Prie pat vartų su užrašu „Įėjimas dėl nuošliaužos laikinai uždarytas“ atremta stovėjo maždaug metro pločio tvoros dalis. Pro susidariusį tarpą į pilį plūdo visi – ir jauni, ir pagyvenę, kostiumuoti ir treninguoti, pėsčiomis ir su dviračiais. Plyšys užlopytas tik pirmadienio rytą.

Nepanorusi prisistatyti Gedimino pilies darbuotoja pasakojo apie įvykio aplinkybes. Ji piktinosi ne tiek dėl vandalų padarytų nuostolių, kiek dėl gyventojų nepilietiškumo.

„Incidentas įvyko sekmadienį, maždaug trečią valandą po pietų. Pamatėme, jog į pilį pradėjo eiti labai daug žmonių. Vartai buvo uždaryti, o žmonių – juodas kalnas. Tuomet nusprendėme patikrinti ir pastebėjome plyšį.

Pikčiausia, jog pro jį spraudėsi ne tik 13–14 metų paaugliai, bet ir Lietuvos verslo atstovai. Atsiveda užsieniečius, su portfeliais, kostiumuoti. Ką čia galima rašyti? Kur šių žmonių kultūra?“ – retoriškai klausė pasipiktinusi darbuotoja.

Nuolatinis griovimas

Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė pabrėžė, kad toks vandalų poelgis – ne naujiena. O pagalbos kaip nėra, taip nėra. „Tai jau kažkoks vandalizmo šašas miesto centre. Daugybę kartų buvo kreiptasi į policiją. Atseit pradedamas kažkoks tyrimas. Tik paskui jokio rezultato. Susitvarkome ir vėl viskas po senovei. Kreipėmės į merą. Prašėme skirti budintį policininką, net vietą jam buvome numatę. Nesulaukėme jokių veiksmų, net atsakymo“, – B.Kulnytė vardijo savo vargus, patiriamus siekiant apginti nacionalinį paveldą.

Gedimino pilies bokšte įkurdintas budėtojas, kuris viską stebi ir fiksuoja nusikaltimus, tačiau vieni muziejininkai yra bejėgiai kovoti su siaučiančiais chuliganais.

„Vakarais padėtis nevaldoma. Mūsų budėtojas negali net išeiti. Vyksta nuolatinis griovimo procesas. Išlaužyti visi šviestuvai aplink kalną. Bandomi judinti akmenys iš kalno, jie ritinami žemyn. O tvora laužoma beveik kiekvieną savaitgalį. Nuolat sudaužo čerpes. Buvo išdaužtas bokšto langas. Aš jau nekalbu apie šiukšlinimą“, – nesustodama vardijo direktorė.

Niekas niekur nesikreipė?

Savivaldybės Saugaus miesto departamento vadovas Gintaras Tamošiūnas tvirtino, jog savivaldybė jokio muziejininkų kreipimosi negavusi. „Jokio prašymo nesame gavę. Nežinau apie tokį. Ir kodėl jie nusprendė kreiptis į mus? Mes galbūt galėtume prašyti, tarpininkauti, tačiau tikrai pareigūnų neskiriame. Būtų tas pats, jeigu mes norėtume policininko ir kreiptumės į Kultūros ministeriją“, – stebėjosi G.Tamošiūnas.

Policijos atstovai taip pat tvirtino nesulaukę jokio Lietuvos nacionalinio muziejaus kreipimosi dėl Gedimino kalną siaubiančių vandalų.

„Incidentas dėl sulaužytos tvoros nebuvo užfiksuotas, bent jau jokio raštiško pareiškimo nesame gavę. Neprisimenu, kad kas nors būtų kvietęs policiją dėl panašių dalykų“, – tikino Vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Dalia Petrauskienė. Jau buvo smalsu, iš kur apie šį įvykį sužinojo žurnalistai.

Kad negauna skundų, tvirtino ir 3-iojo policijos komisariato, prižiūrinčio rajoną, kuriame stovi Gedimino kalnas, vadovė Liucija Borusevičienė. „Šiais metais jokio pranešimo dėl vandalizmo aktų Gedimino kalno papėdėje ar pačiame kalne nesame gavę. Būna pranešimų dėl girtaujančių žmonių, triukšmo Katedros aikštėje, bet su Gedimino kalnu, jeigu kas ir buvo, tai labai seniai“, – teigė L.Borusevičienė.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Paskutiniai plojimai Didžiajam Maestro

Pirkėjai virsta nuomininkais

„Metallicos“ gerbėjai nevilty