2022 m. rugpjūčio 17 d. Klaipėdoje, UAB „Virginijus ir ko“, kilo gaisras kietųjų antrinių žaliavų rūšiavimo bazėje. Aplinkosaugininkai nustatė, kad atviroje 700–1000 m² ploto teritorijoje degė plastiko atliekos.

Per gaisrą sudegė 1,21 t netinkamai laikomos šienainio plėvelės, į aplinkos orą buvo išmesti teršalai, dėl to buvo padaryta žala aplinkai.

Neplaninio patikrinimo metu buvo nustatyta, kad įmonė vykdydama popieriaus kartono, plastikinės, cheminio poliesterio (PET), stiklo, medinės, kombinuotos, metalinės ir kitos pakuotės atliekų surinkimą, rūšiavimą, smulkinimą, presavimą, paruošimą perdirbimui, perdirbimą bei atliekų importo ir eksporto veiklą, laikė šias atliekas atviroje teritorijoje sukrautas į krūvas ir palaidas.

Taip buvo pažeistos įmonei išduoto Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimo sąlygos. Pagal TIPK leidimą toje teritorijoje rūšiuotų, nerūšiuotų ar likusių po rūšiavimo atliekų laikymas numatytas uždaro tipo konteineriuose.

Nesilaikyta ir Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų: degios atliekos buvo sandėliuojamos tiesiogiai prie pastato sienų, nepaliekami reikalingi tarpai, rietuvės kraunamos didesnės nei nustatyta.

Įmonė nesutiko, kad atsakomybė dėl gaisro tenka jai bei dėl per gaisrą padarytos žalos aplinkai. Taip pat nesutiko su aplinkosaugininkų paskaičiuota žala, todėl buvo kreiptasi į teismą.

Klaipėdos apylinkės teismas š. m. kovo 5 d. nustatė, kad įmonė „Virginijus ir ko“ laikė atliekas pažeisdama privalomus tiek taršos leidimo, tiek gaisrinės saugos reikalavimus. Teismo vertinimu, gaisras kilo ir žala aplinkai buvo padaryta, nes įmonė nesilaikė aplinkosaugos ir gaisrinės saugos reikalavimų.

Teismas nusprendė priteisti iš įmonės 19 890,22 Eur žalos atlyginimą bei 5 proc. dydžio metines palūkanas nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki sprendimo visiško įvykdymo.

Sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją