Eismo įvykis įvyko lapkričio 14-osios vakare, 21.19 val., Plungėje, J. Tumo-Vaižganto gatvėje, netoli prekybos centro „Norfa“.

Savivaldybės administracijai priklausantis 2008 metų automobilis „Honda Accord“ rėžėsi į priekyje ta pačia kryptimi nuo miesto centro riedantį BMW, vairuojamą blaivaus asmens.

Plungės rajono policijos komisariato pareigūnai nustatė, kad A. Krauleidis (gim. 1958 m.) neatsižvelgė į važiavimo sąlygas ir pažeidė Kelių eismo taisykles – nesilaikė saugaus atstumo iki priekyje važiuojančios transporto priemonės, todėl ir sukėlė avariją.

Nors eismo įvykis registruotas kaip techninis, jame nukentėjo žmogus – BMW keleivis patyrė nežymų sveikatos sutrikdymą, jam sumušta stuburo juosmeninė dalis. Kadangi sužalojimas nežymus, o vairuotojo girtumas nesiekia vidutinio, ikiteisminis tyrimas nepradėtas.

„Hondos“ vairuotojui A. Krauleidžiui surašytas protokolas ir perduotas nagrinėti Plungės rajono apylinkės teismui.

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą transporto priemonių vairavimas esant neblaiviam, kai nustatytas lengvas – 0,4–1,5 promilės – girtumas, užtraukia baudą nuo 300 iki 450 eurų. Be to, pažeidėjas netenka teisės vairuoti automobilį nuo vienerių iki pusantrų metų.

Ligoninės medikų teigimu, gydymo įstaigoje buvo atsidūręs ir pats A. Krauleidis. Tiesa, ne avarijos vakarą, o kitą dieną. Ir ne dėl patirtų sužalojimų, o sunegalavęs.

Žinoma, nuo nelaimės niekas neapsaugotas, bet A. Krauleidis prie tarnybinio automobilio vairo sėdo būdamas girtas. Įdomu, kur tokiu metu tarnybine mašina važiavo direktorius? Kas padengs su avarija susijusius kaštus? Kaip A. Krauleidis bus baudžiamas? Juolab kad lapkričio 14-oji buvo priešpaskutinė A. Krauleidžio darbo Savivaldybės administracijos direktoriaus poste diena – spalio pabaigoje Savivaldybės taryba tenkino jo prašymą lapkričio 15-ąją atleisti iš einamų pareigų.

Savivaldybės vadovai A. Krauleidžio sukeltos avarijos tema kalba gana nenoriai. Nuo lapkričio 16-osios Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einantis Česlovas Kerpauskas sakė nieko daug apie avariją nežinąs, o kaip viskas klostysis toliau, dar esą nenuspręsta.

„Mano žiniomis, A. Krauleidis dabar ligoninėje. Kas jam nutiko, nežinau, girdėjau tik tiek, kad lyg iššovė oro pagalvė. Taip, jis buvo išgėręs. Nei dėl paties A. Krauleidžio, nei dėl automobilio kol kas jokie sprendimai nepriimti. Tiesiog nebuvo tam laiko“, – kalbėjo Č. Kerpauskas.

Pasidomėjus, kur po avarijos laikomas automobilis, laikinasis Savivaldybės administracijos vadovas atsakė, kad garaže. Sužinojęs, kad norime jį nufotografuoti, Č. Kerpauskas suabejojo, ar turėtume tai daryti, bet galų gale sutikimą davė. Tačiau jo sutikimas, kaip netrukus paaiškėjo, nieko nereiškia. Lemiamą žodį tarė meras Audrius Klišonis. Sužinojęs, kad įvykiu domisi žurnalistai, tuoj uždėjo savo leteną – esą, kol dėl įvykio aiškinamasi, – jokių fotografijų. Šį draudimą jis perdavė per pavaldinius.

Leidimo patekti į garažą negavome ir tiesiogiai susisiekę su A. Klišoniu. „Na, ką jūs čia krečiat juokus. Dėsit sudaužytą mašiną? Aš pats to automobilio dar nemačiau ir nenoriu matyti“, – kalbėjo meras, nepateikdamas nė vieno konkretaus argumento, dėl ko negalima fotografuoti Savivaldybės garaže stovinčios girto direktoriaus apdaužytos „Hondos“.

Pasiteiravus, kas atlygins nuostolius, kuriuos dėl avarijos patyrė ir Savivaldybės administracija, ir BMW savininkas, Savivaldybės vadovas atsakė, kad įvykis, kurį sukėlė neblaivus A. Krauleidis, – nedraudiminis, tad jam už viską teks mokėti iš savo kišenės. „Ką prisidirbo, už tą ir turės atsiskaityti. Pačiam teks sumokėti ir BMW savininkui, ir už tarnybinį automobilį. Savivaldybė šių nuostolių tikrai nedengs“, – tvirtino meras. Prieš patį A. Krauleidį jokios sankcijos nebus taikomos, nes dabar jis jau – nebe direktorius. „Jei dar dirbtų, šis įvykis jam būtų tiesus kelias į darbo praradimą. O dabar jau viskas“, – pridūrė A. Klišonis.

Kur A. Krauleidis tokiu laiku važiavo tarnybine transporto priemone? Gal Savivaldybėje iki vėlumos buvo švenčiamos jo išleistuvės iš darbo? Meras neslėpė, kad tądien direktoriaus išleistuvės vyko. Tačiau ne vakare, o baigiantis darbui – 16 valandą. „Taip, mes surengėme atsisveikinimą, padėkojome jam už darbą, tačiau alkoholio nevartojome. Gink Dieve, to nedarėme“, – patikino A. Klišonis.

Pasak mero, tą vakarą A. Krauleidis galėjo užsibūti darbe, nes išeidamas turėjo užbaigti ir perduoti visus darbus. Na, o tarnybiniu automobiliu važinėti į namus jam esą nebuvo draudžiama.

Taigi išėjo direktorius. Ir ne bet kaip, o su trenksmu. Laimei, kad jo kelyje pasitaikė automobilis, o ne pėsčiasis, kuris nežinia ar būtų likęs gyvas. Nes BMW, kaip pasakoja liudytojai, nuo smūgio ant šaligatvio užšoko.