Pažeidėjus perdavė policininkams

Policija informuoja, kas mokymų metu Garliavoje, Lukšos g. būsimi pareigūnai pastebėjo automobilį be valstybinių numerių. Kursantai lydimi dėstytojų sustabdė automobilį ir jame aptiko asmenis, apsvaigusius nuo narkotinių medžiagų. Be to, patikrinus vieną iš asmenų, pas jį buvo rasta galimai narkotinių medžiagų.

Kursantai iškart iškvietė pastiprinimą. Į įvykio vietą atvyko Kriminalinės policijos ir Kelių policijos valdybos pareigūnai, kurie sulaikė minėtus asmenis ir išvežė juos į komisariatą.

Už imitacinius mokymus atsakingas LPM Profesinės taktikos skyriaus viršininkas Romualdas Rulevičius užsiminė, kad būsimiems pareigūnams šis įvykis bus puiki darbinė praktika.

Tikrina įgytas žinias

Visą savaitę šių mokymų metu kursantai turėjo galimybę pasitikrinti, kaip gerai moka Operatyvaus valdymo padalinių postinių taktinius veiksmus, dirbti su policijoje naudojama informacine sistema, valstybės ir žinybiniais registrais, tinkamai sulaikyti asmenis, padariusius pažeidimus. Mokymai vyko ne tik mokyklos teritorijoje, bet ir Mastaičių gyvenvietėje, Garliavoje.

„Šių kompleksinių taktikos mokymų tikslas yra išmokyti kursantus policijos patrulio ir Operatyvaus valdymo padalinio pareigūnų veiksmų taktikos, vykdant tarnybines pareigas patruliavimo maršrutuose, operatyviai reaguojant į gautą informaciją“, – aiškino R. Rulevičius.
LPM kursantai šiose pratybose teko pabūti ne tik policininkais, bet ir pabūti „blogiuko“, t.y. nusikaltėlio, kailyje.

Reagavo į skirtingas užduotis

Kiekviena mokymų diena prasidėdavo nuo instruktažo, kurio metu kursantai sužinodavo užduotis, taip pat dėstytojų vertinimo kriterijus.

Buvo vertinama, ar kursantai moka tinkamai reaguoti į Operatyvaus valdymo padalinio pareigūno nurodymus, ar priima teisingus sprendimus, ar tinkamai bendravo su asmeninis ir panaudojo adekvačias poveikio priemones prieš įtariamus padarius teisės pažeidimus asmenis. Be to, pedagogai tikrino ir kitus kursantų įgūdžius: kaip naudojamasi radijo ryšio priemonėmis, interneto žemėlapiais ir pan.

Patruliavimo metu LPM kursantai imituodami pareigūnų darbą gaudavo vis naują užduotį. Vieniems teko reaguoti į apiplėšimą, buitinį konfliktą, kiti skubėjo prie pagrindinės mokyklos, nes buvo perduota žinia, jog po kiemą vaikšto įtartinas vyriškis ir bando patekti į ūkinės paskirties pastatą. Dar kiti Garliavoje, prie tvenkinio ieškojo gulinčio asmens, teko apmalšinti jaunuolius, kurie prie daugiabučio automobilyje garsiai klausėsi muzikos.

Jaudulys pakišo koją

Kursantai po mokymų pasakojo, kad jiems koją pakišo jaudulys, todėl nepavyko tinkamai atlikti visų užduočių. Kai kurie iš jų atvykę į įvykio vietą net pamiršo pasiteirauti nukentėjusios vardo ir pavardės.

„Turėjome puikią galimybę patikrinti ir įvertinti kursantų pasirengimą policijos darbui praėjus 3 mėnesiams, kuomet jie mokosi LPM. Vieniems sekėsi labai gerai, tačiau kai kurie kursantai turės gerokai pasistengti, kad užpildytų žinių spragas. Menkiausia pareigūno klaida gali nulemti jo paties, o kito žmogaus mirtį, todėl kursantai visus policininko darbo aspektus turi mokėti kaip du kart du“, – apibendrino R. Rulevičius.