Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį jau antrą kartą pradėjo aiškintis baikerio Mariaus Rimkaus, nužudyto per Elektrėnų baikerių klubo „Klajūnas“ šventę, aplinkybes. Šio baisaus nužudymo byla atskleidė, kaip Lietuvos teisėjai tas pačias aplinkybes vertina skirtingai ir gali priimti visiškai priešingus sprendimus.

Vilniaus apygardos teismas buvo nusprendęs, kad M. Rimkų nužudė broliai Arvydas ir Virgilijus Kutkos – jiems buvo skirtos atitinkamai 12 ir 10 metų laisvės atėmimo bausmės. Vėliau šį nuosprendį Lietuvos apeliacinis teismas panaikino ir A. Kutkai skyrė švelnesnę bausmę – įkalinimą 10 metų 6 mėnesiams. Tuo metu A. Kutka buvo išteisintas dėl jam pateiktų kaltinimų.

Toks apeliacinės instancijos teismo teisėjų nuosprendis papiktino ir valstybinį kaltinimą palaikančius prokurorus, ir nužudyto baikerio artimuosius. Jie kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą (LAT), kuris taip pat suabejojo įvykdytu teisingumu ir bylą dar kartą grąžino Lietuvos apeliaciniam teismui.

Galutinius ir neskundžiamus verdiktus priėmęs kasacinės instancijos teismas pažymėjo, kad kolegos iš žemesnio teismo nuspręsdami, jog broliai neveikė bendrininkų grupėje nužudant M. Rimkų, tokią išvadą padarė nesilaikydami išsamaus bylos aplinkybių išnagrinėjimo ir apeliacinio bylos patikrinimo.

„Apeliacinės instancijos teismas, motyvuodamas savo išvadą, kad V. Kutka nedalyvavo nužudant M. Rimkų, rėmėsi tvirtu įsitikinimu, kad V. Kutka nežinojo apie A. Kutkos turimą ginklą (tokia išvada nuolat kartojama), be to, nuosprendyje tvirtinama, kad tokią pat išvadą padarė ir pirmosios instancijos teismas, tačiau iš tikrųjų pirmosios instancijos teismo nuosprendyje tokios išvados nepadaryta, o tik nurodyta, kad byloje nenustatyta neginčijamų įrodymų, jog V. Kutka iš anksto žinojo apie A. Kutkos turimą šaunamąjį ginklą“, – grąžindamas bylą nagrinėti iš naujo nurodė LAT.

Teisėjams kilo ir daugiau abejonių dėl nuosprendyje nurodytų teiginių, todėl grąžinus bylą nagrinėti iš naujo nurodyta visas aplinkybes išsamiai ištirti dar kartą.

Ketvirtadienį bylą atvertęs Lietuvos apeliacinis teismas nutarė, kad didelio rezonanso sulaukusio nužudymo bylą nagrinės mažiausiai iki spalio mėnesio – teisėjai kol kas nenusprendė, kokius liudytojus apklaus dar kartą. Tačiau, kaip paaiškėjo, daugelis liudytojų, matę nužudymą ar buvę baikerių sąskrydyje, bijo kalbėti apie tragediją – esą broliai Kutkos Elektrėnuose garsėja kaip neprognozuojami asmenys, todėl jiems nepalankius parodymus duodantiems liudytojams gali būti surengta keršto akcija.

Savo emocijų broliai ir netramdė teisme, dar kartą pradėjusiame narplioti mįslingo nužudymo aplinkybes.

Baikeris M. Rimkus buvo nužudytas 2011-ųjų liepos 30-ąją, apie 7 val. – kol kas dar neįsiteisėjusiu Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu konstatuota, kad A. Kutka, paėmęs nelegaliai laikomą šaunamąjį ginklą – nenustatyto modelio 6,35 mm kalibro pistoletą, kartu su broliu Virgiliju atvyko į baikerių klubo organizuoto sąskrydžio vietą, kur pasikvietė pasikalbėti M. Rimkų.

Į baikerių stovyklą broliai atvyko vedini keršto – išvakarėse jie taip pat lankėsi sąskrydyje, sukėlė muštynes, kurių metu nukentėjo V. Kutka.

Kai brolių pakviestas M. Rimkus prie jų priėjo, nieko nesakęs V. Kutka kartą jam smogė į galvą, o jo brolis, stovėdamas M. Rimkui už nugaros, tuo pačiu metu, iš nelegaliai laikomo pistoleto tyčia du kartus iššovė į nuo V. Kutkos smūgio patyrusį fizinį skausmą ir praradusį pusiausvyrą M. Rimkų.

Baikerį vyrai vežė į ligoninę, tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, broliai visiškai nesistengė, jog medicinos pagalba būtų kuo skubiau suteikta – vienas liudytojas teigė, kad važiuodami broliai mažiausiai tris kartus buvo sustoję, aiškinosi tarpusavyje, o M. Rimkus į ligoninę nuvežtas praėjus daugiau kaip valandai po nusikaltimo padarymo, nors iki Elektrėnų ligoninės tebuvo keletas kilometrų.

Maža to, iš karto po nužudymo broliai melavo, kad M. Rimkų atvežė į ligoninę tik dėlto, jog važiuodami automobiliu jį rado ant kelio. Vėliau jie pasislėpė – policijai teko skelbti jų paiešką.

Nužudyto baikerio artimieji teismui teigė, kad broliai po nusikaltimo padarymo nesiekė išvengti sunkesnių padarinių, nesuteikė tinkamos pagalbos, o priešingai – siekė nuslėpti nusikaltimą ir išvengti atsakomybės.

Prašydami broliams skirti kuo griežtesnes bausmes nužudytojo M. Rimkaus artimieji teismui pažymėjo, kad broliai iki proceso pabaigos nepripažino kaltės, nesigailėjo, neatgailavo.

Tuo metu V. Kutka tikino, kad su nužudymu yra nesusijęs, o jo brolis prašė teisėjų skirti ne tokią griežtą bausmę, nes jis nėra jau toks ir blogas, nors praeityje teistas keturis kartus (teistumai išnykę).

Bylą nagrinėjant apeliacinės instancijos teisme prokurorai sieks, kad V. Kutka už grotų praleistų 11, o jo brolis – 14 metų.