsti aukštesnės instancijos teismui.