Bylos duomenimis, 2023 m. rugsėjo 20 d. vyrui buvo paskirtas smurto orderis, o kitą dieną policijos pareigūnai, atlikdami patikrinimą kaip laikomasi nustatytų įpareigojimų ir radę vyrą namuose, surašė administracinio nusižengimo protokolą. Spalio 17 d. buvo priimtas nutarimas dėl apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pažeidimo skirti 200 eurų baudą.

Pareiškėjas, kuriam buvo skirta bauda, teismo prašė sumažinti paskirtą baudą arba visai ją panaikinti. Vyras nurodė, kad apie išduotą smurto orderį sužinojo tik tada, kai atvyko pareigūnai ir surašė administracinio nusižengimo protokolą dėl to, kad nesilaiko smurto orderiu paskirtų įpareigojimų – laikinai išsikelti iš savo gyvenamosios vietos ir nebendrauti su pavojų galinčiais patirti asmenimis.

Teismo posėdyje liudytoju apklausti pareigūnai nurodė, kad vyras apie smurto orderį buvo informuotas SMS žinute, todėl esą prievolė įteikti popierinę formą nekilo. Jokių įrodymų, kad SMS žinutė buvo siųsta ir pasiekė gavėją – nebuvo.

„Teismas sprendžia, jog nėra jokių duomenų ir įrodymų, jog asmeniui buvo žinoma apie jam skirtą smurto orderį ir jam taikomus apribojimus. Pačiame pareigūnų išduotame smurto orderyje asmens parašo nėra, asmens telefone SMS žinutė rasta nebuvo, taip pat nėra jokių kitų duomenų apie informacijos įteikimą jokiu kitu būdu.

Dėl šių aplinkybių padaryta išvada, jog asmuo nežinojo ir nebuvo tinkamai supažindintas su sprendimu dėl smurto orderio išdavimo, todėl negali kilti pareiga laikytis orderyje įtvirtintų draudimų ir įpareigojimų bei atitinkamai, atsakomybė už tokių suvaržymų nesilaikymą.“ – skelbdamas nutartį teigė teisėjas Arūnas Purvainis.

Teismas konstatavo, kad nėra pagrindo manyti, jog vyras sąmoningai nesilaikė apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderio įpareigojimų.

2024 m. sausio 23 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nutarimu policijos paskirta bauda panaikinama.

Nutarimas per 20 dienų gali būti skundžiamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją