Trečiadienio pavakarę, baigiantis pamainai, vienas VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnų ekipažų, patruliavusių į Lenkiją vedančiame kelyje, jau suko užkardos link.

Ties Karužų kaimu Lazdijų r., kelyje Lazdijai–Kalvarija, pareigūnai dar nutarė patikrinti automobilį „Toyota Prius“ latviškais valstybinio numerio ženklais.

Prie vairo sėdėjo 44-erių Latvijos pilietis, keleivio vietoje – 35-erių vairuotojo tautietis. Dėl latvių dokumentų abejonių nekilo. Pažvelgę į universalo saloną, VSAT pareigūnai išvydo jau įprastą vaizdą – vienos iš Azijos šalių piliečius.

Nė vienas jų neturėjo dokumentų, suteikiančių teisę atvykti ir būti Lietuvoje ir Šengeno erdvėje. Paaiškėjo, kad be dviejų latvių, automobilio salone ir bagažinėje keliavo keturi Irano piliečiai: 21 metų moteris ir 20, 26 bei 29 metų vyrai. Jie pasieniečiams pateikė Latvijos prieglobsčio prašytojų asmens dokumentus.

Kalvarijos užkardos pasieniečiai vairuotojui ir jo keleiviams kelionės tęsti neleido.

Per apklausą į Lenkiją važiavusio automobilio vairuotojas pasieniečiams prisipažino, kad už kiekvieno migranto nugabenimą jis būtų gavęs po 1 000 eurų.

Užsidirbti susigundžiusius Latvijos piliečius pasieniečiai sulaikė.

VSAT Varėnos pasienio rinktinėje dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tokį nusikaltimą numatytas laisvės atėmimas iki 8 metų.

Vakarų Europą neteisėtai keliavę migrantai laikinai apgyvendinti viename iš VSAT padalinių. Nustatyta, kad neteisėtai kirtę sieną iš Baltarusijos, Latvijoje jie buvo pasiprašę prieglobsčio. Kol tokie prašymai nagrinėjami, išvykti iš šalies užsieniečiai neturi teisės.

Tokia schema, kai iš Baltarusijos į ES besibraunantys migrantai prašo prieglobsčio pirmoje bendrijos valstybėje, o pradėjus procedūras ieško galimybių sprukti į Vakarų Europą, – įprastinė. Latvija ir Lietuva tėra tranzitinės valstybės.

Artimiausiu metu, kaip įprasta tokiais atvejais, Irano piliečiai bus perduoti Latvijos pasienio pareigūnams.

Šiemet VSAT fiksuoja didelį neteisėtos antrinės migracijos iš Latvijos augimą. Nuo metų pradžios iki lapkričio 8 d. sulaikyta 1 100 neteisėtų migrantų, kurie gabenti ar patys vyko iš Latvijos. Per visus 2022 m. buvo sulaikyti tik 84 tokie migrantai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją