De­vyn­me­tė drau­gus vai­ši­no al­ko­ho­liu

Ke­lia­la­piai į sto­vyk­lą ar ki­tos vai­kų užim­tu­mo for­mos daž­nam šiau­lie­čiui – neį­kan­da­mas da­ly­kas. Ne tik dėl fi­nan­sų, bet ir dėl abe­jin­gu­mo at­ža­lų užim­tu­mui. Jau­ni­mo užim­tu­mu be­si­rū­pi­nan­čio tink­la­pio „As­fal­to­vai­kai.lt“ at­lik­tos ap­klau­sos re­zul­ta­tai liu­di­ja, kad kas tre­čias vai­kas va­sa­rą lai­ką lei­džia kie­me su drau­gais. Ant as­fal­to li­ku­sius vai­kus pra­de­da do­min­ti ne tik žai­di­mai. Laiš­kuo­se sa­vait­raš­čiui „Šiau­liai plius“ žmo­nės at­vi­rai pa­sa­ko­ja apie ma­ža­me­čių nu­si­kals­ta­mu­mą.

„De­vyn­me­tė mer­gai­tė kie­mo drau­gus vai­ši­no al­ko­ho­li­niu alaus gė­ri­mu. Vai­kas ne­slė­pė, kad gė­ri­mą nu­kniau­kė iš par­duo­tu­vės len­ty­nos“, – pa­sa­ko­ja šiau­lie­tė Liud­mi­la.

„Gal de­šim­ties me­tų am­žiaus vai­kai ta­rė­si, kas dau­giau pa­vogs iš par­duo­tu­vės. Vė­liau iš­vy­du­si, kaip jie iš ki­še­nių trau­kia gro­bį, su­pra­tau, kad kal­bė­da­mi apie par­duo­tu­vę vai­kai tu­rė­jo ome­ny ne tą par­duo­tu­vių žai­di­mą, ku­rį su dirb­ti­niais bank­no­tais žais­da­vo anks­tes­nės kar­tos, o tik­rą nu­si­kal­ti­mą“, – pa­sa­ko­ja Lo­re­ta.

Kas ket­vir­ta va­gys­tė – iš par­duo­tu­vės

Po­li­ci­jos sta­tis­ti­ka nie­ko ge­ro ne­ža­da. Anot Šiau­lių ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Vie­šo­sios tvar­kos biu­ro Pre­ven­ci­jos po­sky­rio vyr. spe­cia­lis­tės Ra­sos Šlia­vie­nės, šį pus­me­tį, ly­gi­nant su praė­ju­sių me­tų tuo pa­čiu lai­ko­tar­piu, išau­go ne­pil­na­me­čių, įvyk­džiu­sių va­gys­tes, skai­čius. 2014 m. per 6 mėn. va­gys­tes įvyk­dė 25 ne­pil­na­me­čiai, o 2013 m. per tą pa­tį lai­ko­tar­pį – 19 ne­pil­na­me­čių.

„Per šių me­tų 6 mė­ne­sius apie 25 pro­c. iš vi­sų ne­pil­na­me­čių įvyk­dy­tų va­gys­čių yra va­gys­tės iš par­duo­tu­vių ar ki­tų pre­ky­bos vie­tų. Per 2014 m. 6 mė­ne­sius Šiau­lių mies­te išaiš­kin­ti 4 ne­pil­na­me­čių (nuo 16 me­tų) įvyk­dy­ti ad­mi­nist­ra­ci­niai tei­sės pa­žei­di­mai dėl smul­kus sve­ti­mo tur­to pa­gro­bi­mo. Taip pat yra ke­le­tas at­ve­jų, kai už ne­pil­na­me­čių iki 16 me­tų pa­da­ry­tą smul­kų sve­ti­mo tur­to pa­gro­bi­mą at­sa­ko­my­bė tai­ky­ta tė­vams dėl tė­vų val­džios ne­pa­nau­do­ji­mo ar­ba pa­nau­do­ji­mo prie­šin­gai vai­ko in­te­re­sams“, – mi­ni po­li­ci­jos at­sto­vė. Ana­li­zuo­jant ke­le­rių me­tų duo­me­nis apie nu­si­kals­ta­mas vei­kas pa­da­riu­sių vai­kų am­žių, pa­ste­bi­mi tik la­bai ne­žy­mūs po­ky­čiai. Di­džią­ją da­lį nu­si­kals­ta­mų vei­kų įvyk­do 16 – 17 me­tų paaug­liai.

