Nelaimė nutiko penktadienio rytą apie 9 val., vietos policijos pareigūnams apie nukritusius alpinistus iš Lietuvos apie 11 val. pranešė du likę gyvi Lietuvos piliečiai.

Pasak Lietuvos ambasados Prancūzijoje atašė Rasos Mikuckaitės, penktadienio pavakarę ambasadai žandarmerijos darbuotojai pranešė apie žuvusius alpinistus. Jie nukrito maždaug iš 250 metrų aukščio ir paskui save nusinešė ir sniego laviną.

"Mums buvo pranešta, kad alpinistai nukrito jau leisdamiesi nuo kalno viršūnės, kai apsisuko virvės laikiklis - greičiausiai jis išprovokavo kritimą", - DELFI sakė ambasados darbuotoja. Pranešama, kad vienas alpinistų neišsilaikė ir nusitempė kitus prie tos pačios virvės prisitvirtinusius asmenis.

Pasak jos, likę gyvi du alpinistai žandarmerijos pareigūnus telefonu informavo, kad jie leidosi į savo stovyklavietę.

"Jų pareigūnai dar nėra apklausę, laukia, kol jie atvyks", - šeštadienio vakarą sakė R. Mikuckaitė. Dėl blogų oro sąlygų jie negali išvykti iš Monblano kalno.

Pasak jos, su sraigtasparniu atskridusiems gelbėtojams pavyko lokalizuoti vietą, kurioje yra žuvusiųjų kūnai, tačiau gelbėjimo darbų jie negalėjo pradėti dėl labai blogų oro sąlygų. Penktadienį ir šeštadienį Prancūzijos Alpėse siautė audra, greičiausiai tai ir paskatino akmenų riedėjimą.

Gelbėjimo darbus buvo numatyta pradėti pagerėjus oro sąlygoms.

Kaip sekmadienį pranešė BNS, žuvusiųjų kūnai jau rasti.

"Visų trijų žuvusiųjų kūnai jau surasti ir iškelti, ir ne taip baisiai sužaloti, kaip buvo baiminamasi, dabar giminės jau yra suradę laidojimo paslaugų firmą, tvarkomi reikalai dėl kūnų pervežimo", - sakė Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorius Rolandas Kačinskas.

Po atostogų ketino grįžti kitą savaitę

Marijampolės architektas Gintautas Vieversys šeštadienio vakarą DELFI patvirtino, kad Monblano kalnuose žuvo jo kolegė architektė Laima Tumynienė, siūlų pardavimo verslą turėjęs jos vyras Arūnas Tumynas bei jų draugas, patyręs keliautojas Vytautas Dominas iš Kauno.

"Jie į kalnus išvyko prieš savaitę pailsėti, o iš atostogų planavo grįžti kitą savaitę", - sakė G. Vieversys.

Jis patvirtino, kad į Monblano kalnus gerai Suvalkijos sostinėje žinoma L. Tumynienė vyko pirmą kartą - moteris ir jos vyras nėra profesionalūs alpinistai. Prieš tai marijampolietė tėra buvusi tik Lenkijos kalnuose.

"Viskas nutiko dėl gamtos stichijos - buvo lavina akmenų, - sakė G. Vieversys. - Manau, tai - likimas".

Tumynai yra užauginę sūnų, jis šiuo metu išvyko į Prancūziją.

Šeštadienį vakare taip pat paaiškėjo, kad Monblano kalnuose žuvo patyręs alpinistas, kaunietis V. Dominas. Jis yra Kauno keliautojų klubo "Pluoštas" narys. Žuvęs alpinistas taip pat turi sūnų, kuris seka tėvo pėdomis.

4808 metrų aukščio Prancūzijos Alpėse esantis Monblano kalnas yra aukščiausias Vakarų Europos kalnas.