Lapkričio 4 d. Baltarusijoje mirties bausmė įvykdyta už studentės nužudymą nuteistam Gomelio gyventojui Aleksandrui Grunovui.

Šią informaciją paskelbė žmogaus teisių gynimo organizacija „Vesna“, remdamasi nuteistojo motinos pateikta informacija, rašo world.lb.ua.

Jau anksčiau šį mėnesį A. Grunovui buvo neigiamai atsakyta į prašymą suteikti malonę. Spalio 13 d. A. Grunovo byla perduota Gomelio apskrities teismui su prierašu, kad procedūrinės galimybės apskųsti mirties nuosprendį išeikvotos.

Teisėsaugos institucijų pateikiamais duomenimis, nuo metų pradžios Baltarusijoje mirties bausmė įvykdyta trims asmenims.

Nusikaltimas, už kurį A. Grunovui skirta mirties bausmė, įvykdytas Gomelyje 2012 m. Vyras užpuolė 22-metę studentę Nataliją J. šalia namų ir žiauriai su ja susidorojo, smogęs daugiau nei 100 kartų peiliu. Žudikas sulaikytas kitą dieną po įvykdyto nusikaltimo. A. Grunovas pasakojo, kad su auka susipažino kompanijoje ir ji neva jį įžeidė. Remiantis A. Grunovo pateikiamais parodymais, tai tapo pretekstu merginą nužudyti.

Mirties nuosprendis A. Grunovui paskelbtas 2013 m. birželio mėn. Vėliau nuteistajam pavyko apskųsti šią nutartį. Vis dėlto tų pačių metų gruodžio mėn. Gomelio srities teismo Baudžiamųjų bylų kolegija patvirtino pirminį nuosprendį.

2014 m. Baltarusijoje mirties bausmė taip pat įvykdyta studentui Pavelui Seliunui, nuteistam už žmonos ir jos meilužio nužudymą, ir Grigorijui Juzepčukui, kuris kalėdamas už dvigubą žmogžudystę susidorojo su kameros draugu, su kuriuo žaidė domino iš gyvybės. 

Šiuo metu Baltarusija – vienintelė Europos valstybė, kurioje vis dar vykdoma mirties bausmė. Europos Sąjungos (ES) atstovai ne kartą ragino Baltarusiją atsisakyti mirties bausmės, tačiau Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, pateikdamas komentarą šia tema, pabrėžė, kad tam tikrais atvejais mirties bausmė yra būtina.