Nie­kas ne­gims­ta nu­si­kal­tė­liais

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės Vai­ko tei­sių sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tas Vir­gi­li­jus Ta­vo­ras tei­gia, kad kar­tas nuo kar­to jį ir jo ko­le­gas pa­sie­kia ži­nia apie par­duo­tu­vė­se nu­si­kals­tan­čius vai­kus.

„Daž­niau­siai bū­na, kad pra­ne­ša kai­my­nai. Vai­kai va­gia dėl ke­lių prie­žas­čių. Yra to­kių, ku­rie tai da­ro iš ne­pri­tek­liaus, ki­ti tai lai­ko žai­di­mu“, – mi­ni vai­ko tei­sių spe­cia­lis­tas.

So­cio­lo­gai vai­kų nu­si­kals­ta­mu­mą sie­ja tiek su auk­lė­ji­mu šei­mo­je, tiek su vi­suo­me­nės pa­kan­tu­mu blo­gam auk­lė­ji­mui.

„Nė vie­nas vai­kas ne­ga­li bū­ti pa­va­din­tas nu­si­kal­tė­liu. Juo tam­pa­ma ir šei­ma yra ta vie­ta, ku­ri ga­li paska­tin­ti kri­mi­na­li­nes el­ge­sio užuo­maz­gas. Ša­ly­je yra be­ga­lės so­cia­li­nės ri­zi­kos šei­mų, ku­rio­se luoši­na­mas vai­ko su­vo­ki­mas apie tei­sin­gus so­cia­li­nius įgū­džius, al­ka­ni vai­kai ma­to ge­rian­čius tė­vus. Šių vai­kų nie­kas ne­sku­ba paim­ti. Mo­ra­li­nę de­for­ma­ci­nę vyk­džiu­siems tė­vams lei­džia­ma daug kar­tų pa­si­tai­sy­ti“, – pa­ste­bi so­cio­lo­gė Li­na Rep­šy­tė. Jos nuo­mo­ne, ne tik įvai­rių ins­ti­tu­ci­jų spe­cia­lis­tų pakan­tu­mas le­mia vai­kų nu­si­kals­ta­mu­mą.

„Ir žmo­nės pa­kan­tūs. Re­tas ryž­ta­si iš­kvies­ti po­li­ci­ją, kai ma­to vie­šai mu­ša­mus vai­kus, iki vi­dur­nak­čio kie­me pa­lik­tus ma­ža­me­čius ar juos iki vė­laus va­ka­ro tam­po­mus po ba­rus“, – tei­gia L. Rep­šy­tė. Šiaulių vai­ko tei­sių spe­cia­lis­tai taip pat ra­gi­na žmo­nes ne­lik­ti abe­jin­gais ir apie ne­de­ra­mai auk­lė­ja­mus vai­kus pra­neš­ti po­li­ci­jai.

„Vai­kais bus pa­si­rū­pin­ta ir po mū­sų dar­bo va­lan­dų. Po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai ne­pri­žiū­rė­tus vai­kus ga­li lai­ki­nai pa­tal­pin­ti į vai­kų na­mus, jei neat­si­ran­da juos ga­lin­čių pri­glob­ti ki­tų ar­ti­mų­jų“, – sa­ko V. Ta­vo­ras.

Po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai yra pa­ste­bė­ję, kad vai­kų neu­žim­tu­mas pa­di­di­na ga­li­my­bę nu­si­kals­ti net 20 kar­tų.

Vai­kai iki 10 me­tų am­žiaus nė­ra bau­džia­mo­sios at­sa­ko­my­bės su­bjek­tai, tad jo­kia at­sa­ko­my­bė jiems ne­tai­ko­ma.

Rei­kia tik pa­si­do­mė­ti

Va­sa­rą ša­lies moks­lei­vių sto­vyk­lo­se sa­vai­tė poil­sio tė­vams kai­nuo­ja apie 400 Lt. Vi­du­ti­nes pa­ja­mas gau­nan­čioms šei­moms to­kia pi­ni­gų su­ma – priei­na­ma. Ta­čiau ką mies­te vai­kams veik­ti grį­žus iš sto­vyk­lų? Jei tė­vai ati­džiau pa­si­do­mė­tų, ras­tų įvai­rių veik­lų vai­kams net va­sa­rą.

