Verslininkų baudžiamąją bylą nagrinėti turėjusi teisėja Vitalija Norkūnaitė nusprendė nusišalinti – tokį pageidavimą buvo išreiškę šioje byloje milijoninį ieškinį pareiškusios bendrovės atstovas. Jis nurodė, kad teisėjos brolis Gedgaudas Norkūnas dirba Generalinėje prokuratūroje ir kitoje baudžiamojoje byloje atliko tam tikrus ikiteisminio tyrimo veiksmus.

Ta kita byla baigėsi fiasko – Vilniaus miesto apylinkės teismas išteisino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėją Liną Andriuškevičienę, advokatą Petrą Butkevičių bei bendrovėje „Baltijos turto holdingas“ vadybininku dirbantį Arūną Antanaitį.

Ši byla yra tiesiogiai susijusi su nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme – L. Andriuškevičienė yra sakiusi, kad baudžiamojon atsakomybėn patraukti verslininkai buvo asmeniškai suinteresuoti jų nuteisimu.

Trečiadienį teisėja V. Norkūnaitė paskelbė, kad patenkina civilinio ieškovo atstovo prašymą ir nusišalina. Tiesa, šią teisėjos nutartį dar turės patvirtinti Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkė Daiva Kazlauskienė – jeigu ji pritars kolegės nusišalinimui, byla bus perduota kitam teisėjui.

Teisėja V. Norkūnaitė nurodė, kad nors nėra teisinio pagrindo nusišalinti nuo bylos, tačiau tokį sprendimą priėmė dėl to, jog ateityje nekiltų kokių nors abejonių dėl teismo šališkumo. „Baudžiamoji byla turi būti išnagrinėta objektyviai ir subjektyviai nešališkai“, - teisėja pažymėjo, kad proceso dalyviai neturėtų abejoti teismo šališkumu.

Šioje byloje ikiteisminį tyrimą atlikę prokurorai kaltinimus pareiškė įmonei „Baltic Communication Group“ vadovavusiam E. Ivanenkai – su grupės „69 danguje“ dainininke N. Pareigyte artimai bendravęs vyras yra žiniasklaidai atskleidęs intymiausias savo gyvenimo detales.

Tarp kaltinamųjų – ir prieš mėnesį dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo pusketvirtų metų laisvės atėmimo nuteistas verslininko Laimučio Pinkevičiaus draugas Remigijus Andriūnas. Aukštuomenės vakarėliuose mėgęs dalyvauti verslininkas kartais būdavo vadinamas lietuviškuoju Versače.

Byloje kaltinimai pateikti ir buvusiam advokatui Andriui Riabčiukui – jis su savo tėvu teisme yra atstovavęs marijampoliečiams sutuoktiniams Zdaniams, kurių naujagimiai dvynukai buvo apdeginti ligoninėje. Pusę milijono iš ligoninės prisiteisę vaikų tėvai skundėsi, kad advokatai norėjo pasiimti pusę gautos sumos – 250 tūkst. Lt.

Bendrovės „Vilniaus sadutė“ vadovė Lina Mananikova, kaip ir verslininkas R. Andriūnas, buvo minimi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėjos L. Andriuškevičienės byloje. Verslininkė taip pat kaltinama tyčiniu bankroto sukėlimu.

Prieš teismą taip pat stojo bankroto administratorius Vladas Monginas, kaltinamas tarnybos pareigų neatlikimu.

Šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažinta bendrovė „Casterbridgde Inc.“ yra pareiškusi 2 mln. 617 tūkst. Lt ieškinį. Dėl to yra areštuota R. Andriūno turto už daugiau kaip 2 mln. Lt.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad viena sostinės bendrovė galimai buvo tyčia privesta prie bankroto užsakant įvairius patalpų remonto darbus, nors jie net nebuvo atliekami. Vėliau šios įmonės skolas už labai mažą sumą įsigijo R. Andriūnas, siekęs užvaldyti kreditorinius reikalavimus. Tiesa, nesėkmingai – tam kelią užkirto 50 proc. bendrovės akcijų turėję akcininkai.