Ugniagesiams 21.14 val. buvo pranešta, kad pro trečiojo aukšto langą veržiasi dūmai. Kadangi buto, kuriame kilo gaisras, durys buvo užrakintos iš vidaus, ugniagesiai į jį pateko pro langą. Viduje jie rado vyrą be sąmonės, išnešė į lauką ir gaivino, kol atvyko greitosios pagalbos medikai. Jie pratęsė gaivinimą ir, žmogui atgavus sąmonę, išvežė jį į gydymo įstaigą.

Gaisro metu išdegė kambarys, apdegė namų apyvokos daiktai, aprūko visas 3 kambarių butas. Autonominio dūmų detektoriaus jame nebuvo.

Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Gražina Cisevičienė teigė, jog tikėtina šio gaisro priežastis – neatsargus žmogaus elgesys su ugnimi ir neatsargus rūkymas.

„Gaisre nukentėjęs vyras dvejus metus nuomojosi naujai įrengtą butą, tačiau įėjus į vidų buvo matyti, jog čia buvo girtaujama ir rūkoma, – sakė ji. – Visuose kambariuose mėtėsi tušti buteliai ir nuorūkos, jos, matyt, nuolat buvo gesinamos į baldus ir į čiužinį, čiužinys buvo visas pradegintas ir skylėtas. Atvykę buto savininkai, tai pamatę, patyrė šoką.“

Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininko Jūrio Targonsko, net 86 proc. žuvusiųjų gaisruose buvo apibūdinami kaip turintys žalingų įpročių – girtaujantys, rūkantys asmenys. „Be to, beveik visuose – 95 proc. būstų, kuriuose kilo gaisras ir žuvo žmonės, nebuvo įrengti autonominiai dūmų detektoriai. Todėl itin svarbu, kad žmonės suprastų – kilus gaisrui jų gyvybes gali išgelbėti namuose esantis dūmų detektorius“, – sakė jis.

J. Targonsko teigimu, apie 40 proc. gyventojų vis dar nepaiso pareigos įsirengti dūmų detektorių arba neprižiūri jo, laiku nekeičia baterijos: „Dūmų detektorius dažnais atvejais ne tik gelbsti žmonių gyvybes, bet taip pat dėl laiku pastebėto gaisro sumažina ugnies padaromus materialinius nuostolius. Todėl norėčiau gyventojams priminti, kad jie privalo gyvenamosiose patalpose juos įrengti, išskyrus atvejus, kai jose įrengta stacionari gaisro aptikimo ir signalizavimo sistema. Patalpose įrengti autonominiai dūmų detektoriai turi būti techniškai tvarkingi ir veikiantys“.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, 2023 m. miestuose gaisruose žuvo 44 žmonės, kaimo vietovėse – 56 gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją