Jis yra tas žmogus, kuris lygiai prieš savaitę, birželio 1-osios pavakarę, Varėnos pakraštyje, miške rado, kaip įtariama, gegužės pradžioje dingusios 17-metės vilnietės palaikus.

Mergina buvo ieškoma kaip dingusi be žinios.

Dėmesį atkreipė popierius ant medžio

Kaip DELFI pasakojo R. Liaukevičius, birželio 1-osios pavakarę jis automobiliu važiavo iš Barčių kaimo į Perloją, kur turi sodybą.

Daugiau nei 40 metų Varėnoje gyvenantis ir ilgą laiką elektros tinklų dispečeriu pradirbęs vyras kelionei pasirinko Varėnos aplinkkelį – nuo geležinkelio dešiniau Vilniaus kryptimi einantį kelią, kuriuo galima, pasukus Pramonės gatve, aplenkti Varėnos miestą ir išvažiuoti į Senosios Varėnos plentą.

Nuo Varėnos autobusų stoties, kurioje esančios parduotuvės "Maxima" vaizdo stebėjimo kameros, kaip skelbia policija, užfiksavo iš autobuso, atvykusio iš Vilniaus, išlipančią ieškomą merginą, minėtu apvažiavimu iki vietos, kur rasti palaikai, - vos 1700 metrų. Vietovė – pramonės rajonas, apgriuvę pastatai, buvusios gamybinės patalpos, viena kita įstaiga.

Jokių gyvenamųjų namų, jokių praeiviams įdomių ar lankytinų vietų.
Mūsų pašnekovas neslepia, kodėl pasuko aplinkkeliu – prispyrė gamta. Pasukęs ties „Regitros“ pastatu į dešinėje esančio miškelio vieną iš keliukų, vyras savo automobilį pastatė elektros linijos proskynoje.
„Užsirūkiau, pastovėjau. Tada pasukau gilyn, į tankmę“, - pasakojo R. Liaukevičius.

Vyriškis teigia, kad jo dėmesį patraukė miško tankmėje pastebėtas baltuojantis daiktas.

„Ant medžio kamieno, gerokai aukščiau nei žmogaus ūgis, kažkas baltavo. Pagalvojau, kad koks skelbimas, nes čia pat gi – tvenkiniai, paplūdimys, galvoju, gal dėl kokios žvejybos kokia informacija ar draudimas, tai pasukau pažiūrėti“, - sakė vyriškis.

Manė, kad tai manekenas

R. Liaukevičius neslėpė, kad artėjant prie medžio, ant kurio bolavo popieriaus lapas, jis pajuto gaižų kvapą.

„Pamaniau, kad koks žvėrelis bus sudraskytas“, - teigė pašnekovas.
Kai šalia laužavietės pamatė kažką gulint ant žemės, tarp dviejų išlakių pušų, vyras atšoko kaip nuplikintas.

Pasak jo, iš pradžių nesupratęs, kad tai žmogaus palaikai: „Pamaniau, kad manekenas, koks naudojamas pirmosios pagalbos mokymuose. Pats ne kartą tokių manekenų esu matęs, kai darbe būdavo mokymai, kaip teikti pirmąją pagalbą nukentėjusiems nuo elektros srovės“.

„Suvokiau, kad reikia skambinti 112, bet kadangi nebuvau tikras, kas ten iš tiesų yra, bijodamas apsijuokti prieš policijos pareigūnus, nutariau prieiti arčiau. Tai, ką pamačiau, prilygsta siaubo filmuose matytiems vaizdams“, - sako vyras.

„Iškviečiau policiją, atvyko vietos ekipažas, vėliau – iš Alytaus ekspertų grupė, mane nusivežė į komisariatą užrašyti parodymus“, - teigė R. Liaukevičius, suradęs palaikus Varėnos miške.

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Kristina Janulevičienė, DELFI paprašyta pakomentuoti, kaip atrodė rasti palaikai, teigė, kad tokios informacijos pateikti negalinti.
„Tai yra ikiteisminio tyrimo duomenys ir jokių komentarų apie detales negalime pateikti. Jau ir taip daug buvo atskleista, juolab, kad mergina nepilnametė“, - sakė policijos atstovė.

Pareigūnė patikino, kad nužudymo versija yra „tiriama kaip viena iš galimų, tačiau mūsų vadovybė linkusi manyti, kad stipriausia versija yra pasitraukimas iš gyvenimo pačios merginos, be pašalinių įtakos ar smurto“.

Pareigūnų išvados – pagal šalutinius įrodymus

Tiesa, iki šiol nėra jokių tiesioginių įrodymų, kad rastas kūnas – būtent minėtos vilnietės merginos. Tiek paiešką vykdę Vilniaus tyrėjai, tiek mirties priežastį nustatinėjantys Alytaus policijos pareigūnai savo išvadas kol kas grindžia ne tiesioginiais, o šalutiniais įrodymais.

