Bylos duomenimis, 2016 m. A. Šimaitienė, siekdama apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą, trims Latvijos Respublikos piliečiams pateikė pasiūlymą jų vykdomiems projektams gauti finansavimą iš užsienio finansinių institucijų.

Įsteigusi jokios veiklos nevykdžiusią įmonę, A. Šimaitienė 2017 m. vasario mėn. su Latvijos Respublikos piliečiais pasirašė Bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią nukentėjusieji iš viso jai sumokėjo daugiau kaip 280 tūkst. eurų. Savo sutartinių įsipareigojimų – gauti finansavimą iš užsienio finansinių institucijų – buvusi teisėja nevykdė ir neketino vykdyti, o jai sumokėti pinigai buvo naudojami kitiems mokėjimams atlikti bei nuteistosios asmeninėms reikmėms.

Teismas nustatė, kad, siekdama, jog nukentėjusieji nesikreiptų į teisėsaugos institucijas, A. Šimaitienė teikė jiems išgalvotą informaciją apie sutarties vykdymą bei pasirašė skolos grąžinimo sutartį. Jos ji taip pat neketino vykdyti, nes daugiau kaip 280 tūkst. eurų nukentėjusiesiems negalėjo grąžinti.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė, tyrimą atliko Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai.

Vilniaus miesto apylinkės teismas iš dalies tenkino nukentėjusiųjų civilinius ieškinius, pagal kuriuos buvusi teisėja Latvijos piliečiams turės bendrai atlyginti didesnę nei 287 tūkst. eurų jų patirtą turtinę bei neturtinę žalą.

Siekiant užtikrinti civilinių ieškinių vykdymą, prokurorų nutarimais buvo paskirti laikini nuosavybės teisės apribojimai A. Šimaitienės turtui, įskaitant ir teisę į Europos Žmogaus Teisių Teismo jai kitoje byloje priteistą 77 tūkst. eurų sumą.

Šie apribojimai teismo sprendimu palikti galioti iki A. Šimaitienės visiško atsiskaitymo su civiliniais ieškovais pagal priteistus civilinius ieškinius.

Šis pirmosios instancijos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

A. Šimaitienė teisėja nebedirba nuo 2006 m.

Tai jau ne pirmas teismo nuosprendis, kuriuo buvusi Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo teisėja A. Šimaitienė pripažįstama kalta dėl sukčiavimo. Įsiteisėjusiu Kauno apygardos teismo 2016 m. balandžio mėn. nuosprendžiu jai buvo skirta 7500 eurų bauda. Naują nusikalstamą veiką A. Šimaitienė padarė dar neišnykus teistumui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją