Lietuvos policijos mokykla atsiuntė paaiškinimą, kad įgyvendindama būsimų policijos pareigūnų rengimo programą, vykdė profesinės veiklos taktikos mokomojo dalyko kompleksinius mokymus tema „Riaušių ir viešosios tvarkos pažeidimų, daromų grupės asmenų, užkardymo arba likvidavimo taktika“.

Mokymų metu buvo imituojamas mitingas, kuriame pagal sumodeliuotą situaciją pasirodė kaukėtų, agresyviai nusiteikusių jaunuolių grupė, kuri pradėjo provokuoti policijos pareigūnus ir pačius mitingo dalyvius. Policijos pareigūnų taktiniai veiksmai buvo nukreipti prieš šiuos jaunuolius. Policijos intervenciniai veiksmai buvo būtini, siekiant apsaugoti pačius mitingo dalyvius – pedagogus ir užtikrinti viešąją tvarką bei visuomenės saugumą.

Sumodeliuota situacija – pedagogų mitingas, buvo pasirinkta atsižvelgiant į šių dienų aktualijas.

Atkreiptinas dėmesys, kad masiniai neramumai gali kilti bet kada, įvairių mitingų, demonstracijų, piketų metu, todėl policijos pajėgos turi būti pasirengusios reaguoti, užkirsti kelią galimiems neramumams, o kilus masiniams teisėtvarkos pažeidimams ar riaušėms, juos malšinti ir likviduoti.

Vienas pagrindinių policijos uždavinių yra viešosios tvarkos ir visuomenės saugumo užtikrinimas. Tam, kad būtų tinkamai užtikrinta viešoji tvarka ir visuomenės saugumas masinių renginių metu, užkertant kelią teisėtvarkos pažeidimams, daromiems grupės asmenų ir juos likviduojant kuo mažiau pakenkiant visuomenei, būtini efektyvūs ir profesionalūs policijos pareigūnų veiksmai. Minėtais atvejais būtina suformuoti specifinius profesinės taktikos įgūdžius būsimiems policijos pareigūnams.

Pastaraisiais metais Europos Sąjungoje ir kitose šalyse pastebima tendencija, kad sankcionuotų ir nesankcionuotų mitingų, piketų, protesto akcijų metu aktyvėja antiglobalistų judėjimai, pasižymintys brutalumu bei agresyvumu, siekiant sukelti masinius neramumus. Masiniai teisėtvarkos pažeidimai ir masinės riaušės – viena iš ypatingų situacijų, kuriose policijos pareigūnai susiduria su pavojingomis darbo sąlygomis.

Riaušių metu dažnai užpuolami žmonės, kyla masinės muštynės, niokojami ir padegami pastatai, transporto priemonės ir kitas turtas. Neramumų malšinimo sėkmė priklauso nuo greitų ir suderintų policijos bei kitų teisėsaugos institucijų veiksmų bei išankstinio profesionalaus policijos pajėgų pasirengimo.

Mokymų metu tikroviškai sumodeliuotos situacijos padeda būsimiems policijos pareigūnams įgyti specialią parengtį ir profesinius įgūdžius, būtinus reaguojant į įvykius, keliančius grėsmę visuomenės saugumui.