Sulaikytieji asmenys, pasinaudodami įmonėmis, įregistruotomis vykdyti nusikalstamai veiklai, iš valstybės biudžeto apgaule įgijo didelės vertės svetimą turtą – valstybės biudžeto lėšas, tai yra pridėtinės vertės mokestį, bei apgaulingai tvarkė įmonių buhalterinę apskaitą. Operacijos metu buvo sulaikyti 22 įtariamieji, 12 iš jų teismas paskyrė kardomasias priemones – suėmimą.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad įtariamieji, pasinaudoję įmonėmis, įsteigtomis nusikalstamai veiklai vykdyti, preliminariais duomenimis pasisavino apie 2,5 mln. pridėtinės vertės mokesčio, o iš neteisėtos veiklos gavo apie 15 mln. Lt pajamų, rašoma FNTT pranešime spaudai.

Įtariamieji nusikalstamą veiklą aktyviai vykdė visoje šalies teritorijoje, tam naudojo per 30 įmonių, įsteigtų tokiai veiklai vykdyti, įtraukė į šią veiklą daugiau nei 60 įmonių, realiai vykdančių veiklą įvairiose ūkio šakose.

Tyrimo metu nustatyta, kad Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare įtariamieji pritaikė sukčiavimo būdą, kuris leido užvaldyti PVM, esant laisvam prekių judėjimui tarp kelių ES šalių.

Tyrimo metu 43 asmenims, padariusiems nusikalstamą veiklą, buvo įteikti pranešimai apie įtarimus, nustatytus LR BK 182 str. 1 ir 2 dalyse (sukčiavimas), atliktos 102 kratos įvairiuose šalies regionuose. Kratų metu rasta ir paimta nusikalstamos veiklos priemonių, dokumentų, turinčių reikšmės tyrimui.

Užtikrinant galimą turto konfiskaciją buvo skirtas laikinas nuosavybės teisių apribojimas įtariamų asmenų turtui ir piniginėms lėšoms daugiau nei už 11 mln. Lt.

FNTT toliau tęsia tyrimą, kurį organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apylinkės prokuratūra.