Iki šiol nėra net oficialių DNR tyrimų rezultatų, patvirtinančių asmens tapatybę, nors nuo palaikų radimo praėjo jau savaitė.

Įvykio vietoje Varėnoje buvęs itin didelę patirtį turintis alytiškis teismo medicinos ekspertas Leonas Urbanavičius DELFI sakė, kad kaulų lūžių tyrimo metu nerasta. Iš to pareigūnai daro prielaidą, kad smurto prieš asmenį naudota nebuvo.

Kriminalistai teigia, kad Varėnos autobusų stoties kameros vilnietę užfiksavo išlipančią gegužės 14-osios pavakarę Varėnoje. Į kurią pusę pasuko mergina – neatskleidžiama.

Savižudybės versiją, pasak policijos atstovų, sustiprina ir tai, kad šalia palaikų rasta atsisveikinimo raštelis. Koks jo turinys – nesakoma.

Klausimų daugiau nei atsakymų

Vos paskelbus apie merginos paiešką, buvo nurodoma apranga, kurią mergina vilkėjo išeidama paskutinį kartą iš namų. Ar šalia palaikų Varėnos miške rasti drabužiai atitinka minėtą aprangos aprašymą? Apie tai policija tyli, tuo tik dar labiau kurstydama viešoje erdvėje sklandančias kalbas.

Kas buvo tame baltame popieriaus lape, kuris sudomino poną Liaukevičių, kad šis pasuko miško tankmėn ir ten rado palaikus? Viešai buvo skelbiama, kad atsisveikinimo laišką pareigūnai rado šalia merginos, krepšyje rastame sąsiuvinyje.

Ir kaip vos 162 cm ūgio mergina daugiau nei dviejų metrų aukštyje pakabino popieriaus lapą ant medžio?

Kodėl, turėdami įtarimų, kad mergina galėjo išvykti į užsienį, Vilniaus policijos pareigūnai, vykdę merginos paiešką, neperžiūrėjo autobusų, geležinkelio stočių, oro uostų vaizdo kamerų įrašų? Vėliau, kai sužinota apie merginos kelionę iš Vilniaus į Varėną autobusu, paaiškėjo, kad Vilniaus autobusų stoties tos dienos įrašai jau ištrinti. O juk juose būtų galima matyti, ar mergina buvo viena, ar turėjo palydovų.

Net praėjus savaitei vieta, kur rasti palaikai, dar aptverta apsaugos juosta. Tai – pareigūnų aplaidumas ar strategija? Galbūt tai reiškia, kad įvykio vietą tyrėjai ketina apžiūrėti dar kartą?

R. Liaukevičius sako, kad atvykę policijos tyrėjai surinko kai kuriuos daiktus, rastus miške – į aerozolio buteliukus panašius indelius, pakuočių liekanas.

Ar tyrėjai atkreipė dėmesį į faktą, kad ties palaikais buvo rasta šviežiai sudėta laužavietė? Kas ją kūreno? Kada? Ir, kas svarbiausia, kas ją užgesino, kad tvoskiant tų dienų karščiams nekiltų gaisras perdžiūvusiame miške?

Vieta, kur rasti merginos palaikai – vos už keliolikos metrų nuo Varėnos tvenkinių paplūdimio. Gausybė panaudotų prezervatyvų, tuščios alaus ir sidro skardinės bei greito maisto pakuotės neleidžia abejoti, kad lankytojų čia netrūksta.

Vien kol apžiūrinėjome įvykio vietą, maždaug per pusvalandį, į aikštelę miške ties paplūdimiu, vos keliolika metrų nuo vietos, kur rasti palaikai, užsuko 5 automobiliai. Pamatę „užimtą“ vietą, jie skubiai sukosi atgal.

Ar gali būti, kad per dvi savaites niekas nepajuto kvapo, kurį skleidė yrantys palaikai? Gaižus kvapas jaučiasi toje vietoje net ir po savaitės.

Šiandien palaikų vietoje padėtas gėlių krepšelis ir žvakelė.

Ant abiejų medžių, tarp kurių rasta mergina, gerokai aukščiau žmogaus ūgio, maždaug ten, kur, kaip sako R. Liaukevičius, buvo pritvirtintas jo dėmesį atkreipęs baltas popieriaus lapas, birželio 7-ąją plevėsavo užrištos popierinės juostos. Vienos iš pušų kamiene sakais dar verkė išraižyta pirmoji merginos vardo raidė.

„Aš tai padariau – kad ateityje galėčiau rasti dukros žūties vietą“, - DELFI žurnalistei pasakė vilnietės mama.

Kai birželio 7-ąją telefonu kalbėjau su ja, moteris teigė norinti susitikti pokalbiui ir žadėjo perskambinti. Tačiau nei perskambino, nei vėliau atsiliepė į jai adresuotus skambučius.

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277dirba nuo antradienio iki šeštadienio (II-VI)
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366dirba I-VII visą parą
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Giedraičių 60 A, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt

Vaikų ir paauglių krizių intervencijos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.