Tokius duomenis Generalinės prokuratūros prokurorams pateikė jų kolegos iš Estijos.

Ilgą laiką estams nepasiekiamas pedofilija kaltinto, bet išteisinto kauniečio A. Ūso bendravardis ir bendrapavardis iš Klaipėdos pagaliau buvo sulaikytas ir suimtas.

Tuo metu Vilniaus apygardos teismas nutarė, kad nusikaltimais Estijoje įtariamas lietuvis turi būti teisiamas kaimyninėje šalyje pagal čia galiojančios įstatymus.

Teisėjas Artūras Pažarskis patenkino prokuratūros prašymą ir nutarė supaprastinta tvarka peduoti A. Ūsą baudžiamajam persekiojimui Estijoje. Tam neprieštaravo ir pats įtariamasis.

A. Ūsas buvo ieškomas nuo praėjusių metų birželio pagal Pernu apygardos teismo išduotą Europos arešto orderį. Jį Lietuvos pareigūnai kovo pabaigoje sulaikė Klaipėdoje.

Prokurorams perduotuose dokumentuose nurodyta, kad A. Ūsui inkriminuojami nusikaltimai yra susiję su sunkvežimių priekabų vagystėmis. Bylos duomenimis, A. Ūsas su bendrininkais priklausė nusikalstamai organizacijai, kuri veikė trijose Baltijos šalyje – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Įtariama, kad grupuotės nariai nuo 2011-ųjų gegužės iki 2012-ųjų sausio vykdė sunkvežimių priekabų vagystes Estijoje ir Latvijoje – pavogtos transporto priemonės buvo atgabenamos į Lietuvą.

Pareigūnai teigia išsiaiškinę, kad grupuotės nariai įvykdė mažiausiai dvylikos puspriekabių vagystes – verslininkams padaryta žala siekia daugiau kaip 1,2 mln. Lt.

Be to, kai kuriose priekabose buvo daiktai, jie taip pat buvo pavogti. Pvz., viena bendrovė neteko baldų dalių ir medžio plokščių, kurių vertė – beveik 180 tūkst. Lt.

Įtariama, kad A. Ūsas pavogtas priekabas galėdavo pargabenti į Lietuvą vilkiku MAN, kurį pats vairuodavo.

Jeigu pasitvirtins A. Ūsui pateikti kaltinimai dėl dalyvavimo nusikalstamame organizuotame susivienijime, jam Estijoje grės laisvės atėmimo iki 12 metų bausmė.