Muitinės pareigūnams seniai žinoma kontrabandininkų naudojama schema, kai nelegalias baltarusiškas cigaretes mėginama įvežti į Lietuvą neįprastais, nelogiškais maršrutais. Liepos pabaigoje vienas tokių šešėlinių krovinių buvo sulaikytas Kybartų kelio poste.

Į postą ankstų liepos 29 d. rytą, apie 5 val. 30 min. iš Rusijos Karaliaučiaus srities atvažiavo Rusijos piliečio vairuojamas vilkikas „Daf“. Vairuotojas deklaravo su puspriekabe–šaldytuvu tranzitu per Lietuvą ketinantis gabenti 18,6 tonų virtos šaldytos „Daktariškos“ dešros, o krovinį esą turi pristatyti į Rusijos Vladimiro miestą.

Muitininkams patikrinus vilkiką rentgeno kontrolės sistema, pastebėta, jog gali būti gabenamos visai kitokios prekės. Atvėrus puspriekabę, net patyrę muitinės pareigūnai buvo nustebinti pažeidėjų įžūlumo: visa puspriekabė, iki pat durų, buvo pilnutėlė kontrabandinių cigarečių dėžių.

Rūkalų buvo tiek, jog dėžės kone krito pro pravertas puspriekabės duris. Ant vienos dėžių lipdukas skelbė, kad tai – dešra, o greta buvo kitas, kuriame nurodyta, kad viduje – cigaretės.

Suskaičiavus sulaikytą kontrabandą, paaiškėjo, jog „Daf“ iš viso vežė net 2000 dėžių (1400 „NZ Gold“ ir 600 „Queen Menthol“) – t. y. 1 milijoną pakelių cigarečių. Jų vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – 4,12 mln. eurų.

Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos. Tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūra. Vilkiko vairuotojas buvo sulaikytas, o vėliau suimtas 15 parų.

Toks kiekis sulaikytų cigarečių Lietuvos muitinėje rekordinis: panašus krovinys pareigūnams įkliuvo šių metų kovo 17 d. Raigardo kelio poste, kur apie 2000 dėžių maskuota durpėmis.

Tai viena iš pastarojo meto kontrabandos tendencijų Lietuvoje – maksimaliai sumažinus kontrabandą geležinkeliu, o Lenkijai sustabdžius krovinių gabenimą per pasienio postus iš Baltarusijos, Lietuva tapo „butelio kakleliu“ nelegalių rūkalų gabenimui.

Kontrabandininkai linkę vis labiau rizikuoti, cigaretes vilkikais vienu metu gabendami ypač didelėmis siuntomis ir jų beveik nemaskuodami. 2 tūkst. dėžių rūkalų yra kone didžiausias įmanomas krovininio vilkiko puspriekabe gabenti cigarečių kiekis.

Per pirmą 2023–iųjų pusmetį Lietuvos muitinėje jau sulaikyta 6 tūkst. 458 mln. pakelių cigarečių kontrabandos ir 32 tonos tabako, jų vertė viršija 26 mln. eurų.

Lietuvos muitinė taiko ir taikys sustiprintas kontrolės priemones minėtų padidėjusių kontrabandos srautų užkardymui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)