Vilniaus apygardos teismas pirmadienį ryte paskelbė, kad Generalinės prokuratūros pateikti iš JAV teisėsaugos gauti duomenys yra nepakankami, kad žmogus būtų išduotas JAV Teisingumo departamento prašymu baudžiamajam persekiojimui, nepažeidžiant Europos žmogaus teisių konvencijos.

Prokuratūros gautais duomenimis, kurie ir pasiekė teismą, 34 metų Antwerpeno (Belgija) oro uoste dirbantis I. Ahmadounas įtariamas dalyvavęs nusikalstamo susivienijimo veikloje ir, įtariama, nepatikrinęs turėjo praleisti privatų lėktuvą, gabenantį maždaug 1 000 kg kokaino. Nurodoma kokaino vertė – apie 30 mln. JAV dolerių.

Teisėja Laureta Ulbienė paskelbė, kad Niujorko teismo didžiosios žiuri patvirtintų kaltinimų dalis, pateikta Lietuvos prokurorams ir teismui, yra nepakankamai svari ir trūksta duomenų dėl I. Ahmadouno nusikalstamos veikos. Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) laikomas užsienietis čia dar užsibus apie porą mėnesių - tiek laiko teismas skyrė pašalinti trūkumus prašyme jį išduoti ir pateikti išsamią informaciją apie užsieniečio rolę nusikaltime.

DELFI primena, kad teismą pasiekusiuose dokumentuose nurodyta, kad I. Ahmadounas kartu su bendrininkais nuo 2011 m. iki 2012 m. pradžios susitarė iš Dominikos Respublikos į Belgijos Karalystę atgabenti toną kokaino. Narkotikai turėjo būti gabenami JAV registruotu lėktuvu, bet taip ir nebuvo išgabenti – 2011 m. gruodžio 15 d. orlaiviui dar nepakilus pilotas ir jame buvęs verslininkas buvo sulaikyti. Pareigūnai nustatė, kad šį nusikaltimą organizavo Didžiosios Britanijos pilietis Rawsonas Edwardas Watsonas, kuris apsimetė lėktuvo pilotu, ir Olandijos pilietis Nicolas Epskampas, apsimetęs verslininku. Anot JAV pareigūnų, Dominikoje pakilti turėjęs lėktuvas savo nusileidimą buvo suplanavęs Belgijoje – Antwerpeno oro uoste dirbantis I. Ahmadounas esą turėjo pasirūpinti, kad nebūtų patikrintas gabenamas bagažas. Į privatų lėktuvą buvo sukrauta 20 lagaminų, o juose paslėpta tūkstantis supresuotų plytelių su kokainu. JAV pareigūnų nurodytuose dokumentuose teigiama, kad oro uosto darbuotojas iš anksto su savo bendrais derino įvairias detales, dėl to jis net buvo nuskridęs į Beirutą (Libanas).