Policijos departamentas praneša, kad antradienį gausios Lietuvos ir vienos iš ES šalių policijos pareigūnai pradėjo stambaus masto tarptautinę operaciją, kurioje dalyvauja šimtai policijos pareigūnų. Vienu metu keliose šalyse vykdomi asmenų sulaikymai bei kratos.

Tyrimas pradėtas maždaug prieš metus, operacija nukreipta prieš asmenis, tam tikrą laiką, organizuotai ir sistemingai, vykdžiusius turtinio pobūdžio nusikaltimus vienoje iš ES šalių.

Operacijoje dalyvaujantis LKPB viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis DELFI sakė, kad operacija dar vyko ir antradienį - suėmimo ir kiti procesai.

Operacijai vykdyti Lietuvos kriminalinės policijos biure (LKPB) suformuotas operacijos centras, kuriame koordinuojami visi veiksmai.

Koordinacijos centre dirba Lietuvos, užsienio šalių bei Europolo atstovai.

Sulaikyta septyniolika asmenų - visi jie lietuviai, vyrai. Dalis sulaikytųjų - septyni - sulaikyti Lietuvoje.

Anot Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūros prokuroro Irmanto Mikelionio, vien Lietuvoje atlikta per penkiasdešimt kratų.

A. Roginskis patikslino, kad nusikaltėliai orientavosi į automobilių rinką. Lietuviai buvo nusitaikę į pasiturinčius Vokietijos gyventojus, kurie automobiliuose palieka savo turtą, brangią įrangą.

Grupė, anot I. Mikelionio, daugiausia veikė Vakarų Vokietijoje. Teisėsaugos pareigūnai neatmeta, kad organizuota gauja galėjo veikti ir kitose šalyse. Tai dar tikrinama.

Remiantis surinktais įrodymais, žala siekia ne mažiau, nei penkis milijonus eurų, tačiau tyrimas dar nebaigtas, tas teisėsaugos pareigūnai sako, kad suma gali didėti.

Dauguma sulaikytųjų, anot pareigūnų, toli gražu ne naujokai nusikaltėlių pasaulyje. Vokietijoje pričiuptų ir pagal tarptautinį arešto orderį Lietuvai perduoti ketinamų lietuvių yra gerokai pažengusių nusikaltėlių, kurie jau anksčiau priklausė gaujoms.