Yra cent­rų, mo­kyk­lų, klu­bų, ku­riuos moks­lo me­tais lan­kę vai­kai ir va­sa­rą ne­for­ma­lios veik­los ne­me­ta ir net gar­si­na mies­tą. Va­sa­rą įvai­riuo­se kon­kur­suo­se da­ly­va­vo ir lau­rų pel­nė mu­zi­kos mo­kyk­lų, Jau­nų­jų gam­ti­nin­kų cent­ro, Moks­lei­vių na­mų auk­lė­ti­niai. Dai­lės ga­le­ri­ja vai­kams ren­gė edu­ka­ci­nius už­siė­mi­mus „Me­no­po­lis“, ku­riuo­se vai­kai ga­lė­jo plė­to­ti kū­ry­bi­nius ge­bė­ji­mus.

Pe­ki­ne (Ki­ni­ja) nuo lie­pos 29 d. iki rugp­jū­čio 3 d. vy­ko vie­nin­te­lis vals­ty­bi­nio ly­gio tarp­tau­ti­nis cho­rų kon­kur­sas. Šiau­lių ber­niu­kų ir jau­nuo­lių cho­ras „Da­gi­lė­lis“, ku­rį lan­ko apie 400 vai­kų, jau­ni­mo cho­rų ka­te­go­ri­jo­je lai­mė­jo pir­mą­ją vie­tą ir auk­so ap­do­va­no­ji­mą.

Va­sa­rą ne­tin­gi­nia­vo ir pop mu­zi­ką mėgs­tan­tys vai­kai. Lie­pos pa­bai­go­je Pa­lan­go­je vy­ko ju­bi­lie­ji­nis vai­kų pop mu­zi­kos fes­ti­va­lis „Lau­mės juos­ta“, ku­ria­me taip pat trium­fa­vo šiau­lie­čiai. Pag­rin­di­nis fes­ti­va­lio pri­zas – „Lau­mės juos­tos“ sta­tu­lė­lė – įteik­ta ži­no­mam mu­zi­kos pe­da­go­gui 56 me­tų šiau­lie­čiui Va­di­mui Kam­ra­ze­riui. Jis drau­ge su žmo­na ak­to­re Jū­ra­te Bud­riū­nai­te va­do­vau­ja apie 80-ies vai­kų mu­zi­kos stu­di­jai „Nie­ko to­kio“.

Pri­va­tūs ug­dy­to­jai vai­kus la­vi­na net ne­mo­ka­mai

Pri­va­čius klu­bus tu­rin­tys spor­to tre­ne­riai su auk­lė­ti­niais dir­ba vi­są va­sa­rą, net neim­da­mi jo­kio mo­kes­čio. Ze­no­nas Bud­rai­tis, ka­ra­tė klu­bo „Sau­lė“ stei­gė­jas ir va­do­vas, sa­ko, kad va­sa­rą vai­kams bu­vo or­ga­ni­zuo­ta trum­pa sto­vyk­la, o da­bar, ruo­šian­tis pa­sau­lio vai­kų ka­ra­tė čem­pio­na­tui, vai­kai tre­ni­ruo­ja­si kiek­vie­ną die­ną. Mo­kes­tis iš vai­kų nei­ma­mas ir tre­ni­ruo­tis ga­li vi­si, ku­rie tik no­ri.

Pa­sak Z. Bud­rai­čio, rim­tas se­zo­nas pra­si­dės tik ru­de­nį. „Mes, tre­ne­riai, dir­bam iš idė­jos, kad vai­kai ne­slam­pi­nė­tų gat­vė­mis. Jei vai­kas tik­rai neiš­ga­li mo­kė­ti – tre­ni­ruo­ja­si už dy­ką. Ne pi­ni­gai pir­mo­je vie­to­je, o vai­kų ug­dy­mas, užim­tu­mas“, – sa­kė pa­šne­ko­vas.

A. Si­rei­kos krep­ši­nio aka­de­mi­jos tre­ne­ris, spor­to di­rek­to­rius Sau­lius Ju­ce­vi­čius sa­ko, kad jei tė­vai pa­gei­dau­ja ir su­si­da­ro gru­pe­lės vai­kų, no­rin­čių tre­ni­ruo­tis, tre­ne­riai su jais ga­li dirb­ti vi­są va­sa­rą. Nuo rugp­jū­čio 4-osios S. Ju­ce­vi­čius in­for­ma­vo vai­kus, kad jau dir­ba, tad tre­ni­ruo­tes lan­ko 34 vai­kai. Ry­te jie lan­ko krep­ši­nį, po pie­tų ei­na į ma­nie­žą, tad vi­są die­ną bū­na už­siė­mę. Jie ne­mo­ka­mai dar ga­li lan­ky­ti tre­ni­ruok­lių sa­lę – šių pa­slau­gų kie­kis pri­klau­so nuo rė­mė­jų.