Beveik 200 pareigūnų apskričių centruose esančiuose prekybos centruose tikrino galimybių pasus. Buvo tikrinami žmonės, jau praėję pro prekybos centrų apsaugą. Patikrinta beveik 12 tūkst. asmenų.

Įkliuvo 38 asmenys, pateikę svetimus galimybių pasus. Visiems pradėti ikiteisminiai tyrimai (tas, kas pagrobė ar neturėdamas teisėto pagrindo įgijo, laikė, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo fizinio ar juridinio asmens antspaudą, spaudą, dokumentą ar griežtos atskaitomybės blanką, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų).

Daugiausia tokių nusikaltėlių sulaikyta Kauno ir Klaipėdos apskrityse. Trečioje vietoje – Vilniaus apskritis.

Telšių, Tauragės ir Šiaulių apskrityse neįkliuvo nė vienas.

Pasak A. Paulausko, jau formuojasi teismų praktika, baudžiant asmenis, kurie naudojosi svetimais galimybių pasais: skiriamos baudos iki 5 tūkst. eurų, jau yra atvejų, kai skirtas areštas (20 parų).

Masinio tikrinimo metu prekybos centruose pareigūnams įkliuvo ir 21 asmuo be kaukės. Jiems skiriamos administracinės baudos.

Policija: sankcijos gresia ir tikriesiems galimybių pasų savininkams

Policija kol kas neįžvelgia centralizuoto veikimo naudojantis svetimais ar suklastotais galimybių pasais, tai daugiau atrodo kaip pavieniai asmenys, „pažįstami, draugai dalijasi tarpusavyje“.

Bet pareigūnai perspėja, kad bausmės laukia ir tų gyventojų, kurie jų turimus galimybių pasus suteikia pasinaudoti potencialiems pažeidėjams. Kiekvieno ikiteisminio tyrimo metu bus siekiama nustatyti, kokiu būdu asmuo gavo svetimą galimybių pasą.

„Jeigu bus įrodyta, kad kažkas perdavė su tikslu leisti naudotis savo galimybių pasu kitam asmeniui, tai vėlgi, tokiems galbūt ir teisėtiems galimybių pasų naudotojams gali už tai kilti baudžiamoji atsakomybė“, – sakė generalinio komisaro pavaduotojas.

A. Paulauskas teigė, kad akcija vyko visoje Lietuvoje, daugiausia susitelkta į apskričių centrus, nes ten didžiausia prekybos centrų koncentracija. Pagal pažeidimų skaičių pirmauja Kaunas ir Klaipėda, trečioje vietoje Vilnius.

„Yra keletas apskričių, kur nenustatyta pažeidimų, tai yra Šiaulių, Telšių apskritys“, – sakė A. Paulauskas.

Pažeidėjai yra įvairaus amžiaus, priklauso skirtingoms socialinėms grupėms. Policijos pareigūnai per akciją dėvėjo civilinius drabužius. Incidentų nepasitaikė.

„Tikrai jokių incidentų neįvyko, ta akcija įvyko pakankamai taikiai ir ramiai. Bet vėlgi, vienas iš jos organizavimo tikslų ir buvo patikrinti, ar saugos tarnybos pareigūnams nekyla pavojus, tai šiek tiek inicijavo ir praeitos savaitės įvykis Vilniuje, kuomet buvo sužalotas saugos tarnybos darbuotojas“, – sakė policijos komisaro pavaduotojas.

„Buvo patikrinta beveik 12 tūkst. asmenų, patekusių į prekybos centrus ir tik 38 pažeidimai. Iš vienos pusės džiugina, kad tai nėra labai masinis reiškinys, tačiau matome, kad jis egzistuoja“, – kalbėjo A. Paulauskas.

Anot jo, policija ir toliau organizuos tokias akcijas neskelbdama laiko ar vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1502)