Klaipėdiečiai Aistis Juozaitis ir Henrikas Mika buvo teisiami dėl melagingo pranešimo apie visuomenei gresiantį pavojų.

Pernai, kai dar abu buvo septyniolikmečiai, birželio 17 dieną, apie vidurdienį, jie paskambino bendruoju pagalbos numeriu 112 ir pranešė, jog viename didžiausių uostamiestyje prekybos centrų BIG yra padėtas sprogmuo.

Prie prekybos centro iškart atskubėjo ugniagesiai gelbėtojai, „Aro“ išminuotojai, policijos pareigūnai. Iš pastato buvo evakuota apie 3 tūkst. žmonių – ir darbuotojų, ir pirkėjų.

Maždaug po poros valandų konstatuota, kad jokios sprogmens prekybos centre nėra ir leista atnaujinti jo veiklą.

Kol vyko operacija, abu jaunuoliai stovėjo netoliese ir viską stebėjo.

„Galiu nusimauti batus ir mesti į tą, kuris pasakys, kad vaikystėje nėra iškrėtęs jokio pokšto. Papokštavome ir mes. Dabar tai bus gyvenimo pamoka, suprantame, kad padarėme klaidą. Manau, kad privalėsime sumokėti po 5 tūkst. eurų“, – prieš teismą savo lemtį prognozavo H. Mika.

Tokius skaičius jis įvardijo, nes bendrovė „Rimi Lietuva“, iš kurios parduotuvės buvo evakuota daugiausia žmonių ir darbuotojų, šioje byloje buvo pareiškusi civilinį ieškinį – apie 9 tūkst. eurų. Tačiau ieškinį teismas visiškai atmetė, nes darbuotojų darbo užmokestis, kurį bendrovė įvardijo kaip patirtus nuostolius, ir taip turėjo būti sumokėtas, todėl nelaikytinas žala, o tikėtinai patirta žala, kurią prekybos centras galimai patyrė, nes buvo sustabdyta jo veikla, nėra turtinė žala.

Analogiškai buvo atmestas dar vienos parduotuvės ieškinys, kuris siekė apie 900 eurų.

Specialiųjų tarnybų pateiktus civilinius ieškinius teismas patenkino tik iš dalies. Konstatuota, jog darbo užmokestis negali būti patirta turtinė žala, nes jis vis tiek būtų sumokėtas, todėl iš jaunuolių ugniagesiams gelbėtojams priteista sumokėti 3,57 euro, o Klaipėdos policijos pareigūnams – 4,69 euro patirtas kuro, kurio reikėjo vykti į melagingą iškvietimą, išlaidas.

Ir A. Juozaitis, H. Mika savo kaltę pripažino visiškai ir gailėjosi to, ką padarė. Be to, A. Juozaitis mokosi, o H. Mika turi kūdikį.
Įvertinęs visas aplinkybes, teismas jaunuoliams skyrė laisvės apribojimo bausmę. Abu jie pusmetį privalės būti namuose nuo 22 iki 6 valandos.

Jaunuoliai taip pat įpareigoti mokytis, dirbti arba registruotis Darbo biržoje.

„Aišku, kad teismo sprendimu esame patenkinti ir jo tikrai neskųsime. Galvojau, kad bus blogiau. Tačiau faktas, kad gavome pamoką visam gyvenimui“, – po teismo džiaugsmo neslėpė H. Mika.